Novi Sad Vesti

Krivične prijave protiv gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i 3 člana gradskog veća

Četiri člana Gradskog veća Novog Sada pod istragom su Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva. Protiv njih su podnete krivične prijave.

Reč je o dve krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja, jednoj krivičnoj prijavi za trgovinu uticajem i jednoj krivičnoj prijavi za zloupotrebu položaja odgovornog lica, a sve su u fazi prikupljanja potrebnih obaveštenja, poručuju za 021.rs u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Krivične prijave postoje protiv gradonačelnika Novog Sada i predstavnika Gradskog veća Miloša Vučevića, članice veća za obrazovanje Dine Vučinić, člana veća za komunalne poslove Zdravka Jelušića i članice veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Branke Bežanov.

Predmet krivične prijave bio je i član veća za upravu, propise i urbanizam Milovan Amidžić, ali prijava protiv njega je odbačena, navode u tužilaštvu. Preostali članovi veća nisu opterećeni istragom u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Kad je reč o prijavi protiv prvog čoveka Novog Sada, reč je o sada već famoznoj anonimnoj krivičnoj prijavi iz 2019. godine koja obuhvata i direktora „Šajkaške“ Slobodana Milića Bocaru i njegovu suprugu. Tada je predsednik Gradskog odbora Narodne stranke i bivši predsednik Skupštine grada Novog Sada Borislav Novaković saopštio da se u Gradskoj kući nalazi uzbunjivač koji dostavlja dokaze o, kako je tvrdio, ustupcima koje je Vučević omogućio da bi bračni par Milić zaradio novac u građevini – Grad je, navodno, u postupku eksproprijacije po visokim cenama otkupljivao parcele koje je prethodno Milićeva firma kupila po niskim cenama.

Fama u vezi sa ovom pričom trajala je nekoliko nedelja, a izazvala je i reakciju gradonačelnika, koji je objavio uverenje da se protiv njega ne vodi nikakav postupak. Međutim, to uverenje nije se odnosilo na istragu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu, gde se nalazi pomenuta krivična prijava. Vučević je u više navrata negirao sve optužbe koje su bile iznete.

Kazna za trgovinu uticajem je, prema Krivičnom zakoniku, zatvor u trajanju od šest meseci do 10 godina.

Kad je reč o Zdravku Jelušiću, aktuelnom članu veća, bivšem predsedniku Skupštine grada i prethodno odborniku, krivična prijava se odnosi na zloupotrebu položaja odgovornog lica i nije u vezi sa vršenjem javne funkcije, već sa krivičnim delima protiv privrede. Jedina javnosti poznata afera koju je Jelušić imao u vezi je sa njegovom bivšom firmom Ipsylon, koja je razvila softver i koji je 2016. godine pod sumnjivim uslovima kupilo JKP „Put“ za 80.000 evra.

Kazne za dokazanu zloupotrebu položaja odgovornog lica su zatvor u trajanju od tri meseca do 10 godina, u zavisnosti od toga kolika je pribavljena imovinska korist ili naneta šteta u zloupotrebi.

Protiv članica veća Dine Vučinić i Branke Bežanov podnete su krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja, o kojima u ovom trenutku nema više detalja. Ukoliko krivica bude dokazana, kazne za zloupotrebu službenog položaja su, u zavisnosti od stepena zloupotrebe i pribavljene imovinske koristi, od šest meseci do 12 godina.

Članica veća Branka Bežanov kaže za 021.rs da nije upoznata sa informacijom da postoji podneta krivična prijava niti može da pretpostavi na šta bi ista mogla da se odnosi. I članica veća Dina Vučinić kaže da nije upoznata sa postojanjem krivične prijave.

Ko je Pilja, čuvarka Srbije iz advokatske kancelarije Vučević, teška 8 miliona budžetskih dinara

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • A jel zloupotreba kada batinaša i kriminalca zvanog Snajper, Slobodana Milutinović, zaposliš u državnoj firmi Gas, Elektro Vojvodina, a taj nikada nije ni kročio u te firme?!

OGLAS

129 Shares
129 Shares
Share via
Copy link