BBC

Korona virus, vakcinacija i deca: Imunizacija mlađih od 11 godina – zašto je odluka američkih lekara važna za ceo svet

A 13-year-old boy is vaccinated in the US in May

Getty Images

Članovi stručne komisije američke vlade glasali su da se odobroi Fajzer vakcina protiv korona virusa za decu uzrasta od pet do 11 godina.

Stručnjaci Agencije za hranu i lekove (FDA) su na taj način otvorili vrata za konačno donošenje odluke da se kroz par nedelja ovo cepivo odobri za hitnu upotrebu.

U septembru, kompanija Fajzer je saopštila da rezultati istraživanja pokazuju da je vakcina bezbedna za upotrebu u ovoj starosnoj grupi.

U Americi se već sprovodi vakcinacija dece starije od 12 godina.

Najnovije odluka nadležnih u SAD imaće veliki uticaj na planove vlade da vakciniše oko 28 miliona dece.

Savetodavni odbor za vakcine i biološke proizvode FDA saopštio je da su benefiti od vakcinacije veći od mogućih rizika.

Očekuje se da FDA brzo odobri stavi Odbora, čime se otvara mogućnost da direktor Centra za kontrolu bolesti (CDC) izda zvaničnu preporuku da vakcinacija počne već u prvoj polovini novembra.

Rezultati istraživanja koje su predstavnici kompanije Fajzer dostavili FDA ukazuju da je cepivo proizvelo jak imunološki odgovor organizma.

Deca dobijaju trećinu doze vakcine koja je namenjena odraslima.

Nadležni su morali da procene i rizik od moguće upale srčanog mišića, koja se tretira kao retke nuspojave kod vakcina Fajzer i Moderna.

Prema zvaničnim podacima, u Americi je do sada od korona virusa preminulo 160 dece uzrasta između pet i 11 godina.

Ukupno je u SAD do sada od posledica Kovida-19 preminulo 740.000 ljudi.

U ponedeljak je kompanija Moderna saopštila da će nadležnima dostaviti podatke o istraživanju koje pokazuje da je i to cepivo stvorilo jak imuni odgovor.

U Velikoj Britaniji je tek počela vakcinacija dece uzrasta od 12 do 15 godina, a preporučuje se jedna doza.

U Srbiji je u junu odobrena Fajzer vakcina za decu stariju od 12 godina.Analiza

Mišel Roberts, urednica u oblasti zdravlja

Ovo je istorijska odluka koja bi mogla da utiče na vakcinaciju u drugim zemljama, a ne samo u SAD.

Neka države, poput Izraela, nagovestile su da planiraju da povuku slične poteze.

Američki stručnjci su pažljivo analizirali prednosti i mane i saopštili da bi trebalo vakcinsati i mlađu decu protiv Kovida-19.

Iako većina dece koje se razbole ne dobije teži oblik korona virusa, ona su i dalje zarazna čak i kad nemaju simptome.

Vakcina može da ih spreči da šire zarazu.

A neka mlađa deca i dalje su u opasnosti da se razbole od kovida.

Vakcina bi mogla da ih štiti od toga.

Svet će svakako posmatrati kako protiče imunizacija dece Fajzer vakcinom i koliki će ona uticaj imati na pandemiju.


Šta kažu lekari i imunolozi?

Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba u Srbiji, tvrdi da je vakcinacija glavno oružje u borbi protiv pandemije.

„Ako hoćemo neki rezultat neophodna je vakcinacija. Jasna je preporuka vakcinacije dece od 12 godina, uskoro će biti registrovana i vakcina za decu od pet do 11 godina”, rekao je Kon za B92.

Kon tvrdi da je dugotrajniji imunitet koji dobijaju deca vakcinacijom.

Džejms Versalović, lekar iz dečije bolnice u Hjustonu rekao je za BBC da roditelji moraju da shvate i hitnost potrebe za vakcinaijom, jer „pandemija nije gotova”.

On tvrdi da se moguće nuspojave lako uočljive i mogu da se izleče.

„Verujemo u ove dečije kovid vakcine, one su dizajnirane za njihov uzrast”, ističe Versalović.

