Magazin

Novinarka (22) ispričala vic o Titu i završila na teškoj robiji na Golom otoku

vic-o-titu
Foto: Jewgeni Chaldej / AKG / Profimedia

Vic o Titu danas deluje beznačajno. Ipak, zbog ove šale novinarka Ženi Lebl provela je dve i po godine na teškoj robiji.

Goli otok se i dan danas spominje sa zazorom. Na tom ostrvu manjem od 5 kvadratnih kilometara zatvarani su i mučeni svi koji bi makar loše pomislili o Titu. Prema nekim podacima kroz logor Goli otok je prošlo ukupno 16.101 zatočenika i zatočenica, a među njima je bila i mlada novinarka koja je kažnjena jer je ispričala sasvim nevini vic o Maršalu.

Druže Tito ljubičice bela

O Josipu Brozu pisale su se mnoge pesme, a jedna od najpoznatijih, „Druže Tito ljubičice bela“, koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gde je završila kada joj je bilo samo 22, prenosi Blic.

“U to vreme o Ženi, Beograđanki jevrejskog porekla, se nije puno znalo, niti se smelo pisati o strašnom periodu koji je provela na Golom otoku. Jedan od tekstova o njoj 2013. godine objavila je Politika, list u kojem je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji”, piše Politika a prenosi portal Patriote srpske.

“Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je uzgajala ljubičicu od 100 kilograma, aludirajući na pesmu „Druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela“. Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon.

Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok.

U pet zatvora, gde je od aprila 1949. do oktobra 1951, od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz „Udruženja novinara”.

Posle raspada Jugoslavije, Ženi je objavila knjigu koju je nazvala “Ljubičica bijela”, a koja je u Izraelu, gde je i živela sve do smrti 2009. godine, postala bestseler.

U njoj je opisala jeziva iskustva iz logora, a mnogi do tada nisu ni znali da je tamo bilo i žena”, navodi Politika.

“Bile smo okružene morem, a žedne do ludila”

“Samo žedni znaju ceniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila”, jedan je od citata njene knjige koja svedoči o bolu, mukama ali i poniženju Ženi Lebl koja je rođena 1927. u Aleksincu a od 1933. porodica Lebl je živela u Beogradu.

Kada je Ženi bila puštena na slobodu, njen brat Saša, kada ju je video, rekao je da izgleda kao povratnici iz Aušvica.

U Beogradu niko nije imao razumevanja za povratnicu sa Golog otoka. Ima ga samo u uskom krugu svoje porodice.

Jedini izlaz bio je iseljenje u Izrael. Uz mnogo komplikacija, dobila je pasoš. U Haifu je stigla preko Italije.

Kasnije, u proleće 1986. srela se sa Danilom Kišom u Jerusalimu. Tokom njihovog razgovora pojavila se Eva Nahir Panić, bivša zatočenica Golog otoka.

Knjiga postala bestseler

Evino pripovedanje o Golom otoku Kiš sluša potresen činjenicama i tek tada saznaje da je i Ženi bila na tom strašnom mestu.

Pisca dotad nije znao da je ne samo na Sv. Grguru već i na Golom bio ženski logor, i smatra da to mora biti dokumentarno filmsko svedočanstvo.

Serijal “Goli život”, u režiji Aleksandra Mandića, koji je u periodu 12-15. februar 1990, u četiri epizode, videla cijela Jugoslavija, obelodanio je tu činjenicu.

Kiš, koji je podsticao Ženi da od sinopsisa napravi knjigu, nije doživio da vidi ni serijal ni plod svoje inicijative.

Knjiga “Ljubičica bela” u Izraelu je dobila epitet bestselera, a u Srbiji se, te iste 1990, objavljuju i plodovi njenih studija.

Istraživačkim radom Ženi Lebl se bavila do posljednjeg trenutka svog života.

Titova praunuka proslavila 29. rođendan, odrekla se prezimena Broz zbog pokojne prabake

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link