Magazin Srbija

Ljiljana (72) živi u bivšoj konjušnici od 11.000 RSD mesečno, ima 9 bolesti i torbu punu lekova

ljiljana
Foto: Marko Jovanović

Nakon što je izgubila posao, život Ljiljane Adamović (72) počeo je da se urušava kao kula od karata. Danas živi u staroj oronuloj kući u Beogradu, koja je nekada bila konjušnica. U tih 17 kvadrata ne plaća struju, krov preti da se uruši, a ona jedva preživljava i na razne načine se dovija za koru hleba, piše Telegraf.

Ljiljanina kuća se nalazi u dvorištu gde ima više stanovnika i više objekata. Nalazi se na kraju placa u uskom prolazu. Sve je zapušteno, dotrajalo i neupotrebljivo. Kako kažu komšije, neretko se desi da joj se u kući nađe pacov koji tu i ugine, a vrata od toaleta su joj pala, te je stavila zamenska od frižidera.

ljiljana kuća
Foto: Marko Jovanović

– Radila sam godinama u tekstilnoj industriji, kada se raspala Jugoslavija, raspala se i firma. Među prvima sam dobila otkaz, priča Ljiljana.

– Nakon što sam dobila otkaz, ja sam otišla u Sloveniju i tamo sam radila, ali sam potom saznala da umesto upisanog radnog staža preko dve decenije, imam samo 12 godina. Prevarili su me za deset godina, nisu upisali, jer je to tada tako moglo, priča žena svoju životnu priču.

11.000 dinara mesečno i puna torba lekova

– Živim od tih 11.000 dinara. Platim šta mogu, a struju nemam da platim. Znate kako, u kupatilu perem sudove, krov je skroz propao, a ja kada ulazim unutra nosim kišobaran jer sve prokišnjava. Imam komšije koje mi donesu hranu, pa mi tako pomažu, ali mi je hrana najveći problem.

ljiljana kuća 3
Foto: Marko Jovanović

Ćerka je posećuje, ali ne često.

– Imam ćerku koja živi u Kaluđerici, ima i ona dete i potreban joj je novac, za dete je mnogo para potrebno pa ja ni ne tražim ništa. Veliki sam vernik, i znate kako, Bog me je spasio uvek i poslao mi dobre ljude. Bila sam u kovid bolnici, i nakon sedam dana su me vratili u život, to je samo Božja volja.

Dijagnoza za dijagnozom

– Imam ukupno devet bolesti, ono što mi je najgore je dijabetes i četiri stenta koja su mi ugrađena. Pored svega toga, ja pijem oko 30 lekova, a hranim se viršlama i paštetom. Najveća muka su mi pelene koje konstantno nosim. Od moje prijateljice sin dolazi povremeno, dam mu 1.000 dinara on mi kupi neke namirnice, ali to je jako malo i preko toga 100 ili 150 dinara da ga častim.

ljiljana kuća 2
Foto: Marko Jovanović

Velika želja i molba za sve dobre ljude

– Velika mi je želja da imam hranu, dovoljno hrane i da mi neko popravi krov. Molim sve investitore koji mogu da mi pomognu oko krova, plašim se pašće mi na glavu. To je samo 17 kvadrata, nadam se da će se naći neka dobra duša da mi pomogne, priča Ljilja.

Ukoliko želite da pomognete Ljilji, uz njenu saglasnost ostavljamo broj njen kontakt telefon na koji je možete pozvati i ponuditi pomoć: 061/317-3200.

Izvor: Telegraf

„Više ne pevam, samo kukam“: Preminula baka Joka (90), sahranila 3 sina koji su živote dali za Republiku Srpsku

Share via
Copy link