Magazin

Bojan je kuvao za Švarcenegera, Rijanu, Džej Lo… Ovo je njegova priča o uspehu

„Ništa nije nemoguće za onoga ko ima volju pokušati“ reči su Aleksandra Velikog. Ovim stavom se vod i naš sagovornik Bojan Čitlučanin, Beograđanin koji je svetsku slavu u kulinarstvu stekao svojim borbenim karakterom i težnjom da bude najbolji.

Sa 24 godine odlazi iz Srbije i shvata da je samo nebo granica. Bojan je kuvao za mnogo poznatih i slavnih ličnosti kao što su Dženifer Lopez, Rihanna, Pirs Brosnan i mnogi drugi. Međutim, ništa bez napornog rada.

Mladi kuvar nam otkriva tri saveta za uspeh: vera u sebe, samodisciplina i upornost da šta zacrtaš to i ostvariš.

Kada i kako se rodila ljubav prema kulinarstvu?

Ljubav prema kulinarstvu se rodila dok sam još kao klinac posmatrao i pomagao majci u kuhinji, a pogotovo baki koja je bila vrhunski majstor za testa. Oduvek sam voleo da pratim emisije o kuvanju još od malih nogu i tada sam se zaljubio u daleke i egzotične začine i sastojke. Tokom boravka u inostranstvu, radio sam u dosta hotela gde se svaki dan pisao novi jelovnik i praktično sam svaki dan nešto novo video i naučio. Bio sam željan da vidim što više i verovao sam u sebe kada je u pitanju bilo učenje novih stvari. Što sam dublje ulazio u kulinarstvo, sve sam ga više voleo. Do neke granice kulinarstvo se uči, ali posle sve zavisi od čoveka – da li je kreativan, kako će da razvija to stečeno znanje, kako će tom znanju kroz rad naći primenu u restoranu…

Sa koliko godina si otišao u Beč i da li je put do sadašnje tvoje pozicije u kulinarstvu bio lako ostvarljiv?

U Beč sam došao pre 2 godine iz Tirola, nakon 4 godine avanture i rada po prestižnim i luksuznim hotelima u mondenskim alpskim skijalištima, a u Austriju sam došao sa 24 godine. Put do sadašnje pozicije je bio izuzetno težak, uglavnom sam radio po ceo dan 12 sati i duže pod velikim stresom i vrlo komplikovanim zahtevima gostiju.
Uvek sam se trudio da ostanem fokusiran na to što radim koliko god stresno i naporno bilo, jer sam perfekcionista i volim da svako jelo bude perfektno servirano i dekorisano. Pažljivo sam pratio i slušao iskusnije kolege i upijao svaki savet koji su mi dali. Mislim da nijedan cilj nije neostvarljiv, bitno je da čovek voli to što radi i da je posvećen tome.

Bojan Citlucanin-kuvar

Da li si radio još negde u Evropi ili svetu?

Moja internacionalna turneja je počela u jednom poznatom alpskom skijalištu na granici između Nemačke i Švajcarske. Tu sam prvi put imao dodira sa njihovim mentalitetom, hranom i jezikom. Meni je to sve bilo jako zanimljivo i nešto novo pošto sam inače veliki avanturista po prirodi. Potom odlazim u jedno od najpoznatijih austrijskih skijališta širom sveta Kicbil (Kitzbühel), i tu upoznajem tirolsku kuhinju i mnoge poznate ličnosti koje su tu dolazile, poput Arnolda Švarcenegera, braće Kličko i drugih. Imao sam sreće i zadovoljstvo da radim u “Show Kitchen” i da kuvam pred poznatima. Kuvao sam za američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, evropskog komesara Štefana Filea, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna,  poznatog američkog glumca Pirsa Brosnana i zvezde poput Whitesnake, Rihanna,Dzenifer Lopez. Tokom dugogodišnje karijere sam stekao mnogo prijatelja koje je put odveo na različite strane sveta i na različita mesta. Dobijao sam puno ponuda da radim i na brodu, Dubaiju, Africi, Americi, ali sam se odlučio ipak zas voj put.

Da li su svetske poznate ličnosti zahtevne u izboru hrane?

Nisu zahtevni jer pre nego što dođu ja se raspitam šta ko otprilike voli. Izbor menija zavisi sa kog kontinenta i zemlje gosti dolaze. Imam sjajan meni, malo više naklonjen ljubiteljima mesa, ali može da se prilagodi i vegeterijancima. Poznati se oduševe menijem koji sam im pripremio. Spremam pastu, naravno, jagnjetinu, divljeg vepra i neizostavn njoke na moj način. Kroz sva jela se provlači moja omiljena namirnica tartufi.

Šta najviše voliš da kuvaš?

Pošto sam veliki gurman i mnogo eksperimentišem sa hranom, najviše volim da spremam mediteranska jela, koja su lagana sa puno povrća kao i razne vrste ribe. Međutim tu su i razna egzotična jela od mesa poput divlje svinje, nojevog mesa, mesa krokodila, puževi, žablji bataci, kengurovo meso, meso muflona, ajkula, hobotnica, papagaj riba, razne vrste insekata, crva. U principu sve što je egzotično.

Da li si strog sa saradnicima?

Jesam strog jer znam da bez velikog truda, samodiscipline i napora neće biti ni uspeha. Ne trpim i ne mogu da podnesem da se nešto dogovorimo, a da se to ne uradi na vreme. Ja sam tačan i volim da svi u ekipi budu tačni i ne trpim nedisciplinu. Tražim mnogo i zahtevan sam ali na kraju dana uvek se opustimo i prepričavamo utiske o dobro urađenom poslu. Mislim da ipak kolege vole da rade sa mnom jer ako želite da budete najbolji morate se i žrtvovati.

Koji su tvoji životni ciljevi?

Smatram da sam veći deo svojih ciljeva i snova već ostvario. Mislim da je vreme da malo uživam sa porodicom i smišljam nove recepte. Na poslovnom planu, trenutno imam puno obaveza jer sam dobio titulu predsednika Svetske Asocijacije Master Šefova za Austriju koja je san svakog vrhunskog kuvara, tako da me čeka velika odgovornost i mnogo obaveza pored trenutnog posla koji imam.

Kako ostvariti svoj cilj u onome što voliš?

Jednostavno je: upornost da šta zacrtaš to i ostvariš. Ono što vidiš u ogledalu je od ključne važnosti za tvoj put do zvezda. Savet je da izgledaš drugačije od većine ljudi i okreneš sopstvene komplekse u svoju korist. Sopstvena originalnost i žrtva za posao su takođe neophodni činioci. Ako  želite da budete svetski poznati kuvar morate da radite sa svetskim kuvarima. Ja sam imao sreće da sarađujem i mnogo naučim od jednog od najpoznatijih kuvara sveta Rudolfa Van Vina.

Koliko je novca, i kome, ostavio neprežaljeni TV kuvar

Čitajte Luftiku na Google vestima

Irma Mićanović

Večiti sanjar, veruje u dobro u ljudima, a svet posmatra kroz šarene naočare. Poklonite joj dobru knjigu i bićete na spisku njenih najboljih prijatelja, celi život. U sledećem životu želi da živi u svetu Terija Pračeta.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

391 Shares
391 Shares
Share via
Copy link