Magazin

Novo otkriće o ubistvu Ljubomira Lainovića: Sin pokojnog Dugog likvidiran u CG?

ljubomir-lainovic
Foto: Ljubomir Lainovic

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, zbog ubistva srpskog državljanina Ljubomira Lainovića, donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv četiri osobe – Radoja Živkovića, koji je označen kao organizator kriminalne grupe, Ratka Živkovića, Milana Vujotića i Zdravka Perunovića, koji se u policijskim evidencijama vode kao članovi kavačkog kriminalnog klana. Ova saznanja objavljena su u novoj epizodi emisije “Sjenki” koja će se emitovati na TV E u Crnoj Gori.

Inače, Radoje Živković, zvani Žuti, rođak je Radoja Zvicera, koji važi za vođu kavačkog klana. Živković se, kao i Vujotić i Perunović, nalazi u pritvoru u Turskoj, gde im se sudi za ubistvo Jovana Vukotića, vođe škaljarskog klana.

Dokumenti, u koje je ekipa “Sjenki” imala uvid, otkrivaju ko je i zbog čega naručio ubistvo Lainovića, kao i koliko je navodno koštala njegova likvidacija.

Prema dokazima do kojih su došli crnogorski istražitelji, Lainović je ubijen na teritoriji Crne Gore.

Podsetimo, Ljubomir Lainović sin je pokojnog Branislava Lainovića Dugog (45), koji je devedesetih važio za bitnog igrača u podzemlju. Dugi je, podsetimo, ubijen je 20. marta 2000. godine u Beogradu ispred hotela “Srbija” u Ustaničkoj ulici usred bela dana.

branislav-lainovic-dugi

Ime njegovog sina Ljubomira Lainovića, koji se zvanično vodi kao nestao, počelo je da se pominje nakon hapšenja kriminalnog klana na čelu sa okrivljenima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Klan se, podsetimo, tereti za teška krivična dela, među kojima i više ubistava, a sumnja se da je klan bio beogradska ispostava kavačkog klana na čelu sa odbeglim Radojem Zvicerom.

Na suđenju Belivuku, Miljkoviću i pripadnicima njihove grupe u Specijalnom sudu u Beogradu, svedoci-saradnici protiv klana pominjalu su Ljubomira Lainovića, za koga su govorili da je bio deo te kriminalne organizacije, te da je za njih počinio najmanje dva ubistva.

Kako su svedoci-saradnici rekli u sudnici, u podzemlju se priča da je Linović mlađi ubijen.

Tako je Nikola Spasojević, svedok-saradnik na suđenju klanu Veljka Belivuka ispričao da je učestvovao u organizaciji ubistva vođa škaljarskog klana Igora Dedovića i Stevana Stamatovića 2020. godine u Atini, ali i da zna zbog čega je kasnije ubijen glavni egzekutor klana Ljubomir Lainović.

Prema rečima Nikole Spasojevića, posle ubistava u Atini, on je dva puta išao u Makedoniju da Lainoviću i Milinku Brašnjoviću, izvršiocima ubistava, nosi novac.

– Ispričali su mi da su prvo u restoranu prišli za pogrešan sto, a da je Brašnjović prvi prišao Dedoviću i da mu je “prosuo mozak u supu”, a da je Lainović ubio Stamatovića – rekao je Spasojević i objasnio “da ne zna da li su Lainovića ubili pre ili posle ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, koji je ubijen 2020”.

velja mare srki
Foto: Printscreen / Privatna arhiva / Collage

– Mene je Veljko Belivuk poslao na granični prelaz Jabuka i rekao mi da ga vozim u klanicu u Ritopek, jer im se nešto zamerio. Kada sam stigao na Jabuku, pojavio se Milinko Brašnjović, sa više kofera. Pitao sam gde je Lainović, rekao je da će on da dođe drugi put – ispričao je Spasojević i nastavio:

– Došli smo do stadiona, nije mi pominjao da je ubijen. Veljko mi je tada na stadionu pokazao sliku Lainovića, imao je sivkaste stvari, bio je krvav, sav izranjavan, ceo krvav, ali ne znam da li je iz vatrenog oružja ili nožem. Posle su mi rekli, da su se posle iz Makedonije on i Brašnjović prebacili u Crnu Goru i da je počeo mnogo da laje. Navodno se jednom napio u Crnoj Gori i rekao da će da radi za onog ko mu da više para – ispričao je navodeći da su mu rekli da je njega ubio izvesni Zemo.

Podsetimo, Spasojević je odmah posle Bojana Hrvatina sklopio sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i ispričao sve što zna o nedelima klana u zamenu za zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina.

On je priznao i da je bio deo klana i učestvovao u krivičnim delima.

Takođe, Ljubomir Lainović se pominjao na suđenju klanu Belivuk-Miljković kao osoba koja je 1. novembra 2019. godine u Ulici Grčića Milenka u Beogradu likvidirao Ljubomira Markovića Kiću (39), vođu jedne navijačke grupe Partizana.

Kako je na jednom od suđenja Belivukovom klanu ispričao Bojan Hrvatin, drugi svedok-saradnik, Miljković mu je spomenuo i da je Ljubomira Markovića ubio Ljubomir Lainović.

I treći svedok-saradnik, Srđan Lalić, na suđenju klanu je pričao o ubistvu Markovića i naveo da ga je ubio Ljubomir Lainović, a po nalogu vođa klana čiji je deo po sopstvenom priznanju i sam bio.

– Angažovali su Lainovića, rekli mu da obuče kaput jer je imao veći stomak, da se spreči antropološko veštačenje – rekao je Lalić.

Tragedija kralja novosadskog podzemlja: Jednog sina mu likvidirao klan Velje Nevolje, drugi se ubio sa 19 godina

Izvor: Kurir.rs – Pobjeda

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link