Lifestyle

Da li biste kupili nekretninu sa prijateljem?

prijatelji

Kada sedite sa najboljim prijateljem na kafi ili ručku, da li vam je palo na pamet da možete zajedno da kupite nekretninu i živite u njoj?

Na našim prostorima to zvuči neverovatno jer svi razmišljamo u pravcu porodičnog ili samostalnog života.

Da li ste znali da je sada trend u svetu da troškove kupovine i život podelite sa prijateljem?

Ulaganje u nekretninu, naročito sa bliskom osobom, ima svojih prednosti i mana, a mi smo tu kako bi vam ukazali na neke.

Znate li koje su prednosti zajedničke kupovine?

Debata oko kupovine i stanovanja u zajedničkoj kući je dugotrajna. Ipak, sve više ljudi koji se odlučuju na ovaj korak poslednjih godina shvata prednosti života u zajednici.

Kada odlučujete gde da živite, najbolje je izvagati prednosti i nedostatke. Kada to uradite, možda ćete otkriti ogromne prednosti koje ovakav život može ponuditi.

Da bismo vam pomogli da sortirate opcije, pogledajte par razloga zašto bi trebalo da se odlučite za ovakvu saradnju.
Podela poslova

Kada ste vlasnik kuće odgovorni ste za sve popravke, radove u dvorištu, preventivno održavanje i troškove koji uz to idu. Čak i ako imate nekoga da se brine o tome umesto vas, i dalje morate da platite pozamašnu naknadu da biste obavili posao.

Sve je lakše u društvu, kako narod kaže, pa tako i kada popravljate stvari po kući. Dve glave su pametnije od jedne pa je verovatnoća velika da ćete gomilu kvarova uspeti da popravite sami.

drugari

Podela troškova

Kada stigne račun za struju, grejanje ili neko drugo održavanje, prebolećete ga lakše kada imate sa kim da podelite troškove. To se naročito odnosi i na svakodnevnu kupovinu namirnica kao i na spremanje hrane.

Ako imate sličan ukus i raspoloženi ste da u tome učetvujete zajedno, značajno ćete uštedeti ako se odlučite da sami opremate stan. Pored toga što ne morate da trpite majstore, uživaćete u ostavrivanju zajedničkih ideja, a da pritom uštedite novac i podelite troškove.

Nikad nije dosadno

Pored toga što je suvlasnik, ta osoba je i dobar prijatelj pa se može desiti da imate i isto društvo. Kada osobe lepo funkcionišu zajedno verovatno i neizostaje dobra zabava, druženje sa drugim ljudima, a u dobrom društvu nikad nije dosadno.

Komšija najbliži rod

U stanu ste malo ograničeni, ali ako kupite kuću na sprat ili sa zasebnim ulazima imaćete najboljeg komšiju, a s druge strane i privatnost.

Ukoliko jedan od vas želi da osnuje porodicu i odvoji se od prvobitne zajednice, imaće mogućnosti da to uradi bez velikih troškova, a opet ostati blizu najboljeg prijatelja koji će uvek biti na dohvat ruke.

Zamislite samo kako bi bilo divno gledati vašu decu kako odrastaju zajedno i grade odnos koji se može nazvati porodicom.

drugarice

Koje su mane kupovine kuće sa prijateljem?

U Srbiji ne postoji mogućnost uzimanja zajedničkih stambenihh kredita ako niste u bračnoj vezi sa budućim suvlasnikom nekretnine, tako da vam preostaju samo dve opcije za kupovinu: da već imate ušteđenu pozamašnu količinu novca ili da deo novca obezbedite kroz ne tako povoljne keš kredite.

S pravne strane, u Srbiji to izgleda ovako.

U našoj zemlji, kupovinom zajedničke nekretnine, imate pravo svojine nad njom sa još nekim. Rezultat toga može biti da je ta zajednička svojina ili podeljena ili tek deljiva.

Ukoliko je podeljena tako da su određeni udeli svakog vlasnika pojedinačno, onda su oni suvlasnici, a ukoliko nisu određeni udeli u pravu na svojinu, onda je ona zajednička.

Kada je svojina zajednička, to nije dobro. Tada tek treba definisati udeo kako bi postali vlasnik svog dela, odnosno suvlasnik.

Onog trenutka kada rešite da se raziđete, to može da se reši fizičkom deobom ili prodajom gde se kupoprodajna cena raspoređuje srazmerno udelima.

U nastavku ovakvog procesa nećete naići samo na nesuglasice sa suvlasnikom već i na gomilu neprijatnih i ličnih i pravnih problema, pa s toga savetujemo da ako se odlučite na zajedničku kupovinu nekretnine o tome dobro razmislite, temeljno i detaljno napravite ugovor i definišete sve sitnice i moguće situacije pre svega.

U svetu postoje liberalniji uslovi i postoji mogućnost zajedničke kupovine na kredit, ali se pri tome i suočavate sa raznim pravnim začkoljicama koje vaše prijateljstvo može staviti na ozbiljan test provere odnosa.

prijatelji-2

Kako najsigurnije pronaći željenu nekretninu?

Najbezbedniji i najefikasniji način pronalaženja željene nekretnine je preko specijalizovanih portala koji se isključivo bave oglašavanjem nekretnina.

Portal NadjiDom.com predstavlja jedan od najuticajnijih portala u regionu. Na ovom portalu možete veoma lako kroz pametnu pretragu pronaći željenu nekretnu.

Takođe, prilikom pretrage možete se jasno i nedvosmisleno informisati o opremljenosti nekretnine, pronaći video i 3D ture, kao i sve neophodne informacije. Portal NadjiDom.com Vam omogućava da uporedite cene nekretnina za svaki grad ili deo grada.

Nadam se da smo vam približili ideju o kupovini i deljenju životnog prostora sa prijateljima jer treba održavati zdrave veze u životu. Ipak, ako nemate uslova za stambenu investiciju, pozovite prijatelje na večeru i makar razmislite o ovom tekstu.

86 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap