Balkan Magazin

Tito opčinio kraljicu Elizabetu, pohvatao sve žabe oko Belog dvora i pažljivo spremao njenu posetu (VIDEO)

kraljica i tito
Foto: Printscreen/youtube/ British Movietone

Tito i Jovanka Broz ugostili su kraljevski par, kraljicu Elizabetu II i princa Filipa i princezu Anu u Belom dvoru. Za tu priliku Maršal se spremao pažljivo

Bila je to 1972. godina kada je u posetu Jugoslaviji stigla kraljica Elizabate II.  Njena poseta bila je veoma značajna za čitavu planetu s obzirom da je to bila prva kraljičina poseta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope, zbog čega je u pojedinim zapadnim medijima naišla na kritike.

Kraljica Elizabeta je tada pokazala da različita politika nije barijera za međunarodno prijateljstvo i to postavljanjem venca na grobu neznanog junaka na Avali.

Sa kraljicom je u Jugoslaviju došao i princ Filip, njen suprug, a par je u Beogradu proveo dva dana, a zatim u sklopu ture po Jugoslaviji posetio i Dubrovnik i Zagreb.

Kraljica i princ Filip
Foto: Printscreen/youtube

Josip Broz Tito je pre dolaska kraljice naredio da se pohvataju sve žabe oko Belog dvora kako bi britanska kraljica Elizabeta Druga mogla mirno da spava tokom posete Beogradu.

To je u svojim memoarima objavio profesor Miodrag Todorović sa Univerziteta u Banjaluci, a Danas preneo pre 20 godina. Međutim, kako se dalje dodaje, maršal je ovu naredbu ipak izmenio nakon što je čuo da se kraljica požalila da je taj zvuk smiruje i nedostaje joj.

„Tako je počela operacija hiljade vodozemaca koje su vojnici upravo uklonili“, prenosi Danas.

Ovaj incident je profesor Todorović opisao u svojim memoarima povodom zlatnog jubileja britanskog suverena pod naslovom “Kraljici nije bilo zabavno”.

„Ovde je jako lepo ali iznenađena sam da ovde nema žaba. Odrasla sam slušajući horove žaba i taj zvuk me jako opušta“, rekla je britanska kraljica maršalu Josipu Brozu kako navodi profesor Miodrag Todorović.

Inače, Josip Broz Tito je zajedno sa svojom suprugom Jovankom Broz te davne 1972. godine u SFR Jugoslaviji ugostio britansku kraljicu Elizabetu II, princa Filipa i princezu Anu.

Novinska agencija Asošijejted pres je na YouTube kanalu postavila snimak tadašnje posete, a video je pratio glas naratora koji je prepričavao tadašnji događaj.

Poznata je anegdota da je kraljica, nakon što je upoznala Tita rekla: „Ako je on mašinbravar, onda ja nisam kraljica Velike Britanije.“

Izvor: Stil

Kraljica Elizabeta nije imala pasoš, ali jeste govor za III svetski rat

18 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap