Magazin

Žitelji “sela koje je pobedilo Vučića” osuđeni za samovlašće

galsko-selo

Osmorica članova Saveta Mesne zajednice Lipar u opštini Kula koji su, u skladu sa odlukama donetim na narodnim zborovima, glasali protiv predaje seoskih bunara i vodovodne mreže, proglašeni su krivim za samovlašće i osuđeni uslovno na godinu dana zatvora.

Selo Lipar postalo je poznato kao “selo koje je pobedilo Vučića” jer su na izborima za Mesnu zajednicu seoski kandidati ubedljivo pobedili listu SNS.

A ključno pitanje na izborima bilo je da li vodovodnu mrežu građenu samodoprinosima treba predati javnom komunalnom preduzeću.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) piše da je optužnicu protiv njih podiglo Osnovno javno tužilatvo u Vrbasu pred tamošnjim Osnovnim sudom.

VOICE navodi da takva presuda predstavlja svojevrstan presedan u sudskoj praksi, u kojoj su se za ovo krivično delo uglavnom teretili građani zbog neovlašćenog priključivanja na struju, vodu ili grejanje.

Osuđeni tvrde da MZ Lipar ima pravo na seoski bunar i vodovodnu mrežu od 1970. godine, kada je vodovodna mreža izgrađena dobrovoljnim prilozima i kreditom koji su vratili meštani i tvrde da ona pripada MZ Lipar.

Pitanje “da li treba seosku infrastrukturu koju su gradili iz svog džepa predati komunalnom preduzeću da im naplaćuje usluge i zaposli partijske kadrove” bilo je ključno i na izborima za novi Savet Mesne zajednice u julu 2017. godine kada su seoski kandidati dobili ubedljivu podršku protiv liste koalicije na čelu sa SNS-om.

Sa rezultatom 11:0, Lipar je zainteresovao širu javnost kao “selo koje je pobedilo Vučića”.

Protiv presude Osnovnog suda u Vrbasu, koji ih je kaznio uslovnom zatvorskom kaznom od godinu dana, uložili su žalbu Višem sudu u Somboru jer je, tvrde, doneta pod pritiscima i kao takva je politička.

“Svi smo se izjasnili da se ne osećamo krivim, ali tražimo da i Viši sud to potvrdi. U suprotnom će svako drugačije mišljenje i glasanje predstavnika građana biti moguće sudski goniti i kažnjavati”, rekao je za VOICE jedan od osuđenih Dušan Miščević.

“Rat oko vode” na relaciji MZ Lipar – lokalne vlasti u Kuli vuče korene od 2013. godine kada su se peticijama, protestima i odlukama narodnih zborova meštani sela prvi usprotivili opštinskoj odluci da usluge vodosnabdevanja i sahranjivanja pređu u nadležnost JKP “Komunalac”.

Spisak postoji: Ovako SNS pritiska službenike Carine u Novom Sadu da dođu na miting (VIDEO)

PARTNERI SAJTA


87 Shares
Share via
Copy link