Ko sve ide u školu? U školu idu deca kako bi naučila da čitaju i da pišu, u školu odlaze da rade nastavnici i učitelji, računovođe, psiholozi, majstori. Svi samo odu u školu i vrate se iz nje. Međutim, da li ste se ikada zapitali ko živi u školi? Hm… pa da vidimo. Miševi, pauci, bubašvabe, mačak Žuća… Mačak Žuća, pitate se? O, da.

Ukoliko prošetate hodnicima OŠ “Jožef Atila” na Telepu, primetićete velikog narandžastog mačka, pravog reprezantativnog uzorka porodice mačaka koji podseća na lavića. Bez ikakve brige tumara on praznim hodnicima ili ćete ga videti kako spava u fotelji u portirnici. Ipak, najomiljenije mesto za dremku mu je direktorova fotelja.

macak-zuca-dremka-sobica
Foto: Jovana Rakić

Žuća je ulični mačak koji je još kao malo mače došao u školsko dvorište. Kako kažu spremačice koje vode najviše briga o njemu, bio je jako neuredan i mršav kada se prvi put pojavio.

– Došao je u školu pre jedno 4 godine. Koleginica Nata je ta koja ga je prva nahranila, a Zdenka i ja smo ga  najviše zavolele. Imam utisak da naprosto oseti kada je naša smena i dođe. Uglavnom bude tu sa nama sve dok ne pođemo kući. Ne mogu da opišem koliko ga volim – ispričala nam je spremačica Rosa Kopanja.

Prema njenim rečima, u početku je bilo puno kritika od strane koleginica i kolega, čak je i šef obezbeđenja iznova i iznova ponavljao kako mačku nije mesto u školi i da on nema prava da tu bude. No, međutim, kako je vreme odmicalo mnogi su ga zavoleli, što nam je potvrdio i direktor škole Dragan Utržan.

macak-zuca-jezik-macka
Foto: Jovana Rakić

Radnik obezbeđenja Miroslav Kocaj nam je ispričao da je ponekad i dalje čudno kada vidite mačku kako leži na otiraču pred glavnim ulazom.

– Zaposleni dođu da se otkucaju, a on se izležava – baš ga briga. Jednom prilikom se desilo da je direktor prošao tuda i kada je spazio Žuću kako smešno leži, vratio se da ga fotografiše – rekao nam je on.

Kučići od kojih su i nevladine organizacije digle ruke

Mačak Žuća najviše voli spremačice Zdenku i Rosu, u šta smo se i mi uverili. One znaju kada smeju da ga maze, znaju kada je gladan ili kada mu se spava. U čuvenoj “sobici” gde se spremačice presvlače nalazi se i Žućina rezidencija.

– Vodimo računa da ne bude gladan i žedan. U kutijici uvek ima da jede i vode da pije i uvek je pomažen. Šef obezbeđenja Emil, koji je bio najviše protiv njega mu sada kupuje granule. A ja mu ponekad kupim salamu – ispričala nam je Rosa.

macak-zuca-spremacice-skola
Foto: Jovana Rakić

Žuća je sam po sebi atrakcija, ali osim toga, on je i izuzetno pametan.

– Moj direktor Emil mu donosi granule i ostavlja ih u ormariću u portirnici. Vidite ovu rupu pomoću koje se otvraju vrata? E pa tu su bile granule i Žuća je to zapamtio. Jedan dan gledam, gura šapu, gura. Reko čoveče, nije valjda miš, otvorim ormar da proverim, kad ono granule – s osmehom se priseća Miroslav.

Međutim, mačak Žuća osim što živi u školi, on uživa i posebne privilegije, postao je maskota škole i “Školske patrole”.

Crtež na kome je prikazan Mačak Žuća obučen uniformu školskog patrolora nacrtala je Kristina Madacki, i na taj način je pomogla da maskota ugleda svetlost dana. Mačak je za njih noćni čuvar škole, a članovi patrole su preko leta bili zaduženi da  redovno oblize Žuću kako bi proverili da je sve s njim u redu i skupljali su novac kako bi mu se kupila gotova hrana.

macak-zuca-skolska-patrola-Jozef_Atila
Foto: Jovana Rakić

Da Žuću ne vole samo zaposleni i deca iz “Jožike” posvedočila nam je i maca Dragica koja se nedavno pojavila u Žućinom društvu. Međutim, prema rečima spremačice Rose ljubav nije potrajala.

– Tu se pojavila jedna mala mačka za koju su pričali da mu je devojka. No, izgleda da mu se ne dopada i da je rekao da je ne voli, i nema je više – s osmehom na licu nam je ispričala ona.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here