Srbija Vesti

“Nisam Rus, ja sam rusofil”: Kako lažne manjinske partije prečicom uzimaju mandate

ruska stranka
Foto: printscreen

Zbog nategnutih izbornih rezultata u Nišu takozvana “Ruska stranka” dospela je u samu žižu javnosti. Ova praksa i nije takva novost na izborima u Srbiji, a sagovornici N1 kažu da se ustalilo da lažne manjinske partije prečicom odnose mandate na izborima.

Ruska stranka u Nišu ima rusku zastavu, Putinove slike, program promocije ruske kulture, jezika i ekonomske saradnje. Ima i kartu da Srpskoj naprednoj stranci obezbedi većinu i ostanak na vlasti. Ima i glasače, ali, nema Ruse, u čije ime se pod posebnim uslovima kandidovala kao manjinska stranka.

Pitali su novinari nosioca liste Tihomira Perića da se obrati na ruskom.

– Ja sam Srbin, ja sam Srbin. Ali, što niste rekli da pozovem Ruskinje i Rusa koji su na listi – kaže Tihomir Perić.

Konkretno, jednu Ruskinju i to možda, na šestom sigurnom mestu za neulazak u skupštinu.

– Nisam Rus, nego rusofil – kaže Perić.

Pre će biti sa su rusofili, a ne stotinak popisanih Rusa u Nišu, Periću dali nešto više od 1200 glasova i presudan mandat.

– Mogu odgovorno da tvrdim da Tihomir Perić nije sakupio potpise, dakle, odgovorno to tvrdim. Neko je pričao o pregovorima koje je Tihomir Perić imao sa SNS po završetku izbora. Ne! Oni su već imali dogovor koji se sada realizuje na osnovu toga što je SNS uspela da ga izgura da pređe cenzus – kaže politikolog Dragan Stojadinović.

Izgurala je Ruska stranka još po neki odbornički mandat – dva u Beogradu i po jedan u Valjevu i Čačku – sve po pravilima za nacionalne manjine.

– Ovo nije prvi put da imamo lažne nacionalne manjine koje učestvuju na izborima. Od kako je taj zakon usvojen imali smo Vlahe, sećate se mog bivšeg kolege Đorđa Vukadinovića, sada lažne Ruse. I na lokalnim i na našim izborima imamo fantomske manjine – kaže Aleksandra Jerkov, dr političkih nauka.

Fantomske ili ne – na papiru se pitaju izborne komisije.

– To rade veoma proizvoljno bez ikakvih kriterijuma i od slučaja do slučaja odlučuju da li je neko manjinska stranka ili nije. Zakon propisuje da niti oni koji osnivaju stranku ne moraju biti pripadnici nacionalne manjine, niti oni koji je glasovima podržavaju ili se kandiduju – kaže Jerkov.

Tako je Tihomir Perić, kako sam kaže Srbin, ali i do nedavno radikal sa tridesetogodišnjim stažom – uveo Rusku stranku u niški parlament i ključeve grada predao naprednjacima.

– Ako pogledate liste po opštinama ta fantomska Ruska stranka je druga na listi za Medijanu, Palilulu i Pantelej. Za to postoji nekoliko razloga. Prvo – pokazuje se jačina te liste koja zapravo ne postoji i građanima se šalje jedna jasna poruka – mi možemo da radimo šta god hoćemo, a vi ako hoćete izađite i glasajte – kaže Stojadinović.

U Srbiji više od pola registrovanih stranaka, čak 78, ima manjinski status.

Izvor: N1

Da li manjinske liste u Novom Sadu služe SNS-u za odvlačenje opozicionih glasova?

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link