Ljubimci Magazin

Da li je vaša maca nesrećna ukoliko nikad ne izlazi napolje iz stana?

mačka život u stanu
Ilustracija, Foto: Luftika

Ukoliko ste vlasnik mačke i pritom živite u stanu, verovatno ste se puno puta zapitali da li je vaša maca nesrećna jer ne izlazi napolje. Razmatranje ovog pitanja je veoma složeno i zavisi od mnogo faktora, koji svakako uključuju individualnu ličnost mačke, njene potrebe i okruženje u kojem živi.

U nastavku sledi pregled različitih aspekata ove teme.

Individualne potrebe mačke

Zavisnost od okoline

Neke mačke imaju snažnu želju da istražuju spoljni svet i mogu se osećati ograničeno, pa čak i frustrirano, ako su uvek zatvorene u prostoru vašeg stana, piše Index.

Bezbednost

S druge strane, neke mačke se osećaju sigurnije u kući ili stanu i više vole da žive u okruženju gde se osećaju zaštićeno od spoljašnjih opasnosti, poput saobraćajnih nesreća, predatora, ili infekcija.

Okolina

Opcije za igru

Ako mačka živi u bogatom okruženju, sa puno mogućnosti u zatvorenom prostoru za igru, penjanje i istraživanje, možda će biti manje verovatno da će osetiti nedostatak spoljašnjeg prostora.

Kvalitet života u stanu

Ako je unutrašnji prostor prilagođen mačijoj zabavi i dobrobiti životinje, mačka može biti srećna i ispunjena čak i bez pristupa spoljnom svetu.

Bezbednost i zdravlje

Rizici života na otvorenom

Izvođenje mačke može biti povezano sa brojnim rizicima poput povreda, bolesti, parazita, ili trovanja. Ukoliko držite vašu mačku isključivo unutra, to joj može pružiti sigurnost i zaštitu od ovih opasnosti.

Veterinarski problemi

Neke mačke koje su izložene spoljnim opasnostima zahtevaju češće posete veterinaru i dodatne preventivne mere.

Društveni aspekti

Ljudski kontakt

Mačke su društvene životinje i mogu se osećati srećno i zadovoljno samo sa ljudskim kontaktom i pažnjom, bez obzira da li imaju pristup spoljašnjem svetu.

Kompatibilnost sa drugim mačkama

Ako vaša mačka dobro toleriše druge mačke, društvo drugih mačaka u zatvorenom može joj pružiti socijalnu interakciju i mentalnu stimulaciju.

Na kraju krajeva, pitanje sreće i blagostanja mačke zavisi od brojnih faktora, uključujući njene individualne potrebe, okruženje u kome živi, kvalitet njenog života u zatvorenom prostoru i bezbednost.

Važno je prilagoditi okruženje mački, tako da odgovara njenim potrebama i osigurati da bude srećna i zadovoljna, bez obzira da li ima pristup otvorenom ili ne.

Izvor: Index

Flosi je najstarija mačka na svetu, nadživela je dvoje vlasnika, ali i dalje uživa u životu (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link