Magazin Srbija

Leskovački naprednjaci ponovo odbili da osnuju fond za decu obolelu od raka

Foto: SNS Leskovac

Grad Leskovac je po drugi put odbio predlog za osnivanje Fonda za lečenje dece sa karcinomom i retkim bolestima u inostranstvu. Ovaj predlog se nije našao ni na javnoj raspravi, jer očigledno borba za našu decu nije priorotet.

Predlog za osnivanje ovakvog fonda još prošle godine je podnela Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Leskovcu Jelena Spirić.

Ove godine je ponovo predložila osnivanje Fonda za lečenje dece sa karcinomom i retkim bolestima u inostranstvu, kao sigurnost i brzo reagovanje u spašavanju života iza kojeg, kako je navela, stoji grad a ne potencijalna verovatnoća prikupljanja dovoljnog broja SMS poruka.

Jelena Spirić kaže za naš portal da se drugu godinu zaredom ovaj predlog odbija, a samo u ovoj godini petoro Leskovčana nije imalo tu sigurnost u brzoj reakciji doniranja sredstava koju je mogao obezbediti grad, a ne potencijalna verovatnoća prikupljanja dovoljnog broja SMS poruka.

predlog jelena spirić
Foto: Rešetka

Ona podseća da je trenutni gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović na nekim od lokalnih izbora imao parolu „da ima za sve, a ne samo za neke“

– Ta parola se opet ispostavila lažnom jer upravo je Cvetanovićeva sestra 2004. godine operisana o trošku grada u periodu u kojem je on bio predsednik Skupštine, koji je u to vreme usvajao budžet. Operacija je koštala oko 250 hiljada dinara a zbog operacije očiju Cvetanovićeve stere je, između ostalog, krivično odgovarao tadašnji predsednik opštine – kaže Spirić za naš portal.

– Novca ima, ali manjka volje da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija – kaže Spirić.

Ona naglašava da je nepotrebno povećanje rashoda za funkcionisanje skupštine i gradonačelnika i da je dovoljno da oni ostanu na prošlogodišnjem nivou a da se sredstva namenjena za povećanje preusmere u fond.

– Rashodi za razdeo funkcionisanje skupštine povećani su za 9,5 miliona dinara, a rashodi u razdelu gradonačelnik za 1,4 miliona u odnosu na prehodnu godinu. Finansiranje Fonda u iznosu od 11 miliona dinara obezbediće se smanjenjem navedenih rashoda na iznose u Odluci u budžetu za 2021. godinu – navela je Spirić u obrazloženju Predloga za osnivanje fonda.

Spirić je predlog uputila Gradskoj upravi Odeljenju za finansije kako bi bio uvršten u Nacrt odluke o budžetu grada Leskovca za 2022. godinu, ali o njemu nije bilo ni reči.

Ona objašnjava da je tih 11 milliona povećanja namenjeno za ostvarivanje usluga po ugovoru koje su osnova za sumnju da je reč o koruptivnim radnjama, i o trošenju novca jer  nije ispunjen princip transparentnosti i nema obaveza o obrazloženju o načinu i kriterujumu trošenja tih sredstava.

– To je siva zona – kaže Spirić i dodaje da nema promenjenih okolnosti koje opravdavaju povećanje.

Iznos od 11 milona je čak i mali smatra Spirić, ukazujuči na to da cena operacije karcinoma u Turskoj dostiže cenu od 50 hiljada evra.

– Međutim, osnivanjem ovog fonda bi barem dva života bila spašena ali je i to malo – ocenjuje Spirić i podseća da se na teritoriji Leskovca u ovoj godini, za čak 5 mališana prikupljao novac za lečenje.

Nedavno održana rasprava nacrta o budžetu je više prezentcija, kaže Spirić.

– Već znamo modalitete i da je to bukvalno farsa, tako da nismo hteli da u njoj učestvujemo. Ovaj predlog je podnet onlajn formi, kako bismo uradili nešto u interesu građana.

Jelena Spirić kaže da je očekivala da pošto već drugi put predlaže osnivanje fonda, nije bitno ko ga predlaže već njegova suština. Potez da ovaj predlog ne bude ni razmotren doživljava kao sujetu i sadizam trenutne vlasti koju briga o građanima ne interesuje.

Sve što dolazi od opozicije bude bahato odbijeno – zaključuje Spirić.

Običan narod se bori za „našu decu“, a ti, nulo, samo za svoju!

164 Shares
164 Shares
Share via
Copy link