Ljubimci

Kućni ljubimci u Španiji dobili lične karte, priznati kao članovi porodice i bića s pravima

lična karta
Foto: FB / Dog Help - BG

Svest ljudi menja se polako i ne prati tehnološke promene niti trendove brzinom koja bi u nekim određenim slučajevima bila od višestruke koristi. To se može primetiti kroz naše ponašanje prema rekama, jezerima, šumama i livadama, parkovima i drugim zelenim površinama, kroz nebrojane divlje deponije, uprljane obale i izlivanja fekalija bez prethodnog prečišćavanja i filtriranja.

Odnos prema životinjama posebno je teška priča u Srbiji, ali i u većini drugih zemalja sveta. Tek nekolicina odabranih država se trude da zakonskim odrednicama poboljšaju uvek neugodnu poziciju životinja u svetu kojim dominira ljudski faktor, pre svega ljudska pohlepa i nezgodna narav.

U svakoj zemlji emocije se drugačije iskazuju, a neretko i kriju jer se smatraju nekim oblikom slabosti. Ipak, ostaje nada da će lepota i ljubav pobediti gramzivost i pohlepu, a do tada možemo da učimo od onih koji su odlučili da iskorače u pozitivnom smeru.

Tako da ne bi bilo loše da se narod polako navikava na pomisao da životinja nije alatka, buduća butkica ili rog na zidu.

To su takođe božija stvorenja, satkana od nagona i emocija, sa iskrenim osmehom, suzama i svojim pravima koje i čovek mora da prepozna i overi kroz svoje propise kako bi životinje zaštitio od sebe samog.

Španija se pridružila nekolicini zemalja koje kućne ljubimce više ne smatraju robom ili objektima, već “živim bićima sa osetljivošću”.

Ova promena je postala zakonski regulisana 2022. godine što znači da mogu zakonski da budu deo porodice i takođe moraju imati nacionalni dokument o identifikaciji životinja (DNI).

Cilj je stvoriti registar kućnih ljubimaca kako bi mogli da se identifikuju, a time bi se štitila i njihova prava.

lična
Foto: FB / Dog Help – BG

Zakon reguliše zajedničko starateljstvo za pse i mačke u slučaju razvoda ili odvajanja. Takođe, istaknuto je da se ljubimci ne mogu založiti niti biti predmet hipoteke, niti da se napuštaju. Zakon dolazi iz zakonodavne inicijative promovisane tokom 2015. godine od strane organizacije Posmatrača pravde za životinje i njihove zaštite.

Prikupljeno je više od 500.000 potpisa kako se životinje više ne bi smatrale predmetima u građanskom zakoniku.

Uz ovu reformu, Španija se pridružuje Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj i Portugalu, zemljama koje su već promenile pravni status životinja.

Kada će se to dogoditi u našoj zemlji gde se psi i mačke izbacuju na ulicu, u džakovima kraj potoka i nenaseljenim šumama bez ikakvih posledica, a sadisti i mučitelji životinja mogu dobiti maksimalno do godinu dana zatvorske kazne?!

Ako se možemo složiti da je teško živeti i biti čovek u Srbiji, zamislite kako li je tek biti pitoma životinja kada zveri odlučuju o tvojoj sudbini.

Izleteo sa svadbe, skinuo sako i spasao psa iz nabujale reke Lim (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

896 Shares
896 Shares
Share via
Copy link