Putovanja

Top 5 mesta koja morate doživeti ovog leta u Crnoj Gori, letovanje bez PCR testa uz ličnu kartu

Foto: NTOCG

Nema dileme – ovog leta svi smo zaslužili odmor. A kad pomislimo na odmor, gde Vam misli prvo odlutaju? Meni u Crnu Goru.

Iako je svima, u doba pandemije, najveća glavobolja kako otputovati negde, za ulazak u ovu zemlju nećete imati nikakvih problema.

PCR test vam na granici neće tražiti, potrebna vam je samo lična karta ili pasoš. Ono što Crnu Goru dodatno kandiduje da bude vaš prvi izbor je što je dobila međunarodnu oznaku za sigurna putovanja „Safe Travels”. To znači da je prepoznata kao destinacija koja se pridržava svetskih standarda zdravstvene i higijenske zaštite. A znamo koliko je važno da budemo bezbedni i rasterećeni na odmoru.

Stoga, svi uslovi su ispunjeni da počnete da pakujete kofere, ali ne zaboravite da osmislite i svoju bucket listu. Znate da je Crna Gora mala, ali neverovatno dobro „spakovana“ i da vam je dovoljan odmor od destak dana da obiđete više destinacija i ponesete nezaboravna iskustva.

Naravno, neka mesta i lokacije ne smete da preskočite. Izdvajamo najlepših pet i odmah se ograđujem – baš svaki kutak crnogorske divlje lepote mogao bi da se nađe na ovoj listi.

Boka Kotorska

boka kotorska
Foto: NTOCG

 

Ko doživi mir jutra u Boki, bonacu popodneva nakon najboljeg ribljeg ručka, i zalaske Sunca uz talase, taj se božanstvenom zalivu vraća već prvom prilikom. Herceg Novi, Perast, Kotor, Tivat…Teško se odlučiti koji je lepši. Svaki grad na svoj način priča svoju bokešku autentičnu priču i čuva svoje srednjevjekovne ulice koje i dalje pišu istoriju. Svratite do Risna, Prčanja, Mua, Stoliva, Lepetana…Sigurni smo da ćete tako lako i potpuno neočekivano probuditi tu primorsku dušu u sebi.

 Ada Bojana i Velika plaža

velika plaža
Foto: NTOCG

Čitavo područje grada Ulcinja zovu „sviet u malom“. Ulcinjske plaže su jedinstvene, a Velika plaža, duga 13 km, najduža je na čitavom Jadranu. Na njoj se nalazi neobično sitan pesak koji ima lekovita svojstva. Osim toga, u zaleđu plaže se nalazi i mineralno blato, a u uvali Valdanos sumporna voda koja deluje blagotvorno na organizam.

Ipak, Ulcinj ima nešto što je svima najpotrebnije. Zen. Ove ćete biti potpuno opušteni i shvatićete da je komfor precenjena stvar. Dovoljni su Sunce, so, pesak i dobro društvo.

Skadarsko jezero

Skadarsko jezero
Foto: NTOCG

Sa mora pođite tu „iza ćoška“, do nacionalnog parka Skadarsko jezero. Tirkizno vodeno prostranstvo, ispresecano brojnim ostrvima nalik na planine, prekriveno tepihom od lokvanja sa belim cvetovima, malo koga ostavlja ravnodušnim. Samo jednim krstarenjem videćete brojne tvrđave i srednjevekovne manastire, živopisna ribarska sela, vidikovce, plaže…Meštani ovih krajeva ispričaće vam toliko mitova, legendi i istorijskih priča da će vam misli otploviti u neka stara, romantična vremena.

Cetinje

njegošev mauzolej
Foto: NTOCG

Na putu ka severu, morate svratiti i do kraljevskog Cetinja. Prošetajte pestonicom, upoznajte srce crnogorske istorije i kulture. Osim dvora i Cetinjskog manastira, tu su i predivne građevine nekadašnjih ambasada, kao i muzeji. Ovaj grad ima još jednog „keca u rukavu“. Jeste li spremni za podzemni svet koji je priroda stvarala milionima godina? Pođite do Lipske pećine i otkrijte jedinstvene pećinske motive, ukrase i dvorane. Ostaćete bez teksta. Njegošev mauzolej je obavezna stanica ukoliko ste stigli do Cetinja. Da bi se stiglo do njega, od Cetinja treba preći dvadesetak kilometara puta, a onda se popeti stepenicama, savladati 461 stepenik. I taj put, hodočašće, poseban je doživljaj.

Durmitor

durmitor
Foto: NTOCG

Durmitor, svih planina direktor. Ukoliko niste, proverite zašto ga tako zovu. Pred ovom čudesnom planinom je nemoguće ostati ravnodušan. Probudiće u vama ljubav i poštovanje. Čitav predeo Nacionalnog parka Durmitor je kao sa razglednice, a krajolici koji ostavljaju bez daha se nižu jedan za drugim. Prošetajte oko Crnog jezera, obiđite selo Mala Crna Gora koje zovu „ostrvom na kopnu“, fantastični vrh Prutaš, uživajte u pogledu sa Bobotovog kuka, otkrijte neverovatnu lepotu Vražjeg jezera… shvatićete zašto se Durmitor voli.

I, odakle kreće vaš odmor? Šta god izaberete, napravili ste pravi potez ovog leta.

5 prelepih, manje poznatih mesta Crne Gore za letovanje

Reklama

Julija Vojinović

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • U Boki sam letovao mnogo puta, sad bih nešto južnije. Razmišljao sam o Adi Bojani, kad vidim ovakve slike, deluje baš primamljivo. Mada bi bilo lepo obići ceo taj kraj, tako da ću da uzem cars4rent i da se švrćkam malo.
    I Skadarsko jezero sam samo u prolazu video nekoliko puta, bilo bi lepo svratiti makar na jedan dan.
    Hvala za informacije.

62 Shares
Share via
Copy link