Dogadjaji

Ko stoji iza najlepšeg murala u Novom Sadu?

Povodom obeležavanja manfestacije Dani Američke kulture u Novom Sadu, sa sigurnošću primećujemo da je mural koji je nastao u centru grada na Bulevaru Mihajla Pupina umetnički projekat koji je privukao najviše pažnje naših sugrađana.

Završen u ponedeljak, sa svojim pop art i tradicionalnim motivima i estatski prijatnim koloritom, postao je vrlo brzo jedno od najslikanijih mesta u Novom Sadu.

oslikavanje-murala

Ovom prilikom vam otkrivamo i koja grupa umetnika svojim radom i potpisima stoji iza murala.

Trud i posvećenost koje su ovi mladi ljudi pokazali tokom trajanja pripremnih radionica i slikanja na Bulevaru Mihajla Pupina, kao i njihov timski rad je za svaku pažnju i poštovanje i ovim putem čestitamo profesorima i studentima Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta Educons Dragani Malešević, Albini Munipovoj, Ivoni  Medić, Kseniji  Stojanović, Branislavi Pantelić, Uglješi Dević, Teodoru Uzuru, Lenki Krstić i Nevenki Blagojević. Ceo projekat je vodila američka umetnica Džil Rotenberger.

Prema rečima Dragane Malešević, saradnika na predmetu Slikarstvo Akademije klasičnog slikarstva, povod za slikanje ovog murala je prvenstveno bio povezivanje motiva srpske i američke kulture.

murali-novi-sad
Foto: Iv Ana

– Uzevši u obzir da je ideja potekla od manifestacije Mesec američke kulture u Novom sadu, nastojali smo da na kreativan način spojimo najbolje i inspirativne motive obe kulture. Mural su radili studenti Akademije klasičnog slikarstva univerziteta EDUCONS, a koordinator i tvorac kocepta je muralistkinja iz Njujorka, Džil Rotenberger. Saradnja sa njom je bila sjajno iskustvo. Kao rezultat smo dobili eklektičan kolaž dobre energije. Već dok smo slikali, videli smo po reakcijama novosađana da im se dopada ideja. Prolazeći pored nas, zastajali su da nagađaju o kojim se likovima i motivima radi, pravili su “selfije” sa muralom u pozadini i ogledali se u ogledalima na liciderskim srcima. Nekolicina najmanjih novosađana su ostavili otiske svojih šaka na tradicionalnim vojvođanskim kućicama. Iako smo svesni da je vek ovakvih dela na otvorenom uvek neizvestan, nadamo je da će novosađani jos dugo moći da uživaju u muralu koji je naslikan za njih – kaže Dragana Malešević.

novi-sad-mural
Foto: Iv Ana

Utisak celog tima koji je radio na izradi murala je podelila i Lenka Krstić, studentkinja master studija Akademije klasičnog slikarstva.

– Umetnički projekat u kojem smo imali prilike da učestvujemo je savršena prilika spajanja dve kulture i pomirenje istih. Interpolacija srpskih i američkih simbola na očigledan način to prikazuje. Bilo je pravo zadovoljstvo raditi sa muralistkinjom Džil Rotenberger (Jill Rothenberger), od koje smo, u proteklih nekoliko dana, dosta toga naučili.  Svakako, jedno nezaboravno iskustvo i lepo druženje – kaže Lenka Krstić.

Sa nestrpljenjem očekujemo i njihovu zajedničku izložbu koja će u okviru zatvranja manifestacije „Dani Američke kulture“ biti postavljena 26. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

130 Shares
130 Shares
Share via
Copy link