Magazin Novi Sad

Mirjana je otvorila prvu prodavnicu Kurtoš kolača u Novom Sadu i dala mu novu, neodoljivu dimenziju

Mirjana Stojšić - kurtoš kolač
Foto: Luftika

Kurtoš kolač ili kako ga još zovu dimnjak kolač, koji vodi poreklo iz rumunske Transilvanije, gde su ga osmislili tamošnji Mađari, danas se sve više pravi u svetu.

Iako ima tradiciju dužu od pola milenijuma tek poslednjih decenija postao je popularan i među Novosađanima. Neverovatna je stvar da u srpskoj Atini, prestonici ovog kolača u Srbiji, do skoro nije bilo niti jednog lokala, specijalizovanog za kurtoš kolač.Poslasticu ste mogli naći samo na vašarima i manifestacijama.

Ipak, od skoro, ta nepravda je ispravljena i zahvaljujući Mirjani Stojšić (30), Novosađani se svakog dana mogu počastiti ovim kolačem.

Lokal ćete pronaći lako, jer mu je ime nedvosmisleno i jasno –  “Kurtoš kolač” , a nalazi se u samom centru Novog Sada, u ulici Laze Telečkog br. 6.

Mirjana i njen verenik su ovaj kolač prodavali po raznim manifestacijama “Novosadski noćni bazar” na Ribljoj pijaci, “Ledena šuma “ u Dunavskom parku, vašarima i došli su na ideju da otvore lokal jer su uvideli da bi Novosađani hteli da uživaju u ovom kolaču i ostalim danima, a ne samo vašarskim.

– Kolač se sprema u lokalu. Na licu mesta se sprema kiselo-slatko testo koje jedno vreme stoji u frižideru, zatim se razvija, seče na trake, namotava na štap i peče u specijalnoj mašini – priča nam Mirjana.

Specifičnost ovog kolača jeste da ga treba jesti dok je topao i dok se puši, pa otuda i naziv dimnjak.

Ljubav prema kuvanju Mirjani je prenela njena mama koja je Mađarica. Otuda i velika ljubav prema mađarskoj kuhinji a pre svega kurtoš kolaču.

– Recept za Kurtoš kolač smo modifikovali. Na početku smo imali jedan recept, pa smo ga usavršavali dok nismo došli do recepta po kom smo već prepoznatljivi  – rekla nam je Mirjana.

Pored tradicionalnog, praznog kolača koji se čim se ispeče uvalja u orahe, lešnik,topljenu crnu čokoladu, kokos, šarene mrvice, plazma keks, cimet… sve u zavisnosti od ukusa, ova mlada dama i njen verenik su došli na ideju da svoju ponudu obogate i punjenim kurtoš kolačem.

– Odlučili smo da napunimo kurtoš kolač i uvedemo neke novine. To je kao moderna varijanta. Punimo ih slatkom pavlakom i euro kremom i ostalim dodacima koje kupci biraju, kao što su banana ili višnje, čokoladice ili keks, jagode – ističe ova mlada preduzetnica i dodaje:

– Najtraženiji ukusi su kinder bueno i rafaelo, koje pravimo tako što u unutrašnjost kolača ređamo euro krem, sloj slatke pavlake, pa pomenutu čokoladicu, pa opet sloj slatke pavlake, čokoladni toping i pečeni lešnik.

Kurtoš kolač
Foto: Luftika

 

To je prava čokoladna bomba u kurtoš kolaču. U šta smo se i uverili.

U ovu radnju svraćaju sve generacije Novosađana. Oni stariji se odlučuju za tradicionalnu varijantu  kolača, dok mlađi biraju punjene.

Dobra vest je što Mirjana planira ove sezone da otvori i malu bašticu ispred svog lokala, kako bi užitak bio potpun.

– Svraćaju i Novosađani i stranci. Strancima se posebno sviđaju, verovatno jer je nešto novo i drugačije – rekla nam je Mirjana.

Cena tradicionalnog kurtoš kolača je 250 dinara, punjen nutelom je 300 dinara, a punjen sa čokoladicama, slatkom pavlakom i kremom je 350 dinara.

Mirjana je mlada preduzetnica koja voli svoj posao, posvećana mu je u potpunosti, usavršava se i ulaže u svoj biznis.

Ono što bi ona volela da se promeni jesu uslovi rada preduzetnica u našoj zemlji. Da imaju više beneficija, olakšica.

I što je najvažnije da se promeni zakon o finansijskoj podršci ženama sa decom, da i žene preduzetnice imaju pravo na porodiljsko bolovanje kada odluče da zasnuju porodicu i ostanu u drugom stanju.

Nadamo se da će se i ovo uskoro promeniti  i da će zakon u našoj zemlji biti bolji za sve žene preduzetnice.

A vi, ako već niste, probajte ovu mađarsku poslasticu.

Legenda kaže da Novosađani najvole krempitu i evo najboljih 5 u gradu

1.3K Shares
1.3K Shares
Share via
Copy link