Magazin Srbija

Ovih 7 država su u leto 2021. bile omiljene destinacije srpskih turista

grcka-granica

U inostranstvu je ove godine letovalo više od 1,36 miliona građana Srbije, od kojih je najviše boravilo u Grčkoj i Crnoj Gori rekao je za portal N1 direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić. Pozivajući se na preliminarne podatke kojima raspolaže YUTA, Seničić dodaje da su prema broju prodatih aranžmana turističke agencije koje posluju u Srbiji ostvarile oko 60 odsto prometa u odnosu na 2019. godinu.

Prema podacima kojima raspolaže YUTA, u Grčkoj je ove godine boravilo oko 440.000 srpskih turista u organizovanom prometu preko turističkih agencija, što je za oko 40 odsto manje nego 2019. godine.

Individualni putnici su godinama unazad u proseku činili između 25 i 30 odsto u odnosu na broj putnika koji su u Grčku išli preko agencija, pa procenjujemo da je ove godine oko 120.000 putnika putovalo u sopstvenom aranžmanu. To znači da je u Grčkoj ovog leta bilo ukupno oko 560.000 srpskih turista, dok je prema podacima Grčke nacionalne turističke organizacije tu zemlju 2019. godine posetilo ukupno 925.000 turista iz Srbije“, napominje Seničić.

U Turskoj je tokom ove sezone, koja inače još traje, preko turističkih agencija letovalo oko 135.000 turista iz Srbije.

– U poređenju sa 2019. godinom broj srpskih turista manji je za oko 35 odsto. Ipak, analizom se može doći do podataka da je umanjenje uglavnom uslovljeno nemogućnošću da se tokom godine putuje u Istanbul, kao jednu od veoma atraktivnih destinacija, pa se može konstatovati da je broj sezonskih gostiju na skoro identičnom nivou kao i pre dve godine *- ističe Seničić.

U Crnoj Gori više preko agencija nego individualno

Prema rečima našeg sagovornika, jedna od destinacija koja je prema broju turista iz Srbije ostala na nivou iz 2019. godine je Crna Gora.

– Podaci govore da je tokom ove sezone u Crnoj Gori boravilo oko 170.000 srpskih turista preko turističkih agencija i još oko 150.000 u individualnom aranžmanu. Povećanje beležimo u segmentu boravka turista preko turističkih agencija, jer je 2019. godine na taj način letovalo oko 100.000 građana Srbije – ističe direktor YUTA.

Bugarska je destinacija koju već tradicionalno najviše posećuju građani sa istoka i juga Srbije, a ove godine je u blagom padu u odnosu na 2019. godinu.

Tokom 2021. godine u Bugarskoj je posredstvom turističkih agencija boravilo 75.000 putnika iz Srbije, dok je dve godine ranije tu zemlju posetilo 92.000 srpskih turista.

– Pad je verovatno uzrokovan i nemogućnošću organizacije putovanja tokom cele godine u glavni grad Sofiju i neke druge popularne destinacije. Treba imati u vidu da je Bugarska bila delimično i destinacija za zimski turizam. Broj individualnih putovanja nemamo, niti se može pretpostaviti, jer je pogranično područje vrlo aktivno i ne daje pravu sliku o broju turističkih putovanja – objašnjava Seničić.

Seničić ističe da je Egipat jedna od retkih destinacija koja je imala porast broja turista iz Srbije u odnosu na 2019. godinu.

– Egipat je prva destinacija koja je imala mogućnost posete već od aprila ove godine i tada je bila jedina otvorena destinacija, uz restrikcije za naše turiste, a tu mislim na negativan PCR test. Egipat je dosad posetilo oko 45.000 turista iz Srbije, a podsetiću da na toj destinaciji sezona još traje, uz redukovan broj letova. U 2019. taj broj je bio 30.000 putnika – navodi Seničić.

Albanija je druga destinacija koja je imala veliki procvat i procentualno najveći rast u odnosu na 2019. godinu, ali i na 2020, koja je, podseća, bila daleko bolja od 2019.

– Prema podacima kojima raspolažemo, u Albaniji je preko turističkih agencija letovalo 90.000 srpskih turista, dok se prema podacima iz te zemlje pretpostavlja da je još oko 10.000 građana Srbije boravilo u individualnom aranžmanu – naglašava Seničić.

Kad je reč o Hrvatskoj, sagovornik portala N1 kaže da je u pitanju destinacija koja je za građane Srbije konstantno na niskom nivou u organizovanom turističkom prometu.

– Ove sezone je preko turističkih agencija u Hrvatskoj boravilo oko 20.000 srpskih turista. Ukupan broj naših turista u toj državi procenjuje se na oko 120.000 ove godine, većinski u individualnim aranžmanima. Ne postoji dobar podatak ni iz Hrvatske, jer se beleže samo podaci o prelasku granice, a kako je Hrvatska i veoma značajna tranzitna država ne može se sa sigurnošću odrediti šta su zaista turistička putovanja, a šta tranzit – objašnjava Seničić.

Tunis u padu, Italija i Španija bez organizovanih tura

Direktor YUTA ističe da je Tunis destinacija koja je u padu već godinama unazad, dodajući da je ove godine u toj zemlji letovalo oko 4.500 turista iz Srbije, što je u odnosu na 18.000 iz 2019. godine znatan pad.

– Usled epidemiološke situacije nije bilo moguće organizovati putovanja u Italiju i Španiju, iako je bilo nekih pokušaja. Ne postoje podaci o tom minimalnom prometu, osim individualnih aranžmana. Ukupan broj srpskih turista na tim destinacijama tokom 2019. godine je bio oko 140.000 u Italiji i oko 120.000 u Španiji – navodi sagovornik portala N1.

Seničić ističe da je smanjeno interesovanje za putovanja u vreme pandemije bilo potpuno očekivano, navodeći da su razlozi za to bili individualni. Kako kaže, uglavnom je u pitanju bio strah, ali i komplikovane procedure koje su se stalno menjale i koje su prouzrokovale dodatne troškove poput testiranja.

– Evidentno je da su destinacije koje su bile liberalnije u pristupu napravile znatno bolje rezultate od drugih država, a tu pre svega mislim na Crnu Goru i Albaniju koje su se opredelile za bezuslovno puštanje turističkog prometa. Takođe, treba napomenuti da je Grčka dugo, praktično do kraja juna, imala prilično restriktivne uslove, pre svega za decu, pa se deo putnika odlučio za odlazak na druge destinacije – zaključuje Seničić, dodajući da je tokom 2021. godine takozvane daleke destinacije posetilo oko 8.000 građana Srbije.

Izvor: N1

Daleko vam lepa kuća: Zašto me Crna Gora više nikada neće videti?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link