Srbija Vesti

Leskovčanka (32) preminula 2 sata nakon abortusa u privatnoj klinici

D. T. (32) iz Leskovca preminula je nepuna dva sata posle abortusa u jednoj leskovačkoj privatnoj klinici.

Kako je izjavila njena porodica, kiretaža je urađena po savetu ginekologa i zbog zdravstvenih problema trudnice. Naređena je obdukcija nesrećne žene, a stručnjaci objašnjavaju kakve komplikacije mogu da se jave nakon prekida trudnoće.

„Kada su u pitanju komplikacije nakon abortusa, postoje rane i kasne komplikacije. U prvu grupu spada probijanje materice i krvarenje, a u drugu pojava infekcija i zatvaranja jajovoda, između ostalog“, komentariše dr Mima Fazlagić, ginekolog, i dodaje da je kobni ishod nakon kiretaže jako redak.

Nekada posledica greške lekara, a nekada“viša sila“

Važno je napomenuti da i sama tehnika može da dovede do oštećenja zida materice, zbog čega može doći do hitnih operativnih zahvata, kako bi se ta ostećenja korigovala, smatraju stručnjaci. A kasne komplikacije mogu da stvore velike probleme u trenutku kada se žena kasnije odluči za potomstvo.

U kasne komplikacije, kao što je rečeno, spada hronična infekcija koja prelazi u upalu jajnika i jajovoda, dok veoma intezivne kiretaže mogu da dovedu do definitivnog oštećenja sluznice materice i samim tim sprečavanje naredne trudnoće.

Dr Fazlagić dodaje da komplikacije nekada mogu da budu posledice greške lekara, a nekada su „viša sila“.

„Pregledom pre abortusa ne mogu da se uoče faktori rizika, odnosno da će doći do komplikacija – osim u slučaju da žena već ima određene bolesti. A sam rizik ne zavisi od godina pacijentkinje“, kaže i napominje da se abortus najčešće odlučuju mlade i zdrave žene kod kojih se ne očekuje pojava određenih ozbiljnih zdravstvenih problema.

U našoj zemlji je zakonom dozvoljen prekid trudnoće do desete nedelje. On se odvija na dva načina – direktnim fizičkim uklanjanjem trudnoće iz same materice ili medikamentima.

Dešava se i da se trudnoća prekida i posle 10. nedelje, pa i do samog termina porođaja. To se obavlja na osnovu izveštaja konzilijuma za prekid trudnoće ili etičkog odbora. Medicinski razlozi za to su anomalija ploda, koja je nekorektibilna nakon rođenja, i hronične bolesti trudnicakoje mogu da se pogrošaju tokom drugog stanja i da ugroze njihovo zdravlje.

Abortus nije samo fizički stres za ženu već i vrsta mentalnog stresa.

Slučaj žene iz Leskovca

„Operacija je trajala od pola sata do 40 minuta. Iz ordinacije je moja žena izašla polusvesna oko 20 sati, omamljena od totalne anestezije. Pomogao sam joj da uđe u automobil, malo smo vremena izgubili na kupovinu lekova i otišli kući. Međutim, nije joj bilo dobro. Ustala je uz moju pomoć da ode do toaleta i skoro da se onesvestila. Mislio sam da je zbog anestezije. Osvestio sam je, ali ubrzo mi je pala na ruke“, ispričao je suprug žene koja je preminula posle abortusa i koja je ostavia trogodišnjeg sina, piše „Jugmedia“.

On je pokušavao da je osvesti po drugi put, uspeo je da pozove njenog brata koji je brzo stigao.

„Kada je on stigao, stigla je i Hitna pomoć i trudila se oko nje. Iako je naš sin spavao u drugoj sobi, nešto je glasno progovorio u snu i tog momenta ona se osvestila i pitala me da li je to F….? Odgovorio sam potvrdno, a ona se okrenula svom bratu i rekla: „Čuvajte mi sina“, To su bile njene poslednje reči“, dodao je.

Hitna pomoć je prevezla ženu do Urgentnog centra, lekari su bezuspešno pokušali da je reanimiraju.

„Moja supruga je imala problem sa kičmom, a u poslednje vreme i sa jednom nogom, pa je išla na terapije u Niš. Međutim, kada je utvrđeno da je trudna, terapije su morale da prestanu, pa su joj niški lekari preporučili mirovanje. Tokom mirovanja morala je da se javi ginekologu u državnoj ustanovi koji joj je savetovao da se izvrši abortus jer će joj u protivnom život biti ugrožen. Imala je malu oteklinu na nozi. To je trebalo ginekologu da bude signal. Krvna slika i kolor dopler bi otrkrili i rizik za abortus“, napomenuo je suprug, a preneo portal Blic žena.

Kako je dodao, načuo je da je hirurški zahvat pokrenuo tromb, koji je iz noge otišao u pluća i izazvao smrt.

Obdukcioni nalaz nije stigao, a slučaj je iste večeri prijavljen policiji.

Prema podacima koji su dosada dostupni, dr Fazlagić kaže da je do smrtnog ishoda verovatno došlo zbog plućne embolije, koja je nepredvidiva i koja može da se dogodi posle bilo koje operacije, a koja se, nažalost, završava kobno. Sve ovo je pod znakom pitanja jer je istraga u toku.

Radenko (8) je slomio ruku i umro od sepse, a njegovom lekaru sada je vraćena licenca

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

18 Shares
Share via
Copy link