Novi Sad

Maloletnica (14) iz Futoga puštena iz pritvora, ne sme da napusti stan

policija ilustracija
Foto: Kurir / Zorana Jevtić, ilustracija

Četrnaestogodišnjakinja iz Futoga koja je provela dva meseca u pritvoru zbog širenja panike nakon masakra u “Ribnikaru” puštena je kući uz zabranu napuštanja stana i elktronski nadzor.

Ona je pritvorena 14. maja i zadržana zbog rizika da će ponoviti delo ili pobeći iz zemlje.

Sledeći glavni pretres u njenom slučaju zakazan je za 15. avgust.

Iz Višeg suda u Novom Sadu za portal 021.rs navode da se maloletnica tereti da je 11. maja na školskom času iznela tvrdnje koje su izazvale paniku, a potom na TikToku objavila uznemirujući sadržaj aludirajući na događaje u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, a da je narednog dana kod nje pronađena municija za vatreno oružje, odnosno metak.

Na osnovu ovog, ona se tereti za izazivanje panike i nereda, kao i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Iz suda objašnjavaju da je maloletnoj određen i produžavan pritvor zbog rizika od bekstva, budući da je “nakon predmetnih događaja 11.5. pobegla od kuće i blokirala sve pozive na mobilnom telefonu” i krila se na ulici. Dodaju da je i ranije bilo intervencija policije jer je majka prijavljivala da je devojčica bežala od kuće.

Takođe, dodaju da je na osnovu izveštaja sudski veštaka i Centra za socijalni rad, utvrđeno da postoji rizik da ponovi krivična dela.

Iz suda naglašavaju da nisu tačni navodi da majka nije bila prisutna na saslušanju maloletnice.

– Majka je bila prisutna na svakom saslušanju u sudu, kao i predstavnik Centra za socijalni rad – ističu.

Inače, advokat četrnaestogodišnjakinje, Rastko Ružičić, je ranije za 021.rs negirao navode da je njegova klijentkinja blokirala sve pozive na telefonu i istakao da to tek treba da bude predmet dokazivanja.

On je takođe rekao da je maloletnica bila saslušavana tokom cele noći i da je bila u lošem psihofizičkom stanju.

Načelnik beogradske policije na svom sajtu ima fotografije spiska dece iz “Ribnikara”

Čitajte Luftiku na Google vestima

104 Shares
104 Shares
Share via
Copy link