Magazin Poznati

Ulična tuča pijanog Tajsona sa njujorškim gangsterom: Gvozdeni polomio ruku od udaraca

tyson vs green
Foto: Marty Lederhandler / Doug Kanter

Gvozdeni Majk se pod stare dane donekle smirio nakon neverovatno burne mladosti.

Majk Tajson se 1988. godine upustio u najzloglasniju uličnu borbu u svom životu, brutalnu tuču koja je ostavila neprikosnovenog bokserskog šampiona u teškoj kategoriji sa slomljenom rukom, ali i strahom da je u tom procesu ubio svog ogorčenog rivala Miča „Krvavog“ Grina.

Uspešni bokser i vođa bande, Grin je zapravo bio protivnik Tajsona u ringu tokom njegovog uspona na vrh. Izdržao je punih 10 rundi sa Tajsonom 1986. u „Medison Skver Gardenu“, šest meseci pre nego što je „Gvozdeni Majk“ postao najmlađi čovek koji je osvojio svetsku titulu u teškoj kategoriji terorišući Trevora Berbika.

Grin je doživeo poraz koji nikada nije zaboravio, a njihov revanš na ulicama Harlema u četiri sata ujutro bila je prava ludnica.

Grin je već bio besan na Tajsona, jer je tvrdio da ga je promoter Don King malo platio i želeo je unosnu drugu borbu za koju je znao da je malo verovatno da će je dobiti.

Ali Grin je imao dodarnu motivaciju da se suoči sa Tajsonom u avgustu 1988. Bio je deo ozloglašene njujorške bande i verovao je da je ulazak Tajsona na njegov teren, u ranim jutarnjim satima, bila sloboda koju nije mogao da prihvati, a da ne izgubi obraz.

Tajson je bio u Harlemu da poseti prodavnicu odeće pod nazivom „Dapper Dan’s“ kako bi pokupio belu kožnu jaknu od 850 dolara sa natpisom „Don’t Believe the Hipe“ – naslovom pesme Public Enemi – isklesanom preko leđa.

U tom trenutku Grin, kome je rečeno za Tajsonovo prisustvo, uleteo je u radnju golih grudi i izrekao uvrede na račun svog zakletog neprijatelja.

Tajson je ranije te noći bio u noćnim klubovima i pio. Bez obzira na to, on tvrdi u svojoj autobiografiji, „Nesputana istina“, da je u to vreme pokušavao da igra ulogu šampiona koga svi vole pa je pokušao da smiri situaciju.

„Sada, Mič, moraš da razmisliš šta radiš. Ne mislim da je ovakav način delovanja dugoročno koristan za tvoje zdravlje. Seti se da sam te već pobedio kada smo se sreli u ringu. Moraš odmah da nastaviš do najbližeg izlaza.”

Koliko god teško bilo poverovati da je pijani, 22-godišnji Tajson održao ovaj govor na u četiri sata ujutro, ono što je usledilo je nesumnjivo bilo nasilno premlaćivanje.

Tajson tvrdi da je počelo kada mu je Grin pocepao džep na košulji, primoravši ga da uzvrati. Grinova verzija je da je Tajson okrenuo svoje prstenje kako ih ne bi oštetio, a zatim ga je udario. Ali Tajson je nesumnjivo zadao prvi udarac – a usledilo je još nekoliko.

– Bio sam pijan i nisam shvatao da je bio naduvan tako da nije hteo da mi uzvrati – priseća se Tajson.

– Udarao sam i krckao ovog tipa, a on se kretao i ljuljao se s jedne na drugu stranu kao da će pasti, ali nije pao. Pa sam mu udario ‘Brus Lijev’ udarac zmaja po guzici i on je pao – ispričao je Gvozdeni Majk.

Međutim, dok su Tajson i njegov vozač krenuli ka svom automobilu, Grin je nalik zombiju iskočio „poput Džejsona iz ‘Petka 13.’ i šutirao me u jaja” ispričao je Tajson.

Tajson je ponovo patosirao Grina, ali kada je pokušao da pobegne u svom Rols Rojsu, njegov vozač je rekao šampionu da ne mogu da se pomeraju jer je Grin bio pod točkovima.

Grin je ponovo ustao i otkinuo jedan od retrovizora automobila, dodatno razbesnevši Tajsona. Ovaj put, Tajson je izašao iz svoje limuzine i udario prepoznatljivi udarac, desni aperkat.

„Bum! Mič je poleteo u vazduh i pao kao krpena lutka, pravo na glavu.“

Tajson je nakon toga bio prestravljen i pomislio da je zapravo ubio Grina.

Međutim, do trenutka kada je policija stigla u pet ujutro, pronašla je Grina živog, ali je imao modrice na licu, levo oko koje je bilo natečeno i zatvoreno i gadnu posekotinu na nosu.

Tajson nije izbegao haos bez povreda – fraktura njegove desne ruke značila je da je njegova predstojeća odbrana titule protiv Britanca Frenka Bruna odložena i na kraju se dogodila sledeće godine.

Ulična tuča je takođe podgrejala izveštaje da je Tajson, koji je dva meseca ranije ostvario pobedu svoje karijere zaustavivši svetskog šampiona u dve kategorije Majkla Spinksa za samo 91 sekundu, izmicao kontroli van bokserskog ringa.

Ovaj sukob nije bio poslednji između ova dva boksera. Samo nekoliko dana nakon incidenta Tajson nije mogao da veruje svojim očima kada je, dok je bio na sastanku u Njujorku, ugledao Grina kako prolazi pored njega na biciklu sa 10 brzina.

– To ne može biti Mič Grin jer znam da je j*beni zombi i da ne izlazi danju – ispričao je Tajson.

Ipak, pogrešio je i došlo je do verbalnog sukoba dok Tajsonova okolina nije smirila situaciju.

Grin će kasnije pokušati da se osveti na sudu, jer je tužio Tajsona za 25 miliona dolara 1997. godine, devet godina nakon duela ispred „Dapper Dana“.

Međutim, Grin je na kraju dobio samo 45.000 dolara na sudu, što nije bilo dovoljno ni da pokrije njegove pravne račune.

Ipak, Grin je navodno napustio sudnicu vičući: „Ja sam pobednik, udario sam ga“.

Grin sigurno nikada nije udario Tajsona u ringu ili na ulici. Ali frustrirajući ga u 10 rundi u prvom pojavljivanju, zatim odlaganjem odbrane titule protiv Bruna, Grin je definitivno ostavio trag u Tajsonovoj karijeri – i osigurao da njihova imena budu zauvek povezana u ludoj fusnoti u istoriji boksa u teškoj kategoriji.

Izvor: Nova.rs

Tajson prebio pijanog putnika u avionu – tražio mu fotografiju, dobio batine (VIDEO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link