Magazin

Koštunica na prijemnom za FPN, a studenti mladi, zdravi i neobavešteni kao ruže

mlad i zdrav kao ruža
Foto: Printscreen Collage

Međugeneracijski jaz nekada zaista deluje zastrašujuće, naročito kada jedna generacija istorijske činjenice doživljava kroz sopstveno životno iskustvo, dok druga o tome čita i razmišlja iz perspektive davne, često dosadne i nebitne prošlosti.

Tako su mnoge iznenadili odgovori mladih, tek svršenih srednjoškolaca koji su došli da polažu prijemni ispit na Fakultetu političkih nauka. Jedno pitanje iz istorije posebno ih je namučilo i na njega je najmanji broj kandidata dao tačan odgovor.

„Kako se zvala koalicija ispred koje je na predsedničkim izborima 2000. godine kandidat bio Vojislav Koštunica?“

Ovo pitanje iz istorije za mnoge će delovati kao isuviše lako, a gomila pogrešnih odgovora uznemirila je nastavnike i profesore.

Iako zaprepašćeni neznanjem budućih studenata, profesori FPN-a ipak imaju razumevanja iz jednog jedinog razloga – velika većina kandidata rođena je posle petooktobarskih promena.

Nije moglo da prođe bez komentara na društvenim mrežama.

„Imajući u vidu da su kandidati i kandidatkinje rođeni 3-4 godine posle revolucije, nisam iznenađen. A i ne spominje se često u javnom diskursu sam naziv koalicije. Ne znam da li su to učili iz istorije, iskreno“, samo je jedan od komentara.

„Ja sam desetak godina slušala studenta FPN koji pokušavaju da provale šta je embargo“, „Bilo je i pitanje o rezoluciji 1244, mahom su svi znali“, „Kakve istorijske zablude gutaju mladi koji o savremenim događajima ne znaju ništa“, nastavili su i drugi korisnici mreža.

Ovaj fenomen neodoljivo podseća na uvodni deo filma „Mlad i zdrav kao ruža“ u kom se Dragan Nikolić, odnosno Stevan Nikolić Stiv, predstavlja znatiželjnim gledaocima. Možda su mlađe generacije inspiraciju i svoju životnu filozofiju pronašle upravo u njegovom drčnom stavu.

„Na časovima moralno-političkog vaspitanja bio nepažljiv i drzak. Na pitanje predavača iz istorije da li nekog ovo ne interesuje, drsko odgovorio: ‘Mene ne interesuje’. A na pitanje: ‘Dobro, šta je to bilo 29. novembra 1943. u Jajcu?’ odgovorio: ‘Otkud mogu da znam šta je to bilo 1943. kad sam se rodio 1945.’ Na pitanje predavača: ‘Šta si ti u civilstvu?’ najpre je ćutao i smeškao se, a onda rekao: ‘Pa valjda ništa, frajer, šta bi drugo?!'“

A možda se ipak radi o elementarnom neznanju skorije istorije sopstvenog naroda.

Kakav je vaš utisak?

Više od polovine mladih u Srbiji ima simptome depresije, 70% je anksiozno

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

98 Shares
Share via
Copy link