Koronavirus Srbija

U Zabeli se zarazila 22 zatvorenika: Odgovornost na državi

U Zabeli, zatvoru u Požarevcu, kod 22 zatvorenika potvrđeno je prisustvo koronavirusa u organizmu.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković izjavio je da je reč o osuđenicima koji se nalaze u poluotvorenom delu paviljona.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je za portal NOva.rs izjavila da su “sve preventivne mere i procedure preduzete”.

– Sva novoprimljena lica u zavodima izdvojena su u manjim sobama u periodu od dve nedelje, kada su bila pod pojačanim zdravstenim nadzorom. Prolazili su lekarske preglede odmah po dolasku u zatvor. Svim posetiocima na ulazu u zavode merena je telesna temperatura beskontaktnim toplomerom, a posete su od 30. marta do daljnjeg zabranjene – rečeno je iz Uprave.

Postavlja se pitanje kako je onda moguće da se 22 osuđenika naprasno zaraze koronavirusom.

Advokat Ivan Simić izričit je u tome da je zdravlje pomenutih osuđenika u nadležnosti države, koja je dužna da se o njima brine od momenta kada kroče u zatvore.

– Svako osuđeno lice koje je na izdržavanju kazne, faktički je u domenu odgovornosti ove Uprave koja je u sastavu Ministarstva pravde. U zatvorima postoji specificna organizacija upravo zbog toga sto je svaki ulazak i izlazak strogo kontrololisan i nadziran. U takvoj situaciji, a imajući u vidu i činjenicu da je kontakt advokata i pritvorenih lica od samog početka pandemije sveden na  minimum, a potom i potpuno onemogućen, jasno je da je odgovornost za zdravlje osuđenika i pritvorenika isključivo na strani Ministarstva pravde i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija – rekao je Simić za Nova.rs.

Poznati beogradski advokat Borivoje Borović ističe da je ovoj slučaj pitanje odgovornosti upravnika pomenutog zatvora, u kojem je došlo do masovnog širenja koronavirusa.

– Ovo je identičan slučaj onom u Gerontološkom centru u Nišu, kada je pritvoren direktor istog zbog propusta u radu, usled kojih je došlo do širenje zaraze u toj ustanovi. Tako isto i u ovom slučaju, ovo postaje odgovornost upravnika zatvora “Zabela”. On se stara o posetama, da li su one bile prekoračene ili ne, ali i svemu ostalom. Ne znam kako je u ovom slučaju došlo do širenja koronavirusa, ali je to odgovornost upravo upravnika – ističe advokat.

Ministarstvo pravde nije odgovarilo na pitanja redakcije Nova.rs, a koja su se pre svega ticala poštovanja procedura u zatvoru i eventualne istrage.

Izvor. Nova.rs

Advokat Gajić: Penzioneri će moći da traže nadoknadu štete zbog zabrane kretanja

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

367 Shares
367 Shares
Share via
Copy link