Magazin

Srbin izgubio 44.000 dolara za dan, u paklu gledao kako njegov novac bukvalno nestaje

ocajan-muskarac

Nakon što je Kina saopštila da zabranjuje trgovinu kripto valutama usledio je strmoglav pad vrednosti bitkoina i eteriuma. Mnogi trgovci i špekulanti ostali su bez ogromnih sredstava, a jedan od njih opisuje taj pad kao „pakao uživo“.

Trgovac sa inicijalima D.R. ušao je u kripto svet iz znatiželje, pre godinu dana, nakon što je njujorška berza doživela krah zbog početka pandemije koronavirusom. On nije jedini koji je na velikom gubitku ovih dana, ali mu to neće olakšati saznanje da je mu se u danu, pred očima, istopilo 44.000 dolara.

Nije želeo da se kaje kao u slučaju sa bitkoinom, zašto nije uložio na vreme, pa je odlučio da ne propusti priliku zvanu eterium. Sve je išlo po planu, ali onda kola kreću nizbrdo.

Bitkoin je juče pao za oko 15 odsto i cena mu je otišla ispod 40.000 dolara, a prema podacima sajta koindesk u poslednja 24 sata se njime trgovalo i po ceni od 36.219 dolara. Druga najpopularnija kriptovaluta eterijum je u poslednjih 24 sata pao za više od 20 odsto i njime se trgovalo i po cenama od 2.436 dolara, piše Telegraf Biznis.

Tržište varira svakog trenutka, a jutros je bitkoin zabeležio blagi skok od jednog procenta i sada vredi oko 40.000 dolara.

– U početku sam dodavao između 5 i 10 hiljada dolara i kupovao najvise akcije Tesla-e, Apple-a, ali i američkih avio-prevoznika poput American Airlines-a i Spirit-a. Ukupno sam ulozio svojih oko 34.000 dolara i za godinu dana uspeo sam da zaradim na tu sumu još oko 40.000. Dakle, imao sam oko 75.000 dolara na berzi. Nakon toga dolazim na ideju da počnem da trgujem kriptovalutama jer sam istraživao i predviđanja su bila da ce eterijum dostići vrednost do kraja godine od 10.000, a u oktobru sledeće godine će ići i do 16.000 dolara – objašnjava D.R.

Ukupan kapital sa berze odlučuje da proda i uloži dodatnih 100.000 dolara u eterijum čija je cena u tom trenutku bila negde oko 3.500 dolara.

– Smatrao sam da je to dobar potez jer sam samo kroz 2-3 dana kada je eterijum dostigao 4.000 dolara, zaradio više od 20.000 i još više posle kada je došao na 4.200. Nisam hteo da prodajem naravno, jer sam rekao da ću to učiniti na kraju godine pa koliku god vrednost da dostigne – objašnjava D.R. svoju strategiju.

Međutim, uticajni pojedinci, kompanije i države putem medija i društvenih mreža utiču na čitavo tržište. Ilon Mask je imao nešto da tvitne.

– Onda, pre nekoliko dana Ilon mask je nešto tvitnuo, Kinezi su počeli da prodaju kriptovalute i vrednost je počela da pada što je dovelo do toga da samo u jednom danu izgubim 44.000 dolara, a 87.000 u poslednjih 7 dana, faktički, sve što sam ikad zaradio na berzi. Naravno, da nije bilo prijatno ovog jutra ustati i ući na svoj nalog i videti kako se topi novac, a pogotovo videti kako skoro sve propada kad je dotakao minimum od 1800 dolara, ali šta je tu je – žali se sagovornik Telegraf Biznisa.

Sada menja strategiju, ali neće odustati jer je poput mnogih uveren da je u kripto valutama budućnost.

– Neću prodavati sigurno, jer sam uveren da će da se vrati, ako ne za par dana, onda za par meseci, pa i ako bude za par godina, nije problem jer mislim da je budućnost u tome – ističe.

Zabrana koju je uvela Kina umnogome je survala čitavo tržište. U zvaničnoj izjavi Narodne banke Kine i Kineske komisije za osiguranje i bankarstvo, cene kriptovaluta su u poslednje vreme naglo skakale i naglo padale, a spekulativno trgovanje se vratilo. Ovo ozbiljno šteti sigurnosti imovine ljudi i remeti normalan ekonomski i finansijski poredak smatraju Kinezi.

Hladnokrvan stav Kine prema kriptovalutama nije skorijeg datuma. Kineske vlasti su još 2013. godine izrazile svoj stav da bitkoin nije prava valuta i zabranile su transakcije sa ovom digitalnom svojinom. Iako građani Kine mogu da drže na svojim novčanicima kriptovalute, u Kini su sve menjačnice pogašene.

Sa druge strane, Kina planira uvođenje svoje kripto valute, digitalnog juana, a ovo je najverovatnije edo strategije da se napravi prazan prostor za njegov siguran rast. Kina je zapravo još jednom pokazala koliko je snažan njen uticaj u ukupnoj svetskoj ekonomiji.

Milijarder Ilon Mask predstavio svinju sa čipom u mozgu

Reklama

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

31 Shares
Share via
Copy link