Za razliku od njega, doktorka Liz Mamper iz Rimlend bolnice u Linčburgu u Virdžiniji tvrdi da deci „ne treba davati ništa što im nije potrebno”.

„Protivim se ideji da se deca imunizuju po modelu – ista veličina doze za sve. Većina dece koja se razbolela ionako je imala blaže oblike virusa”, tvrdi ona.

Šta se dešava u Srbiji i u Evropi?

Jedina vakcina koja je u Srbiji u ovom trenutku odobrena za decu je Fajzer/BioNtek, a daje se starijima od 12 godina, isključivo uz saglasnost pedijatra i roditelja.

Odobrenje je početkom juna izdala Agencija za lekove i medicinska sredstva, i to za decu uzrasta od 12 do 15 godina.

Lekari kažu da je imunizacija dece poželjna.

„Roditelji treba da vakcinišu decu ne zbog straha od bolesti, već da bi se prekinuo lanac prenosa infekcija”, rekla je Olivera Ostojić doktorka Bolnice za dečije plućne bolesti Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović” u Beogradu u ranije objavljenom intervjuu za BBC na srpskom.

Preporuku da se vakcinišu deca sa hroničnim bolestim i gojazna, dalo je i Udruženje pedijatara Srbije, uz napomenu da se „takođe mogu vakcinisati svi koji žele”.

S obzirom da je Delta soj korona virusa stigao u Srbiju, iz Udruženja pedijatara najavljuju da će izdati novu preporuku, kojom će biti obuhvaćena i deca mlađa od 12 godina.

Prema podacima iz sredine septembra, u Srbiji je vakcinisano oko 5.000 dece uzrasta opd 12 do 17 godina.

Evropska medicinska agencija (EMA) odobrila je korišćenje Fajzer vakcine u maju.

Od tada, vakcinacija ide različitim tempom u različitim evropskim zemljama.

Upotreba vakcine protiv korona virusa za decu odobrena je krajem maja u Hrvatskoj.

U Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u Bosni i Hercegovini. od 23. avgusta, počela je vakcinacija dece starije od 12 godina.

U objavi Instituta za javno zdravlje Republike Srpske na Fejsbuku pozvali su sve roditelje koji to žele da dovedu decu stariju od 12 godina na vakcinaciju.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje u Crnoj Gori piše da se preporučuje vakcinacija za svu decu od 12 do 17 godina koja imaju komorbiditete i koja žive u porodicama u kojima ima članova sa slabim imunitetom.

Vakcinacija je moguća samo Fajzer vakcinom, a uz saglasnost pedijatra mogu se vakcinisati i deca koja ne pripadaju navedenim grupama.

Venko Filipče, ministar zdravlja u Severnoj Makedoniji,izjavio je tokom jula da vakcinacija dece u ovoj zemlji nije obavezna i da će Fajzer cepivo moći da prime oni od 12 do 16 godina.

Vakcinaciju dece preporučena je i u Sloveniji, posebno za one koja pate od hroničnih bolesti.

U Danskoj (deca od 12 do 15 godina) i u Španiji (deca od 12 do 19 godina) vakcinisan je veći deo dečije populacije najmanje jednom dozom.

Vakcinacija u Francuskoj ide brzo, oko 66 odsto dece od 12 do 17 godina primilo je do sada jednu dozu vakcine, a 52 odsto je vakcinisano u potpunosti.

Od oktobra u ovoj zemlji kovid propusnice (sanitarne propusnice) biće potrebne i mlađima od 18 godina, što znači da će tinejdžeri morati da pokažu dokaz o vakcinaciji ili negativan test na korona virus, kako bi ušli u bioskope, muzeje, restorane i tržne centre.

Naučni savet je u junu u Nemačkoj preporučio vakcinaciju za decu staru od 12 do 15 godina koja imaju zdravstvenih problema.

Ali u avgustu je Delta soj počeo brzo da se širi, pa je vakcinacija preporučena i za ostale, odnosno i za tinejdžere čije zdravlje nije narušeno.

Vakcinacija za decu od 12 do 15 godina, koja imaju plućne bolesti, astmu ili im je zdravlje narušeno preporučena je i u Švedskoj.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk.

Share via
Copy link