Koronavirus Svet

Bizarne žurke se šire Italijom, zaraženu osobu vežu za krevet, grle je i ljube kako bi se inficirali

zurka-korona

Tužitelj u Bolzanu otvorio je istragu nakon što je jedan muškarac preminuo, a nekoliko osoba završilo na intenzivnoj nezi nakon što su navodno prisustvovali zabavi s ciljem da se zaraze Covidom-19.

Ovaj zabrinjavajući trend je zavladao u severnoj Italiji, gde se ljudi koji se ne žele vakcinisati žele zaraziti kako bi nabavili kovid potvrdu za posao, ulazak u barove i restorane te vožnju javnim prevozom, piše The Daily Beast.

U Italiji je dokaz o oporavku, odnosno, prebolevanju covida-19, dovoljan za dobijanje željene propusnice.

Zabave se prvenstveno održavaju na području južnog Tirola uz granicu s Austrijom, koja ima visok broj zaraženih i niske stope vackinisanosti, prenosi Jutarnji list.

– Ta regija bi trebala postati „žuta zona“ u Italiji – kaže lokalni zdravstveni koordinator Patrik Franzoni.

– Ima mladih ljudi, čak i školske dobi, koji se susreću sa zaraženima i pokušavaju oboleti, ne shvatajući da je virus opasan i za njih – rekao je za jednu radio stanicu.

– Postoje dugoročne posledice, a čak i mladi mogu završiti u bolnici – zaključio je.

Na zabavama se zaraženi druže s nevakcinisanima, ljube ih i grle kako bi širili virus, rekao je Franzoni, dodajući da bi se zaražena osoba mogla suočiti s kaznenom prijavom za svesno širenje virusa.

Prema prvobitnoj istrazi, neke od zabava održavaju se u vanjskim prostorima barova, kojima se pristupa bez potvrda.

Cilj tih zabava je da zaražena osoba popije iz čaše ili boce piva i prosledi je kako bi pokušala širiti virus.

Ostala događanja održavaju se u privatnim kućama. U jednom od slučajeva okupljanja, zaražena je bila prikovana za krevet, a gosti su se okupili oko bolesničke postelje kako bi pokušali udahnuti virus.

Muškarac koji je preminuo od kovida bio je Austrijanac koji je redovno prelazio granicu kako bi prisustvovao zabavama u Italiji, rekao je Franzoni.

U tom području žive brojni roditelji koji odbijaju vakcinu, lažiraju svoju potvrdu da su vakcinisani, te daju deci vakcine kućne radinosti i lažiraju njihove imunizacijske kartice kako bi dobili potvrde.

Broj zaraženih duž severne granice Italije utrostručio se u poslednjih mesec dana.

Jedan od učesnika žurki koji je završio u bolnici rekao je za novine Veneto Corriere da je požalio, ali još uvek nije siguran je li imao kovid.

– Bila je to ozbiljna pogreška – rekao je za novine, dodajući da je siguran da ima samo upalu pluća i da su mu lekari rekli da je u pitanju kovid kako bi se predomislio.

– To je samo propaganda – zaključio je.

Počele i jutarnje korona žurke: Policija intervenisala u centru Beograda

OGLAS

146 Shares
146 Shares
Share via
Copy link