Magazin Putovanja

Lukomir – poslednje pravo bosansko selo gde se uživa u vrućim pitama i kafi iz džezve

lukomir
Foto: Printscreen

Autentične kamene kuće sa šindrama od trešnjinog drveta, specijaliteti od svežih namirnica iz vrta odlikuju, na najvišem vrhu Bosne (1495m) smešten planinski raj – Lukomir. Na južnim obroncima Bjelašice ljudi žive više stotina godina, o čemu svedoće stećci pronađeni u tom kraju, a koji potiču iz 14. i 15. veka, piše Pun kufer.

Današnji stanovnici sela potomci su ovčara iz okolice Stoca, koji su zbog bogatih pašnjaka leti u tom kraju čuvali velika stada ovaca.

lukomir
Foto: Printscreen

Lukomir je omiljeno odredište planinara, koji do njega stižu stazama iz Umoljana ili pak vožnjom iz Konjica ili Sarajeva. Treba imati na umu da put nije za svaki automobil. Poslednji deo puta je vijugavi makadam, a na vrhu će vas dočekati predivan pogled na goru. Lukomir se često naziva i poslednjim pravim bosanskim selom u kojem se može osetiti duh prošlih vremena.

Stanovnici Lukomira s hladnijim vremenom sele se iz svojih kuća u južnije krajeve, jer je pristup selu kad napada sneg gotovo nemoguć, a zbog toga se i planinarima savetuje da posećuju selo kada je lepše vreme.

lukomir
Foto: Printscreen

Kako se stanovnici sve više okreću turizmu u Lukomiru postoji više mesta gde možete fino jesti, uživati u pitama, vrućem hlebu, kajmaku i kafi. Jedan od omiljenih suvenira koje posetioci kupuju u Lukomiru su pleteni ukrasi, kao i odevni predmeti poput čarapa. Ako odlučite da posetite Lukomir, najbolje vreme za to je pre ili nakon jačeg snega, najčešće do decembra i nakon marta ili aprila.

Izvor: Pun kufer

U komšiluku niče Hobit selo, Marija iz Kreševa pravi bajku inspirisanu Tolkinom

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link