Ljubimci

Mačke menjaju svoje ponašanje i nema razloga za paniku

Većina starijih mačaka (nakon 14. godine života) razvije nekakav drugačiji obrazac ponašanja od onog na kog smo uobičajeno navikli. Mačke pokazuju iste znakove zaboravnosti, zbunjenosti i demencije, baš poput starijih ljudi. Primtićete da mačka često hoda po prostoriji, a da pri tome nema određen cilj – kao da je zaboravila šta je krenula da uradi. Starija mačka će često greškom obaviti nuždu izvan posude s peskom ili na nekom drugom mestu. Osim zbunjenosti, neke mačke će pokazati promene u vidu bezrazložnog mijaukanja ili čak ponekad tužnog plakanja.

Starenje nije bolest, a na promene koje donosi starenje možemo uticati tako što ćemo svoju ljubimicu održavati u formi kroz igru i slične aktivnosti, ali bez obzira na to neke promene kod starenja su nažalost nepovratne. Ipak, kroz intervenciju i brigu oko mačke možemo ih usporiti ili vratiti na početak.

macka-ljubimci-krpelji
Pixabay.com

Evo kako da odredite starost svoje mačke preračunavanjem u ljudske godine :

Ljudi – Mačke

1 – 12
2 – 20
3 – 28
4 – 36
5 – 40
6 – 44
7 – 48
8 – 52
9 – 56
10 – 60

– za svaku sledeću godinu dodaju se još dve godine.

Kako biste bili sigurni da su promene koje primećujete kod svoje ljubimice one koje nose starost, a ne bolest, obvezno konsultujte svog veterinara i obavljajte preventivne godišnje/polugodišnje preglede kako biste mačku održali vitalnom. Ovim ćete potezom i eventualne zdravstvene probleme koje nosi starost uspeti uhvatiti na samom početku te ih na taj način uspešno kontrolisati ili ukloniti.

Starijoj mački posvetite više pažnje i dodira, pod uslovom da ona to dozvoljava. Ako ima problema sa motorikom i kretanjem i otežano joj je penjanje na krevet, kauč ili grebalicu – osigurajte joj dovoljno udobnih mesta za prileći uz topli radijator. Rešenje možete pronaći u vidu niskih mekanih kreveta koje možete nabaviti u bilo kojem pet šopu ili uz malo kreativnosti možete da ih napravite i sami. Imajte na umu da osećaj ljubavi i pripadnosti vašoj mački može vratiti srčanost koju je nekad pokazivala. Hranu prilagodite stanju usne šupljine, odnosno stanju zubi te joj ugađajte hraneći ju iz ruke – na će na taj način osetiti da brinete o njoj.

Ponašajte se prema njoj onako kako biste hteli da se neko prema vama ponaša u starosti – s puno nežnosti, razumevanja i dostojanstva.

Saznajte sve o psima

Share via
Copy link