Magazin Novi Sad

Novosadski Lir od Srbije dobio 9,6 miliona evra, pa 2.500 radnika ostavio bez posla

lear-lir
Foto: 021.rs

Oko 2.500 radnika ostalo je bez posla nakon što je novosadska fabrika u sastavu američke Korporacija LIR (Lear) obustavila rad zbog rata u Ukrajini.

Menadžment ove kompanije obratio se zaposlenima dopisom u kom se navodi da je „usled sankcija došlo do prekida lanca snabdevanja tako da i u automotiv industriji postoje problemi sa nabavkom poluprovodničkih komponenti i nažalost niko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću da utvrdi kada će se problemi rešiti„.

Status radnika, čiji kolektivni ugovor ističe krajem godine, nije još zvanično jasan, ako i njihova eventaulan primanja.

Kompanija LIR je proizvođač autoelektronike, kom je država Srbija dala čak 40 miliona evra kroz subvencije i izgradnju hale.

Deo toga Srbiji bi se vratilo kroz zakup hale, za nekih 40 godina.

U pismu menadžmenta upućenom zaposlenima navodi se da je došlo do problema u nabavci komponenti za proizvodnju i porudžbinama kupaca što je dovelo do prekida proizvodnje.

Radnici Lira, koji već godinama rade pod teškim uslovima, u loše klimatizovanim halama i za plate koje nisu puno veće od minimalca, strahuju za svoju budućnost.

Sanja A. i Dragana M. su jedne od radnica koje danas nisu otišle na posao u Lir.

Obe su iz okoline Novog Sada, i rade u fabrici dve godine.

Od plata, koje nisu prelazile 45.000, plaćale su zajednički stan koji su iznajmile za 250 evra.

– Cimerka i ja smo istovremeno dobile posao u Liru i iznajmile smo stan jer živimo na 50 km od Novog Sada. Delile smo troškove kirije i računa i mogle smo, koliko toliko, da imamo za osnovne potrebe u gradu. Sada ne znamo šta da radimo, niti koliko će ovaj prekid rada da traje, a mi ne možemo sebi priuštiti da platimo kiriju za naredni mesec ukoliko nećemo raditi – kaže Dragana, napominjući da dosta njihovih kolega žive kao podstanari, ali imaju kredite.

Prema pisanju Danasa, menadžment smatra da je u pitanju trenutni prekid rada i da mole radnike za strpljenje.

„Molimo sve zaposlene da imaju razumevanja za trenutni prekid rada, jer je prekid samo produkt trenutne nestabilnosti uzrokovane višom silom svi se iskreno nadamo da će se ova situacija uskoro stabilizovati i da ćemo početi sa redovnim radom“, navodi se u pismu koje je preneo Danas.

Lir je među kompanijama koje su i dobile najveće subvencije od države i lokalne samouprave.

Država je dala subvenciju od 9,6 miliona evra, a kompanija 9,5 miliona za zapošljavanje 2.000 ljudi.

Pored toga Grad Novi Sad je izgradio fabriku za četiri milijarde dinara, što je više od 30 miliona evra. Sve zajedno, po čoveku je država platila 22.000 evra za fabriku kablova.

Gde se zaposliti za 300 € u zemlji robova: Lear, Aptiv ili Leoni?

oznake

Luftika

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Tolika je plata i u tigar tyresu u jos gorim uslovima usled talka,cinksterata,isparenja od guma pa niko ne pise o tome?

 • Mrtva je trka između vaše Luftike i nekadašnjeg Trećeg oka u pogledu sranja koja napišete. Radim tamo šest godina i nema govora o zatvaranju. Trenutna smanjena proizvodnja je ista kao i kad je počela korona ili se desio nedostatak čipova. Dakle privremena smanjena proizvodnja.
  Uslovi rada o kojima pišete su takođe neistiniti i zasnovani na izjavama razmaženih neradnika(ca)
  koji za dva dana rada znaju koja su im prava ali nikad ne nauče koje su im obaveze. Totične ,,dame,, koje ste pomenuli imaju organizovan prevoz udobnim autobusom do tog mesta odakle su, ne moraju ni biti podstanari u NS. Što se tiče klime u fabrici veoma je skupa i funkcionalna, pokriva celu halu kao i sve ostale prostorije.
  Plate su solidne ako ste vredni jer jedino nerad tamo nije plaćen, a kao što pomenuste da neki (mnogi) ljudi plaćaju kredit je znak da im je na osnovu visine plate i odobren isti.
  Ne znam u kom cilju pišete takvu neistinu ali kako god bilo prvo proverite informacije pa onda pišite.
  I prestanite da serete.

 • Dakle, rade tj placanu drzavi punih 6 godina.
  Ako je plata 45000, porez je oko 4500 dinara, oko 45e. Puta 2500 radnika iznosi oko 112000 evra mesecno, za ceo period oko 8 miliona. Od te zarade 45000, sta god kupovali, 20% je pdv. Dakle, 20% od 45000 je 9000 mesecno, pa 2500 radnika pa 70 meseci…13 milki. Porez na dobit firmi je 10%. Koliko je lir zaradio do sada? A penziono svaki mesec uplacivano po 15000 na ovu platu…. Matematika je malo drugacija od onog sto ee zeli prikazati.

OGLAS

173 Shares
173 Shares
Share via
Copy link