Srbija

Male boginje stigle u Srbiju, zaraženo troje dece uzrasta od godinu i po dana

male-boginje
Foto: Shutterstock / Kamil Macniak

U Srbiju su stigle male boginje. Prvi slučajevi potvrđeni su kod troje dece, uzrasta do godinu i po dana. Njihovo zdravstveno stanje je za sada dobro, prenosi RTS.

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović kaže da je naša referentna laboratorija u Torlaku potvrdila na uzorku uzetom od troje dece i jedne odrasle osobe iz Smedereva prisustvo morbila.

– Klinička slika se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju a nakon par dana i pojave ospi. Četiri dan pre nego što se pojave ospe osoba je visoko infektivna kao i četiri dana posle pojava osopa je takođe infektivna i može je preneti na druge. Zato apelujemo na sve roditelje čija su deca napunila godinu dana da se jave na vakcinalni punkt i da vakcinišu svoju decu – poručila je Verica Jovanović.

Kada je reč o obuhvatu vakcinisane dece MMR vakcinom u Srbiji ona je najniža u poslednjem periodu, i struka je najavljivala da nam je epidemija na pragu.

Ona bi trebala da iznosi preko 95 odsto što u Srbiji nije slučaj.

– Prema podacima kojima raspolažemo obuhvat u prošloj godini je bio 71 odsto kada je reč o uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno – navela je Verica Jovanović.

Direktorka Batuta upozorava da komplikacije mogu biti teške, pa čak i dovedu do smrtnog ishoda što se dešavalo tokom poslednje epidemije.

Osim malih boginja u Novom Pazaru se pojavila mononukleuza kod dece školskog uzrasta, tako da se i to prati, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Kako se oboljenje prenosi sa osobe na osobu?

Male boginje se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom (poljubac, rukovanje), putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba (kašalj, kijanje) i retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

Klinička slika malih boginja

Posle inkubacije (period od momenta ulaska virusa u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba) od 7-18 dana, dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci).

Nabrojani simptomi traju 2-4 dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature (preko 40 stepeni Celzijusa) i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete.

Kada je obolela osoba zarazna za osobe iz okruženja?

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), četiri dana pre izbijanja ospe i četiri dana nakon izbijanja ospe.

Koje su komplikacije malih boginja?

Komplikacije su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su: zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida.

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komplikacije.

Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 obolelih sa navedenom komplikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

Koja je preventivna mera da ne dođe do oboljenja?

Vakcinacija je jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog (doživotnog) imuniteta.

MMR vakcina se daje u dve doze: deci u drugoj godini života (pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 -15 meseci) i u sedmoj godini života (u okviru priprema za polazak u školu).

Lečenje

Terapija kod morbila je simptomatska. Primenjuju se lekovi za smanjenje sekrecije iz nosa, konjuktiva i ublažava kašalj.

U slučaju nastanka komplikacija koriste se lekovi u zavisnosti od nastale komplikacije.

Neophodna je izolacija bolesnika i primena higijensko dijetetskog režima, mirovanje u postelji, ishrana bogata vitaminima i mlečnim proizvodima.

5 javnih ličnosti vode bitku s teškim bolestima, a život im se promenio u jednom danu (FOTO)

Izvor: Danas

oznake

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

62 Shares
Share via
Copy link