Lifestyle Putovanja

Koža, frizura i šminka – kako ih pripremiti za sunce?

Blistava koža, preplanuo ten, savršena šminka i vetar u kosi – idealni letni scenario, koji često može biti nedostižan, jer živa u termometru može da pokvari planove. Nudimo vam nekoliko korisnih saveta uz koje će vaša koža, kosa i šminka izgledati savršeno i na visokim temperaturama.

Koža

Sunce je izvor života, i izvor vitamina D koji nam je nophodan za razvoj. Ipak, važno je poštovati osnovno pravilo – ne izlagati se suncu previše. Da ne bi došlo do opekotina i crvenila, kožu treba izlagati suncu kada je UV zračenje slabije i obavezno koristiti preparate sa zaštitnim faktorom. Jedna od zabluda je da kada nanesete kremu sa faktorom, da vas ona štiti ceo dan. Ma koliko kvalitetna i efikasna krema bila, ona štiti samo nekoliko sati, ili dok kožu ne pokvasite. Pre odlaska na odmor bilo bi korisno uraditi piling lica i tela, što možete uraditi i sami kod kuće. Nakon sunčanja i tuširanja, kreme za dubinsku hidrataciju su obavezne. Ne samo da će vam boja biti trajnija, nego ćete svojoj koži pružiti neophodnu negu i povratiti joj sjaj.

koza_sunce_sminka_kosa_saveti

Kosa

Ukoliko se farbate, nemojte prekidati to da radite i tokom leta, jer sledeći put može doći do oštećenja kose kada budete htele da povratite staru boju, a niste se farbali par meseci. Ovo se posebno odnosi na plave nijanse. Posle slane vode ili kupanja u bazenu najbitnije je kosu dobro isprati, a zatim naneti kvalitetno pakovanje koje treba držati bar 5 minuta na kosi. Kosu takođe treba negovati preparatima koji nose oznaku SPF, a veoma je bitno da oni ne sadrže ulje ili silikonske kapi.

Kosa Ukoliko se farbate, nemojte prekidati to da radite i tokom leta, jer sledeći put može doći do oštećenja kose kada budete htele da povratite staru boju, a niste se farbali par meseci. Ovo se posebno odnosi na plave nijanse. Posle slane vode ili kupanja u bazenu najbitnije je kosu dobro isprati, a zatim naneti kvalitetno pakovanje koje treba držati bar 5 minuta na kosi. Kosu takođe treba negovati preparatima koji nose oznaku SPF, a veoma je bitno da oni ne sadrže ulje ili silikonske kapi. Šminka Letnja i zimska šminka trebalo bi da se značajno razlikuju. Leti se tekstura pudera menja za neki lakši, manje gust i koriste se blage hidratantne mat teksture. Vrlo je dobro ako sadrže i UV zaštitu, a odlična zamena za klasičan puder je takozvani mineral make up, šminka koja se sastoji isključivo od prirodnih minerala. Nakon pudera, potreban vam je tanak sloj rumenila, malo vodootporne maskare i spremne ste za žurku na plaži. One malo smelije dame, leto koriste da se ne šminkaju uopšte, pa tako na plažu odlaze sa prirodnim lukom, koji je uvek u modi.

Šminka

Letnja i zimska šminka trebalo bi da se značajno razlikuju. Leti se tekstura pudera menja za neki lakši, manje gust i koriste se blage hidratantne mat teksture. Vrlo je dobro ako sadrže i UV zaštitu, a odlična zamena za klasičan puder je takozvani mineral make up, šminka koja se sastoji isključivo od prirodnih minerala. Nakon pudera, potreban vam je tanak sloj rumenila, malo vodootporne maskare i spremne ste za žurku na plaži. One malo smelije dame, leto koriste da se ne šminkaju uopšte, pa tako na plažu odlaze sa prirodnim lukom, koji je uvek u modi. U svakom slučaju, šminka bi trebala da bude što blaža, kako nakon sunčanja ne bi ostale fleke, a istopljenu šminku na plaži niko ne voli da vidi.

kosa_nega_sminka_sunce

Kako se vi pripremate za leto?

Pročitajte više o šminkanju

 

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

22 Shares
Share via
Copy link