Magazin Putovanja

Od ležaljke do sušilice za veš: Šta sve turisti nose busom na more u Grčku

Letovanje u grčkoj
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RAS SRBIJA

Leto je i zvanično stiglo, sunce neumorno peče, a mnogi će spas od vrućine potražiti i ove godine potražiti na grčkoj rivijeri.

Velika većina će se na put uputiti autobusom i potruditi da ponesu što više stvari koje su im potrebne na odmoru, kako bi prošli jeftinije.

Neretko naši turisti, pored tone garderobe, nose velike količine hrane za svakodnevno obedovanje, kao i rekvizite za plažu, ručne frižidere i kojekakve drangulije, pa vesela družina iz autobusa više liči na učesnike Survajvera, koji su čitav život strpale u svoja dva kofera, spremnih za preživljavanje u najtežim uslovima.

Ovakva situacija posebno je interesantna vozačima autobusa, koji sve stvari moraju da utrpaju u prtljažnik, a ništa nije lakše ni kad se stigne na granicu, kad carinici počnu da preturaju po koferima. Pored toga se generalno narušava i bezbednost putnika.

Naravno, ne sme se zaboraviti činjenica da je platežna moć većine građana mala, te da ovakav način putovanja za mnoge predstavlja jedinu moguću opciju za porodično letovanje.

Turistička radnica apelovala na putnike da ne nose nepotrebne stvari

Situaciju na Fejsbuku je prokomentarisala i izvesna Marija Milojević, koja se predstavila kao turistički radnik, apelujući na turiste koji putuju busom na more da ne nose preveliku količinu stvari.

„Pozdrav svima! Kao turistički radnik imam potrebu da apelujem na turiste koji putuju autobusom da ne nose od kuće: ležaljke, stolove i stolice na rasklapanje, kofere enormne veličine i težine i gomilu ručnih frižidera. Postoje dva bitna razloga. Jedan je taj što sve stvari ne stanu u prtljažnik, pa se unose u autobus, te kretanje po prolazu postaje nemoguće a i zapremina vazduha se smanjuje.

Drugi razlog je što vozačima zaista strada kičma dok pakuju kofere od 35 kg, a takvih kofera je uvek od 50 do 80 u oba pravca. Molim vas da razmislite o tome. Srećan put i lep provod!

P. S. Svrha ovog posta nije ismevanje, već predočavanje realne situacije i molba da se takve situacije u buduće preduprede. Hvala na razumevanju“, navedeno je u postu.

Letovanje grčka rasprava
Foto: Screenshot / Facebook

 

Post je naravno izazvao žučnu raspravu i gomilu komentara na ovoj društvenoj mreži, a mnogi su apelovali da se ograniči količina prtljaga, poput pravila koje važe u avionu.

Neki nose i sušilicu za veš

„Verovali ili ne, upravo sam pre 3 dana videla bračni par koji je na svom odredištu izašao iz autobusa, gde je pored kofera, dva ručna frižidera, izneo i sušilo za veš. I to ono veliko. Tako da apsolutno podržavam politiku oko ograničenja stvari po osobi. Sopstvenim prevozom se može nositi i veš mašina, ali autobusom ne,“ prokomentarisala je jedna korisnica Fejsbuka.

„Jednom sam putovala sa prijateljicom i nisam imala gde da stavim malu torbicu sa hranom, vodom i sitnicama za usput. Gde god sam htela malo da pomerim nečiju torbu, neko zakuka, razbićeš mi, polomićeš. Na kraju sam ja bila kriva što ne mogu da je stavim, nego da je držim celu noć u krilu zbog putnika koji su u Paraliji kupovali sve i svašta.

Kao da je bio švercerski autobus, a ne da smo se vraćali sa odmora. Strašno. Ćebad, štep deke, posteljine itd. Za to su krive agencije. Zar je teško odštampati letak gde će da piše šta i koliko može da se nosi“, zapitala se druga.

Maslinovo ulje izazvalo požar

„Odličan post. Tolika bahatost nije viđena na drugim.putovanjima. Jedne godine se zapalio bus Rasto Toursa, izvanrednog prevoznika, jer se maslinovo ulje koje su trpali u gepek razlilo i izazvalo požar, pa je na njegove oči izgoreo nov bus.

Na kraju su putnici trazili odštetu od prevoznika. A da im nije dozvolio da stave to nesrećno ulje pljuvali bi ga gde stignu“, prokomentarisala je svoje iskustvo Vera.

Za mnoge je to jedini način da otputuju na more

„Ovi komentari su zaista odvratni. Naravno da ne treba dozvoliti nikakav prtljag na podu između sedista, tamo gde se prolazi, jer narušava bezbednost. I neka svako diže svoj kofer, ako je težak, a ne vozači. Ali ovo sve što piše je ozbiljno foliranje. Bezbednost vožnje i zdravlje vozača narušavaju upravo agencije, koje ih šalju da voze svakog dana i koje ne poštuju vreme predviđeno zakonom da se vozači naspavaju, i to u krevetu, a ne u onom bunkeru u busu.

I da, lično ne nosim frižider ni suncobran, ali muka mi je i sramota me je onih koji komentarišu druge, koliko puta treba ponoviti da ima puno ljudi koji samo na taj način mogu svojim porodicama da omoguće letovanje, jer nemaju te evre kojima će decu zaštititi od sunca i nahraniti ih i napojiti. Mnogo bi bolje bilo da svako gleda u svoj tanjir, paradajz, ležaljku, baldahin ili šta već ima“, odsečna je bila Teja.

„Neće me Grci opelješiti“

„Nas su upozoravali da kupljeno maslinovo ulje svi stavljamo iznad glava, da slučajno ne stavljamo u gepek, da se ne zapali hahah.. E bože bože.. Naravno da smo poneli i suncobran i ležaljku, neću valjda tamo da me Grci opelješe.

Šta fali i da podignu malo šoferi, neka gazda plati nosača da putuje s nama, a ne da ljuti vozače“, iznela je svoje mišljenje Lidija.

Kao što se može zaključiti, mišljenja su svakako podeljena, a koliko stvari vi nosite sa sobom na letovanje, ukoliko uopšte idete ove godine, s obzirom da su cene otišle u nebesa?

Grčka dijeta na srpski način: Giros može svaki 3. dan, a što si duže u vodi, manje trošiš

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

18 Shares
Share via
Copy link