Lifestyle

Ovih 5 stvari radi svaka ljubazna osoba. Da li ste i vi lepo vaspitani?

Prva stvar koju naučimo našu decu su pravila lepog ponašanja. Mi insistiramo da oni uvek kažu „molim vas“ i „hvala“, i budu ljubazni prema svima. Nažalost, mi odrasli ponekad zaboravimo da se držimo ovih pravila, zbog čega ćemo vas u narednim redovima podsetiti na 5 stvari koje bi trebalo da radite da biste bili ljubazni.

Poštujte tuđi lični prostor

U redu je da se rukujete pri pozdravljanju sa poznanicima ili ljudima koje prvi put upoznajete. To je i poželjno, osim, naravno, tokom pandemije. Grljenje, ljubljenje i druge dodire, međutim, ostavite samo za one za koje sigurno znate da im to ne smeta.

Ne postavljajte previše lična pitanja svom sagovorniku

Ako osoba s kojom razgovarate želi da vam se poveri i otkrije vam nešto o sebi što nije za svačije uši, saslušajte je i pokušajte da joj pomognete ako ima neki problem. U drugim slučajevima izbegavajte da postavljate previše lična pitanja ljudima koje ste tek nedavno upoznali, a budite oprezni i sa onima koje dugo znate.

Ne prekidajte svog sagovornika

Budite dobar slušalac i uzdržite se od suvišnih upadica kada drugi pričaju, posebno kada vam govore nešto važno. Zapamtite to što ste želeli da kažete i saopštite svom sagovorniku kada se njegova beseda završi.

Budite jednako ljubazni prema domaru kao prema direktoru

Lepi maniri nalažu da u komunikaciji sa ljudima iskažete jednako poštovanje prema osobama iz svih društvenih klasa. Jedino na ovaj način ćete biti stvarno ljubazna osoba.

Ne budite previše glasni na javnim mestima ili u gostima kod drugih ljudi

Niko ne želi da sluša vaše razgovore telefonom u autobusu. Iz tog razloga se suzdržite od ove aktivnosti, osim ako ste dobili hitni poziv, i potrudite se da pričate tiše. Isto tako vodite računa da ne budete preglasni kada ste u gostima kod prijatelja ili rodbine, posebno ako svi sedite za stolom, piše Espreso.

Posao snova: Gledaš Netflix, jedeš picu i za to primiš 50.000 dinara!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

468 Shares
468 Shares
Share via
Copy link