Srbija

Pale 2 farmako-lekarske krimi grupe, prepisivali hormon rasta pacijentima koji ne treba, pa ga prodavali

677z381_33-pxhere-hapsenje
Foto: Pxhere

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa SBPOK nakon predistražnog postupka na teritoriji Srbije danas je lišeno slobode pet lica i to: Z.S, O.Š, M.J, S.Z. i S.Z. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Reč je o dve povezane organizovane kriminalne grupe koja je delovala u periodu od 22. 11. 2018. do 22.7. 2021. godine, od kojih su jednu grupu činili lekari iz Doma zdravlja Donja Gušterica, a drugu farmaceuti iz Beograda, Kragujevca i Sremske Mitrovice.

Prva organizovana kriminalna grupa (lekari) je propisivala recepte za lekove hormone rasta pacijentima kojima nije bila potrebna terapija, niti su pregledani kod lekara , odnosno bez znanja pacijenata, da bi zatim slala te nezakonito propisane recepte pripadnicima druge organizovane kriminalne grupe (farmaceuti ), koji su potom recepte realizovali tako što su podizali lekove u apotekama na teritoriji centralne Srbije bez znanja pacijenata kojima su lekovi propisani te su osumnjičeni na taj način protivpravno prisvojili propisane lekove čime je RFZO oštećen za iznos od 77. 931.760.26 dinara.

Prethodno je šest osumnjičenih koji su bili pripadnici ove dve organizovane kriminalne grupe priznalo izvršenje krivičnog dela i zaključilo sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal sporazume o priznanju krivičnog dela koje je sud prihvatio.

U toku su pretresi na više lokacija. U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz krivičnu prijavu sprovesti u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega će biti saslušani.

Lekar uhapšen zbog širenje meningitisa, preminulo 35 žena, zaraženo još 79

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link