Magazin

Kultni crveni jugoslovenski kiosk K67 mogao bi uskoro da dobije Lego verziju (FOTO)

crveni kiosk

Jedan od simbola inovativne jugoslovenske arhitekture bio je i kultni crveni kiosk K67, koji je svoje mesto pronašao i u čuvenom njujorškom muzeju.

Tu su se nekad prodavale novine i cigarete, a neki su prodavali cveće, ili brzu hranu, poput čuvenog “Crompy”-ja u Novom Sadu, kojeg se sećaju naši stariji sugrađani.

Patentirao ga je 1967. slovenački arhitekta Saša Janez Mächtig, ali bi uskoro mogao da se pojavi u potpuno novoj verziji – napravljenoj od Lego kockica.

Ideja beogradskog arhitekte

Beogradski arhitekta Nikola Opačić došao je na ideju da legendarni crveni kiosk predstavi u novom ruhu, piše Index.

Inače, LEGO na svom zvaničnom sajtu ima zvaničnu platformu za predlaganje novih ideja – Lego ideas, pa je Nikola predložio svoju.

Ovako je sve to zamislio Nikola:

„U svojoj sobi ispunjenoj kockama, pažljivo sam sastavljao različite komade Lego-a, kako bih napravio sopstvenu verziju kioska K67.

Moja kreacija kombinuje moju strast za kockama i moje nasleđe što sam rođen u Jugoslaviji. Lepota Lego-a je u tome da možete (ponovo da) napravite šta god želite. Za neke bi to mogla biti izmišljena bića i svetovi, za mene je to Kiosk K67“, navodi se na stranici.

Napravio dva različita kioska

Nikola navodi da je ovaj kiosk simbol zajedništva i pripadnosti.

„Držeći danas u rukama Lego verziju Kioska K67, za mene je to pre svega vremenska kapsula koja me vraća u vreme kada sam rođen, u mladost i u vreme mog prvog poljupca“, nastavlja.

Napravio je dva kioska – beli je zamišljen kao kiosk za novine, a crveni kao mesto za prodaju brze hrane.

“Dok sam gradio, zamišljao sam priče koje bi ovaj mali kiosk mogao da ispriča… U ovom slučaju, pričao bi o običnim ljudima koji prolaze, kupuju novine, puše cigaretu, ili razgovaraju.

Ali to bi mogao biti i rimejk čuvene verzije, koja još uvek stoji u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku“, navodi se na stranici.

Kako navodi, uživao je u sklapanju ovog kompleta Lego kockica.

“Kiosk K67 postao je simbol bezgraničnog stvaralaštva jugoslovenske arhitekture i industrijske proizvodnje, podsetnik da i najjednostavnije stvari mogu da inspirišu neverovatne priče“, zaključuje on.

Izvor: Index

U Jugoslaviji su se jele najbolje viršle na svetu, a pred crvenim kioskom čekalo se u redu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
36 Shares
Share via
Copy link