Magazin

Kusturica o „džiberskim luciferlucima“ Željka Mitrovića: „Zadruga je živo blato u kom se guši Srbija“

Emir Kusturica
Foto:Alberto Pizzoli/AFP

Najpoznatiji srpski reditelj Emir Kusturica u jednoj od epizoda svog serijala „Moj život“ govorio je o nezapamćenim tragedijama koje su zadesile Srbiju dan za danom – o masakru u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ koji je počinio trinaestogodišnjak K. K. kada je ubio osmoro svojih vršnjaka i školskog čuvara, kao i o užasnim zločinima Uroša B. (20) u tri sela u okolini Mladenovca, koji je pucajući iz „kalašnjikova“ ubio osmoro mladih.

Kusturica je poredio ova dva počinioca stravičnih ubistava, a u jednom trenutku dotakao se i rijaliti programa „Zadruga“ i njenog „kreativnog“ stvaraoca direktora Pink televizije Željka Mitrovića, piše Nova.

– Za razliku od dečaka monstruma i ubice, džiber iz Mladenovca je deo prigradske dripačke kolone koja sanja da postane zvezda Zadruge u kojoj vrije živo blato, u kome se guši svetosavski Srbin i Srpkinja i gde se ostvaruju džiberski luciferluci Željka Mitrovića – rekao je Kusturica u epizodi serijala „Moj život“.

On se, zatim, upitao zašto se dečak monstrum koga nagriža savest što nije ubio sve one koje je planirao, ne dovede u Zadrugu, pošto, kako je istakao, u Zadruzi već postoji jedan ubica koji je glavni junak.

Stravični događaji u Srbiji uzrokovali su snažnu reakciju naroda, pa se, između ostalog, pored brojnih zahteva građana, od vlasti traži da ukine emitovanje rijaliti programa.

– Momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa koji promovišu nasilje, agresiju nemoralna ponašanja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje i agresiju, objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks.

Smena rukovodstva RTS zbog emitovanja programa koji afirmišu nasilje, agresiju i kriminal. Oduzimanje nacionalne frekvencije televizija Pink i Hepi.

Smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra BIA i održavanje sednice Skupštine, na kojoj će se razmotriti poverenje Vladi Srbije – navela je nastavnica Marina Vidojević 8. maja u svom obraćanju ispred okupljenih građana kod Narodne skupštine.

Foliranje ili popuštanje: Šta se krije iza najave Željka Mitrovića o ukidanju rijalitija?

Share via
Copy link