Srbija Vesti

Nepismeni državni paraziti odbili subvenciju za stan majci, imala ugovor a ne predugovor

prikaz potpisivanja ugovora

Sećate se one famozne priče o nameri države da podstiče rađanje, ulaže u mlade bračne parove i stimuliše ih da ostanu u zemlji i ovde stvaraju porodicu? Naravno da se sećate, natekla vam je glava od priče o subvenciji za mame od 20.000 evra, Vučićevom zalaganju za populacionu politiku i slogan „Rađaj ne odgađaj“.

E pa, ništa ni od ove priče, ništa od urednog javljanja na konkurs, sakupljanja mora dokumentacije i poštovanja svih pravila ove birokratske države kojoj je, sva je prilika, jedini cilj, da vas odbije. Da iskopa rupu zbog koje će reći: „Ne, ne ispunjavate uslove“ bez imalo savesti i analize dokumentacija koju je imao pred sobom.

I imajte u vidu da država nije kompjuter, nije zamišljeni „cloud“ već osoba koja pregledava papire što bi značilo – čita, povezuje, pokušava da shvati stvarno stanje stvari i donese odluku po zakonu i sopstvenoj savesti.

A evo kako to rade bezmogaši, automati, činovnički moljci, oni što „nisu nadležni“ i naravno, što „doslovno poštuju propise“.

Kampanja, Rađaj ne odgađaj

Dajana Jovanović iz Subotice ispunjavala je, zajedno sa svojim suprugom, sve uslove da od države dobije subvenciju za kupovinu prvog stana, prenosi N1. Ali, ta ista država njen zahtev ocenila je kao – neosnovan, i to gotovo tri meseca kasnije. Subvencija je odbijena, žalba na rešenje komisije čija je predsednica Darija Kisić Tepavčević nije dozvoljena, a Dajana i njen suprug Igor nisu hteli da pokrenu upravni spor.

Ko je u Srbiji dočekao pravdu?

-Nemamo ni novca, ni vremena da idemo po sudovima. Samo smo hteli da ispričamo svoju priču da bi druge žene i parovi koji podnose zahtev za subvenciju znali o čemu je reč“, kažu Jovanovići za portal N1.

A problem je, u stvari, što su potpisali ugovor o kupovini stana na kredit dan pre nego što su podneli zahtev za subvenciju, za šta su mesec dana prikupljali papire. Pred državom koja odlučuje o dodeli novca oni – imaju nekretninu u vlasništvu, čime automatski gube osnovni uslov i pravo na subvenciju.

Šta se tačno desilo, korak po korak

Kćerka im se rodila krajem januara, a mladi bračni par Jovanović se obradovao čuvši da država uvodi subvencionisanje kupovine prvog stana ili kuće za mame koje su se porodile u 2022. godini. Stan u starogradnji su našli –  stariji bračni par žurio je da ga proda i sebi pronađe malu kuću – a pošto su sve uslove za subvenciju ispunjavali, upustili su se u proces pribavljanja dokumentacije.

Klijent potpisuje dokumenta na stolu

-Ispunjavali smo sve uslove po toj uredbi Vlade – i kada je reč o visini plate, i kada je reč o neposedovanju bilo koje nekretnine u vlasništvu, i rodilo nam se dete ove godine. Prikupili smo sve papire, platili overu kod notara, čak smo morali da pribavimo i dokaz da mi brinemo o detetu. Stambeni kredit nam je odobren, ugovor sa vlasnikom stana potpisali smo 29. marta, a 30. marta je advokat podneo sve papire i zahtev za subvenciju. Od tada, pa do kraja juna – niko nam se nije javio“, započinju Jovanovići  svoju priču za portal N1.

Tri meseca tišine

-A na tom rešenju stoji datum – 20. april. Razlog odbijanja subvencije je, kako se navodi u rešenju, što je 29. marta pokrenut postupak promene vlasništva u katastru i to, kako sami navode – na nekretnini koja je predmet našeg zahteva, ističe Igor Jovanović.

Na rešenju, u koji je redakcija N1 imala uvid, stoji da nema prava žalbe. Jedino mogućnost pokretanja upravnog spora.

Ovaj bračni par, kako navode, ne želi da se „povlači“ po sudovima, jer za to, kako navode – nemaju ni para, ni vremena. Njegova supruga, preko advokata, ipak podnosi prigovor Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

-Da bih uopšte mogla da kupim taj stan, morala sam da uzmem stambeni kredit koji mi je i odobren. Nakon uzimanja tog kredita ja sam 29. marta zaključila i overila kupoprodajni ugovor, jer je logično da se svakom prodavcu žuri da proda svoju nekretninu. Kako je moguće očekivati da će bilo koji prodavac čekati nekoliko meseci određenog kupca, a da realizacija te kupovine zavisi isključivo od dobijanja novčanih sredstava od ministarstva, pita Dajana Jovanović.

Sat koji pokazuje vreme je novac

Ona ponavlja da su oboje ispunili sve tražene uslove da bi im subvencija bila odobrena.

-Ako je jedini razlog odbijanja zahteva to što sam zaključila kupoprodajni ugovor dan pre nego što sam poslala zahtev, onda je to moralo biti izričito navedeno u uredbi. Tako nešto nigde ne piše u uredbi, a niko od zaposlenih u gradskoj upravi Subotice nije imao bilo koju precizniju informaciju u vezi prikupljanja dokumentacije i podnošenja zahteva. Tako da nije postojao način da ja tako nešto saznam  i pored toga što sam se trudila da sve detaljno prikupim i ispunim, navodi Dajana.

Šta kaže Ministarstvo?

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za portal N1 ističu da prema Uredbi podnosilac zahteva mora da dostavi predugovor o o kupoprodaji stana ili kuće overen kod javnog beležnika, odnosno nadležnog suda na području na kome nije imenovan javni beležnik, kao i rešenje o dodeli novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta.

-S obzirom da je majka koja je podnela zahtev, uz zahtev za odobravanje sredstava, dostavila već overen ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, kao i da je u katastru nepokretnosti pokrenut postupak za upis promene nosioca prava u odnosu na dotadašnje imaoce prava na posebnom delu, sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta, komisija za dodelu novčanih donela je rešenje o odbijanju zahteva imenovane, navodi Ministarstvo za rad u odgovoru portalu N1.

Do sada je, prema navodima ministarstva, pravo za dodelu subvencije za kupovinu nepokretnosti priznato u – četiri predmeta.

Izvor: N1

Dobili subvencije, terali radnike da nose pelene, sad otkazi za 400 zaposlenih

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

119 Shares
119 Shares
Share via
Copy link