Svet Vesti

Avganistan zabranio devojčicama da pevaju jer će se tako fokusirati na obrazovanje

Ministarstvo obrazovanja u Avganistanu, donelo je odluku da se devojčicama starijim od dvanaest godina zabrani pevanje u javnosti, odnosno nastupanje na javnim događajima, osim ako publika nije isključivo ženska. Ova odluka izazvala je burne proteste i pokrenula kampanju na društvenim mrežama pod heštegom #IaMzSong uz koji žene i devojke objavljuju snimke na kojima pevaju.

Ministarstvo obrazovanja u Avganistanu donelo je odluku da se devojčicama starijim od dvanaest godina zabrani pevanje u javnosti, odnosno nastupanje na javnim događajima, osim ako publika nije isključivo ženska. Ova odluka izazvala je burne proteste i pokrenula kampanju na društvenim mrežama pod heštegom #IaMySong uz koji žene i devojke objavljuju snimke na kojima pevaju.

Odluka Minstarstva ove zemlje upućena školskim odborima je u javnost procurela slučajno. Propisane mere dalje nalažu da muškarci ne mogu predavati muziku osobama ženskog pola. Kao razlog za ovakav propis navode da je im je želja da se devojčice fokusiraju isključivo na obrazovanje. Ministarstvo je posle ovakve izjave dočekano na nož uz optužbe da se Vlada simpatiše sa Talibanima i da promoviše diskriminaciju.

Novi propis Ministarstva je blago rečeno izazvao bes javnosti. Kampanja na društvenim mrežama je vrlo brzo dala rezultate te je odlučeno da se ipak razmotri ova skandalozna odluka.

Ahmad Sarmast, osnivač Avganistanskog nacionalnog muzičkog instituta, koji je započeo kampanju #IAmMiSong, pozvao je ministarstvo da zvanično ukine prethodnu naredbu.

„Uredba ne samo da krši muzička prava avganistanskih devojčica i lišava ih lekovite moći muzike, već krši i avganistanski ustav, zakone o zaštiti dece i međunarodnu konvenciju o dečijim pravima“, rekao je on.

Shaharzad Akbar, predsednica Avganistanske nezavisne komisije za ljudska prava kaze da je žensko pevanje deo Avganistanske kulture. Ona je takođe podržala kampanju objavši video na kom peva na svojim društvenim mrežama.

Podsećamo, ovo nije usamljen slučaj kršenja ljdskih prava i mizoginije u ovoj zemlji. Tokom talibanske vladavine u periodu 1996. do 2001. muzika je bila zabranjena u Avganistanu a devojčice nisu smele da idu u školu.

izvor: TheGuardian

Danas je 8. mart, i neka žena će možda dobiti šamar, jer, sama je kriva

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
102 Shares
102 Shares
Share via
Copy link