Magazin Srbija

Pavle za manje od 5 meseci bez buke i mešalice podigao svoju kuću iz snova (VIDEO)

pavle-flajs
Foto: Xella Srbija

“Siva faza” za manje od dva meseca – Xella premium sistem gradnje kuća odlikuje velika brzina izvođenja koja zahteva manje radnika, manje maltera i manje betona u serklažima.

Kako zaista izgleda izgradnja jednog porodičnog stambenog objekta zainteresovani vlasnici budućih kuća imali su prilike da vide u okviru „Dana otvorenih vrata“. Jedinstveni događaj ovog tipa u Srbiji organizovala je kompanija Xella sa namerom da krajnjim korisnicima približi i pokaže kako zaista izgleda jedan porodičan objekat u „sivoj fazi“, sazidan u kompletnom Xella premium sistemu gradnje.

Domaćin događaja bio je Pavle Flajs, ponosni vlasnik porodične kuće u beogradskom naselju Miljakovac 3, koji je okupljenima do detalja, sa puno preciznosti i entuzijazma preneo svoja pozitivna iskustva.

– Kao investitor, u ovaj projekat sam ušao celim svojim bićem, sa svojom porodicom, pre nekih dve i po godine. Ideja mi je bila da ovaj projekat bude savremene gradnje. To znači da sam se vodio jednostavnim principima da napravim projekat i objekat za budućnost – ne samo mene nego i moje porodice. Automatski, izbor je bio veoma jednostavan. To je bila kompanija Xella i Ytong sistem gradnje“ – navodi Flajs, prenosi gradnja.rs.

dan-otvorenih-vrata
Foto: Xella Srbija

U planiranje, projektovanje i izgradnju porodičnog objekta u predgrađu Beograda, površine oko 300 kvadrata (bruto), krenulo se sa velikim ambicijama i zahtevima u pogledu obnovljivih izvora energije, ekoloških materijala i visokih standarda gradnje. „Kompanija Xella, navodi gospodin Flajs, prepoznala je moju potrebu i ideju koju sam od samog starta imao, a kasnije to realizovao i sa projektnim biroom.“

Xella sistemi primenjeni su od poda do krova i to na pozicijama: fasadnih zidova, pregradnih zidova i međuspratne tavanice.

Spoljašnji fasadni zidovi kuće porodice Flajs sazidani su primenom YTONG termo bloka debljine 37.5 centimetara. Osim toga, YTONG blokovi korišćeni su i u unutrašnjosti objekta – na poziciji pregradnih zidova.

Kako je reč o sistemskom rešenju, tokom izgradnje korišćeni su i „U“ elementi, „L“ elementi, ugaoni blokovi, Multipor ploče i Bela tavanica. – Bela tavanica je urađena za obe međuspratne konstrukcije. Kao takva, pokazala se kao savršeno rešenje za jednu ovakvu vrstu objekta“ – ističe Flajs.

Potvrda kvaliteta i energetske efikasnosti došla je prilikom izdavanja energetskog pasoša, gde je ovaj objekat dobio visoki B energetski razred. Kao takva, ova kuća troši manje energije za zadovoljenje stambenih potreba i životnog stila jedne savremene porodice.

Nisko energetska kuća

Kada se energetska efikasnost i energetski razred objekta pominju, izuzetno je važno napomenuti da je budući dom porodice Flajs u samom startu projektovan kao nisko energetska kuća. To je bilo moguće promišljenim uklapanjem građevinskih materijala i sistemskih rešenja, te primenom solarnih panela i toplotnih pumpi.

„Od odabira fasadne stolarije, koja je drvo/aluminijum u visokoj kategoriji, niskoemisionih stakala, od krovnog pokrivača (koji su u ovom slučaju termopaneli), objekat je kao takav na kraju kompletno pokazao sve svoje performanse i u potpunosti postigao energetski razred koji smo mi želeli.“

Kroz proračune i kompjuterske simulacije utvrđeno je da će dodatna ulaganja kroz uštedu u energiji za grejanje i hlađenje isplatiti već kroz nekoliko godina. Uz rastuće cene energije, prateću inflaciju i potrošnju neobnovljivih izvora, neko energetska kuća je vrsta nekretnina čija tržišta vrednost može samo da raste.

Finasijska ušteda pri zelenoj izgradnji su značajne. „Zelena gradnja u Srbiji skuplja je za oko oko 7 do 10 % od tradicionalne gradnje. Međutim, jeftinijom je čini činjenica da se potrošnja svih resursa smanjuje za 20 do 30%, pa se njena izgradnja isplati kroz nekoliko godina“ – navode stručnjaci ih kompanije Xella Srbija.

„Siva faza“ za manje od dva meseca

Gradnja objekta započeta je u avgustu 2021. godine. Efektivnom i organizovanom gradnjom, u trajanju od 50 i nešto dana, izidan je objekat u gruboj „sivoj fazi“. Potom je usledila zimska pauza, a na početku proleća gradilište je ponovo aktivirano.

– Danas smo na oko 80% završenih radova na samom objektu. Rade se unutrašnji, fini završni radovi. Ali, sam objekat kao objekat već sada pokazuje sve svoje performanse i kvalitet od onoga od čega smo u startu krenuli – od osnove i od samog zidanja – navodi zadovoljni vlasnik porodične kuće.

Kao što gospodin Flajs to navodi, primena Xella sistem gradnje pruža vam izuzetne uštede u vremenu gradnje. Reč je o brzom načinu zidanja bez mešalice, buke i oplate, a koje zahteva manje radnika, manje maltera i manje betona u serklažima.

YTONG blokovi se proizvode u Srbiji, što znači da su pristupačni i dostupni po pristupačnoj ceni. Kako se mogu pronaći na svim bolje opremljenim stovarištima u Srbiji, isporuka materijala do gradilišta vaše porodične kuće je laka i jednostavna.

Preporuka zadovoljnog korisnika

Gospodin Flajs u prvi plan svog zadovoljstva ističe brojne prednosti primene Xella premium rešenja pri izgradnje jednog porodičnog stambenog objekta. Drugim rečima, sa Xella premium sistemima gradnje sigurno nećete pogrešiti.

– Danas mogu samo da sam ponosan vlasnik jednog ovakvog objekta i siguran sam da će i većina vas, koji se budete odlučivali na ovaj korak u svom životu, takođe biti zadovoljno ako budete sledili makar jedan deo od ovoga što sam ja rekao – zaključuje Flajs.

Kada pogleda unazad i sabere utiske, vlasnik porodične kuće u Beograd smatra da je napravio pravi izbor. Ukoliko žele da budu u sigurnim rukama, Pavle Flajs poziva sve ljude koji planiraju izgradnju porodične kuće da se obavezno obrate stručnom timu kompanije Xella za sve nedoumice i tehnička pitanja.

Izvor: gradnja.rs

25 najboljih kuća i vikendica u Srbiji, prizori od kojih zastaje dah i bude inspiraciju

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

33 Shares
Share via
Copy link