Lifestyle

4 razloga zašto je lubenica najbolji lek iz bašte

Foto: Freepik

Čini se nema boljeg letnjeg osveženja od lubenice. A da li ste znali koje sve zdravstvene koristi pruža ta namirnica?

Pored toga što je osvežavajuća, sadrži niz hranljivih materija koje podržavaju hidrataciju, zdravlje srca i imunitet, prenosi Index.hr.

Nutricionistkinja Megi Mihalčik objasnila je portalu “Eating Well” kako redovna konzumacija lubenice može uticati na celokupno zdravlje.

Pomaže kod hidratacije

Kako nutricionistkinja objašnjava, lubenica je “bogata vodom, što je čini odličnim izborom za hidrataciju i održavanje elektrolitskog balansa jer sadrži kalijum i magnezijum”.

Pošto lubenica sadrži čak 92 odsto vode, njena konzumacija može doprineti dnevnim potrebama za tečnostima – 2,7 litara za žene i 3,7 litara za muškarce.

Izvor antioksidanata

Lubenica duguje svoju ljubičasto-crvenu boju likopenu, moćnom antioksidansu koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i može smanjiti rizik od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti i neurodegenerativnih bolesti.

Pored likopena, tu su i vitamin C i beta-karoten, koji dodatno podržavaju zaštitne funkcije organizma.

Podržava imuni sistem

“Lubenica je dobar izvor vitamina A i C, koji su ključni za zdravlje kože i imunitet”, objašnjava Mihalčik.

Vitamin C, na primer, može pomoći u sprečavanju, pa čak i lečenju infekcija, a antioksidansi u lubenici dodatno jačaju imuni odgovor.

Doprinosi zdravlju srca

Istraživanja pokazuju da likopen može pomoći u snižavanju nivoa holesterola i šećera u krvi, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ovo omiljeno letnje voće ne sadrži masti, holesterol i natrijum, a njegov nizak glikemijski indeks je dodatna prednost za zdravlje srca i stabilnost šećera u krvi.

Da li je lubenica bezbedna za sve?

U većini slučajeva, lubenica je bezbedna za jelo, ali postoji nekoliko izuzetaka. Ljudi koji imaju problema sa regulisanjem šećera u krvi, poput dijabetičara, trebalo bi da paze na svoj unos zbog prirodnog šećera.

Takođe, ljudi koji su alergični na polen ili određeno voće (breskve, celer, paradajz, pomorandže) mogu iskusiti stanje koje se naziva sindrom oralne alergije.

Simptomi uključuju svrab ili otok u ustima i grlu, i važno je potražiti medicinsku pomoć u tim slučajevima.

Izvor: Index.hr

Naučnici otkrili koje je voće najzdravije

Share via
Copy link