Magazin Srbija

„Osetio sam užasan smrad u kolima. Otvorim haubu, a tamo mrtva mačka“ Pažljivo pročitajte, ovo može da se desi svakom vozaču

garaze-parking-novo-naselje
Foto: Gradnja.rs

Dolaskom hladnih dana, svi pokušavaju da se ugreju. To je slučaj i sa macama i ponekom kucom.

Mačke se često noću kriju ispod automobila, pa se čak zavlače i ispod motora i u prostor ispod haube da bi prespavale na toplijem.

Takva situacija desila se jednom tviterašu koji je opisao događaj, sa nimalo srećnim krajem.

Naime, on je u jednom trenutku počeo da oseća nesnosan smrad u kolima, a da nije uspevao otkriti odakle dolazi.

Kako je ispričao, prevrnuo je sve, “nigde zaboravljeno đubre, ništa ne gori…”

Kako nije uspeo da reši problem otišao je kod majstora, a tamo ga je sačekao šok.

Da njegov slučaj nije usamljen, svedoče i komenatari koji su se nizali ispod objave, gde su ljudi delili svoja iskustva.

 

Mačke koje su tokom zime napolju, očajnički pokušavaju da pronađu toplo i suvo sklonište, a ništa nije bolje nego unutrašnjost vašeg automobila.

 

Kada ugasite vaš automobil, vaš motor još duog vremena emituje toplotu, što mačkama pruža mesto da se ugreju i na trenutak sklone. Međutim, to može biti veliki problem i za vas, ali i za mačku.

Ako se kojim slučajem, mačka zavuče kod dela gde se nalazi kaiš i drugi pokretni delovi automobila, onda će ona momentalno nastradati, a vi rizikujete da oštetite i pokvarite vaše vozilo.

Zato se savetuje da pre svakog paljenja autombila otvorite haubu i detaljno ispitate da li se tu nalazi mačka.

Šta raditi ako primetite mače u svom ili tuđem automobilu?

Raščistite prostor oko automobila tako da bude što manja gužva i buka. Dovoljne su dve osobe da se odradi izvlačenje mačke.

– Potražite i obavestite vlasnika automobila.
Ukoliko ne uspete da pronađete vlasnika kontaktirajte policiju, ljubazno im objasnite o čemu se radi i zamolite da preko registarskih oznaka stupe u kontakt sa vlasnikom automobila i obaveste ga da ima mačku ispod haube.
Kada se pojavi vlasnik, neka prvo podigne haubu da pokušate da dohvatite mačku sa gornje strane.
– Ukoliko nije moguće da je dohvatite sa gornje strane, potrebno je da odšrafite zaštitnu plastiku koja se nalazi sa donje strane i štiti motor. Kada to skinete mačka će najverovatnije sama da ispadne, jer uglavnom sedi na toj plastici. Da biste to uradili, potrebno je da odignete prednji deo automobila dizalicom (kao kada menjate točak), zavučete se ispod i odšrafite sve što treba. Ukoliko niste u mogućnosti da odradite to sami, kontaktirajte automehaničara.
– Ukoliko niste u mogućnosti da dođete do vlasnika automobila, ostavite mu obaveštenje na vetrobranskom staklu sa strane gde je vozač ili na prozoru vozačevih vrata.

Share via
Copy link