Magazin Srbija

Kinezi napravili tajnu deponiju kod Zrenjanina, plaćaju u kešu za držanje u tajnosti

linglong-zrenjanin-otpad-9

Građanskom preokret iz Zrenjani objavio je fotografije tajne deponije u ukviru kompanije Linglong kod tog mesta. Fotografije im je dostavio uzbunjivač koji je imao pristup u krug fabrike.

Ovaj pokret je već objavljivao insajderske informacije o dešavanjima na gradilištu fabrike automobilskih guma Linglong kod Zrenjanina. Dostavljene fotografije su lošeg kvaliteta jer su nastale krišom i na brzinu, s obzirom na to da se na gradilištu snimanje ne dozvoljava.

Očigledno je da osim “kineskog zida” koji okružuje to gradilište, postoji i zid straha neposrednih svedoka događaja koje najčešće opisuju kao nezakonite, skandalozne, nemoralne i ponižavajuće, navodi Građanski preokret.

“Smatramo da javnost ima pravo da zna šta se dešava na fabričkom gradilištu koje je proglašeno projektom od nacionalog značaja. Zato objavljujemo jučerašnje takvo obraćanje, uz pokušaj da zaštitimo identitet osobe koja nas je kontaktirala, ostavljajući javnosti da sama donese zaključke o dešavanjima na gradilištu Linglonga”, navodi se na sajtu Preokreta.

Ovako je glasila poruka insajdera Građanskom preokretu:

“Želim da se ne zna moje ime, imam slike iz kruga firme Linglong. Lično sam slikao kako su iskopali veliku rupu Kinezi i zatrpali oko 50 kamiona đubreta raznog. Sramota. Vozio sam tamo po krugu firme do nedavno zemlju zato i znam.

Firma Taxi Petrol iz Pančeva donosi svaki drugi dan po 3000-4000 litara nafte cisternom i sipaju u mašine, kao i nama u kamione, a Kinez plaća keš parama, i to sam video, pa se pitam kako to može i kako se pravda kroz papire i u Taxi Petrol i ovde u Linglongu, to jest podizvođaču, kineskim firmama TEPC i CRBC, i odakle toliko gotovog novca. Da li to neko proverava, neka nadležna inspekcija? Revolitiran sam jer sam ja živeo od tog rada …. dok … nije došao Kinez i napisao nam na telefonskom prevodiocu da idemo kući, konkretno nas… koji smo vozili. Ostali samo Kinezi da voze.

Setio sam se Perleza i Kineza koji su to isto uradili u krugu svoje firme (misli na slučaj s firmom Feitiansuye)

Da (potvrđuje da je u krugu Linglonga), iskopano i zatrpano, i slikao sam zato što sam čekao da istovarim i postavio sebi pitanje “pa mi građani iznosimo smeće jednom nedeljno, a kod njih nema kontejnera, čistoće (misli na JKP “Čistoća i zelenilo”), ništa, pa gde im je smeće s gradilišta? I eto gde – u jednoj velikoj rupi koju su satima kopala dva velika bagera.

To su rupe po tri-četiri metra dubine, nema oplate, ništa od zaštite od urušavanja zemlje.”

Dostavljene fotografije ukazuju na to da je zaista reč o gradilištu Linglonga jer se na nekima od njih vidi karakteristična i lako prepoznatljiva ograda, a neke od radnih mašina na sebi imaju nalepnice jednog zrenjaninskog preduzeća (EkoGradnja).

Građanski preokret poziva državne organe, nezavisne i celokupnu javnost da se zainteresuje za dešavanja unutar zidina gradilišta fabrike automobilskih guma Linglong.

Građanski preokret svakog uzbunjivača savetuje da se obrati, makar i anonimno, nadležnim državnim organima, zatim i medijima, ali je opšti utisak nakon dužeg vremena i većeg broja takvih slučajeva da građani te savete ne uvažavaju.

Zrenjanin 17 godina bez pijaće vode, a grad za 448 miliona Linglongu gradi vodovod

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

547 Shares
547 Shares
Share via
Copy link