Magazin Novi Sad

Vila u Majamiju 465.000 €, kuća u Čereviću 494.000 €, možda je do pogleda na Dunav?

Majami-cerevic

Investicioni urbanizam u Novom Sadu raste neviđenom brzinom, što je dovelo do toga da je tržište sve popularnijeg vida izgradnje vikendica sa bazenima na obroncima grada doslovce podivljalo.

Na to je nedavno ukazao jedan tviteraš, a nekoliko vikendica i kuća sa područja Novog Sada i Veternika postale su hit na društvenim mrežama nakon što je pomenuti mladić napravio komparaciju njihovih i cena kuća iz Beograda sa luksuznim vilama u Španiji, odnosno Madridu, Barseloni, Malagi i Sevilji.

Sada smo otišli korak dalje do obala Floride jer je ova pojava sve češća u celoj Srbiji – a cene pojedinih objekata u okolini Novog Sada prevazilaze sve granice i gotovo su nerealne. To najbolje možemo videti kada kuće iz Čerevića i Rakovca uporedimo sa kućama slične kvadrature i opremljenosti na najluksuznijim svetskim destinacijama – poput Majamija.

Kuća u Čereviću vs kuća u Majamiju – Neverovali ili da

Naime, na internetu je osvanuo oglas u kom vlasnik za kvadratni metar kuće u Čereviću traži neverovatnih 3.995 evra. Neopremljena kuća od 125 kvadrata, sa četiri sobe, dva kupatila, terasom, garažom za jedno vozilo i centralnim grejanjem košta ravno 494.400 evra.

Uz sav pomenuti luksuz, u Čereviću na izlazu iz Banoštora gde se ovaj objekat nalazi još uvek nije uvedena kanalizacija, ali je i to uskoro u planu. Srećni kupac će uživati u drveću starom preko 60 godina, prirodi i pogledu na Dunav, budući da kuća ima i sprat.

Sa druge strane Atlantika, porodična kuća u Majamiju od 129 kvadara i 3 spavaće sobe, 2 kupatila u veoma traženom kvartu košta 489.000 dolara što iznosi 465.920 evra. Ovaj prelepi dom je kompletno opremljen i poseduje sav nameštaj. Kupcu preostaje da uzme ključ u ruke i zaliva palme ispred kućnog praga.

I to nije sve. Kuća poseduje kuhinju sa aparatima od nerđajućeg čelika, prelepo popločane podove, alarm, dvorište za roštilj ili zabavu, takođe kompletno opremljeno baštenskim nameštajem.

Treba napomenuti da je ovaj dom u Majamiju centralno lociran, u blizini parka za decu, staze za trčanje i naravno mnoštva peskovitih plaža.

Vila u Rakovcu od 91 m² i pola miliona evra

Da cela priča o “pobesnelom” tržištu nekretnina u Srbiji “zbog rata u Ukrajini” poprimi sve elemente tragikomedije, u oglasniku se ističe još jedna nestvarna ponuda. U pitanju je oglas za prodaju kuće u Rakovcu, naselju koje je takođe u blizini Novog Sada.

No, ovo “parče raja” na sremskoj strani broji 91 kvadrat ali poseduje mali bazen, potpuno je skockano, pa je cena od 458.300 evra, odnosno od 5.036 evra po kvadratu apsolutno razumljiva i opravdana.

Posebno je apsurdno što je u oglasu navedeno da se radi o – vili. Kuća ima dve spavaće sobe. Poseduje TA peć, Sony PlayStation 5, tendu pod kojom je baštenski nameštaj i pločice koje se pružaju do i oko bazenčića.

Ne želeći da budemo ironični moramo istaći da to što je kuća, odnosno “vila” kompletno opremljena, zaista fino zaokružena i pruža prekrasan pogled na sve divote vojvođanskih oranica sasvim sigurno kompenzuje cenu od skoro pola miliona evra.

Nismo spomenuli da je dvorište takođe uređeno sa par mladih stabala, ukrašeno cvećem, tu su i dve drvene ležaljke i palma nalik onim ispred kuće u Majamiju – ali u saksiji.

Enormne cene pojedinih kuća su svakako udar na intelektualne kapacitete građana. Možda nije preterano reći da su fantazmagorične brojke koje se javljaju u prenadraženoj numeričkoj mašti pojedinaca zlostavljanje elementarne logike i atak na zdrav razum.

Top 7 vikendica na Fruškoj gori za iznajmljivanje, instant odmor i nezaboravne proslave

Stefan Savkić

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Ovo je najobicnija kuca na nekoj periferiji Majamija. Vile nemate ispod nekoliko miliona evra.

  • Ma gde je taj Majami u nekoj vukonebini , greba leteti ceo dan a u Čerević za pola sata

  • Da zaista su glad za novcem i rat u Ukraini napravili ljude da vise nemaju realnu procenu i razmisljanje o vrednosti svojih nekretnina. Ja nisam iz Ukraine i nasao sam na internetu oglas gde se prodaje nekakva vikendica u okolici Beocina od jedne sobe i onako sklepana ne zavrsena za 19 000 Eura i ajde plac je malo veci 900m2 pa se javim i pitam da li je jos plac na prodaju. Medjutim prodavac kada je video moj broj mobilnog koji je iz inostranstva on se izbezumijo trebalo mu je neko vreme da mi uzme meru za cenu vikendica i plac je otisao na 50 000 Eura a razlog poskupljenja je stara cena. I posle pola casa posaljem upit sa srpskog mobilnog cena je bila i dalje 19 000 Eura a moze i da se dogovori cena. Sta ces vredi pokusati osisativ ovcu ako je glupa.

6.8K Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap