Beograd Magazin

Na „korona žurkama“ nema mesta ni za stajanje, a provod traje do kasno u noć

Na tajne zabave, „korona zuke“ se ne dolazi bez poziva. Oni se dele u zatvorenim grupama preko društvenih mreža Fejsbuk i Instagram. Zabave traju do kasno u noć, u klubovima koji nisu pozicionirani direktno ka ulici. Vrata su uglavnom zaključana što znači da ne može da dođe baš svako.

Na jednu takvu žurku pozvan je i Dušan. Od kolege sa fakulteta dobio je poruku sa lokacijom i imenom benda koji je nastupao te večeri.

„U prostorijama zgrade Bigz-a okupljenih je bilo više od stotinu, a nastup je počeo oko 22 sata. Moglo je da se kupi piće, čak sam nekoliko puta ušao u ‘šutku’ sa društvom. Po hodnicima sam video na desetine osoba koje ćaskaju, i naravno – niko nije nosio masku, priča Dušan.

Prema njegovim rečima, u februaru, dok je važila zabrana okupljanja posle 20 časova, policija je prekinula svirku nešto posle 23 sata.

Došli su po prijavi za glasnu muziku, ponašali su se dosta okrutno i sve je podsećalo na raciju. Imena svakog od nas su popisali, ali čisto sumnjam da će mi stići neka kazna”, dodaje on.

“Na početku pandemije stvarno sam vodio računa, a početkom februara sam saznao za nelegalna okupljanja. Atmosfera je bila super jer nam je svima falio provod. Nekoliko puta sam bio sa društvom u kafićima gde smo bez glasne muzike mogli da sedimo koliko god želimo”, zaključuje Dušan.

Prema njegovim rečima, dosta klubova radi po principu nastavka provoda iza zaključanih vrata. Tvrdi da je provod bolji nego pre, verovatno zbog osećaja da se dešava nešto zabranjeno. Nervira ga samo što se ne vodi računa o broju ljudi, pa ponekad nema mesta ni za stajanje.

“Od nekih pet do osam sam u klubu u kojem prethodno rezervišemo sto, nakon toga sa društvom odlazim u klub u blizini Cvetkove pijace. Tamo ostanemo do 1,2, iza ponoći”, priča Kristina.

Kaže da odlazi gotovo svaku noć u provod.

Kada se gleda sa ulice uopšte se ne vidi šta je unutra. Moguće da su to novi objekti koji služe ovoj nameni. Neprijatno je i to što ako zakasnimo moramo da pozovemo nekog unutra da nam otvori jer su vrata zaključana”.

Kristina dodaje da su ih jedne noći obavestili da će doći policija, pa su svi morali da napuste lokal na sat vremena.

Za ovu žurku kružio je poziv po društvenim mrežama i imali su mogućnost da dođu svi oni koji su dolazili kad je bilo dozvoljeno okupljanje posle 20h. Obezbeđenje obično sedi iza zaključanih vrata i pušta sve koji se pojave do 22 sata, ispričala je Kristina.

U razgovoru sa vlasnikom jedne beogradske pivnice, koji je želeo da ostane anoniman, pokušali smo da saznamo „ko sme da pravi žurke”, a ”ko ne”.

“I ja bih organizovao provod posle 20 sati, ali ne mogu, lokal mi je do ulice. Ovo postaje veliki apsurd. Zaključajte nas, ali nemojte više ovako. Jedan deo ugostitelja ima zeleno svetlo dok drugi preuzima veliki rizik”, požalio se ovaj ugostitelj.

Najviše žurki na Starom gradu, Savskom vencu, Novom Beogradu i Zemunu

Prema podacima koje je reporter Danasa dobio od Komunalne milicije, najveći broj prekršaja zabeležen je u opštinama Stari grad, Savski venac, Novi Beograd i Zemun.

Od početka pandemije patrole su postupale ukupno 1.846 puta, od toga 770 po prijavama građana, a samoinicijativno 1.086 puta.

Izdato je 49 prekršajnih naloga pravnim i 950 fizičkim licima zbog nepoštovanja propisanih epidemioloških mera.

Kazne od pet do 300.000 dinara

Krizni štab za borbu protiv virusa Kovid-19 na zasedanju u utorak doneo je odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata do ponedeljka 22. marta.

Podsetimo, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti određena je kazna u iznosu od 300.000 dinara za pravno lice, 50.000 za odgovorno lice i 5.000 dinara fizičko lice koje se ne pridržava mera lične zaštite.

Izvor: Danas.rs

Počele i jutarnje korona žurke: Policija intervenisala u centru Beograda

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

33 Shares
Share via
Copy link