BBC

Korona virus, istraživanja i nauka: Jesmo li otkrili „životinjsko poreklo“ kovida

Vuhan, market

Reuters

Došli smo do „najboljeg” dokaza do sada se virus koji izaziva kovid-19 prvi put preneo na čoveka, tvrdi tim naučnika.

To je najnoviji naučni obrt u problematičnoj, izuzetno politizovanoj potrazi za uzrokom najgore pandemije u poslednjih sto godina, koja je proizvela nekoliko konkurentskih teorija koje nisu ubedljivo ni dokazane ni osporene.

Najnovija analiza ukazuje na konkretnu vrstu kao najverovatnije životinjsko poreklo virusa.

Ta analiza zasnovana je na dokazima sakupljenim pre tri godine sa pijace divljih životinja Huanan u kineskom Vuhanu, koja se od početka nalazila u žiži prvobitnog izbijanja zaraze.

Tokom ranih dana 2020. godine, kad je kovid još bio misteriozna bolest, kineski Centar za kontrolu bolesti (CDC) uzeo je uzorke sa pijace.

Genetske informacije koje su sadržali ti uzorci tek su nedavno, nakratko, postale dostupne javnosti, a to je omogućilo timu istraživača da ih dekodiraju i ukažu na rakunske pse kao moguće „posredne domaćine” sa kojih se bolest prenela na ljude.

Suština ove analize je da je DNK rakunskih pasa, divljih sisara koji se prodaju živi na pijaci kao meso, pronađen na istim lokacijama na pijaci sa kojih su uzeti brisevi pozitivni na SARS CoV-2, prema analizi objavljenoj na internetu 20. marta.

Raccoon dog

PA
Analiza tri godine starih podataka sa pijace za prodaju divljih životinja koja se nalazi u žiži izbijanja zaraze ukazuje na rakunske pse kao moguće „posredne domaćine”

Ali u haotičnoj potrazi za poreklom zaraze, tokom koje je pijaca već odavno bila zatvorena a sve životinje koje su se prodavale ubijene, i dalje nemamo definitivan dokaz.

Trogodišnje odlaganje objavljivanja ovih ključnih podataka neki naučnici opisali su kao „skandalozno”.

Nalazi su objavljeni u vreme javljanja naznaka da teorija o bekstvu virusa iz laboratorije uzima maha kod američkih vlasti.

Kineska vlada je energično odbacila sugestije da je virus potekao iz naučne ustanove, ali FBI sada veruje da je taj scenario „najverovatniji”, baš kao i američko Ministarstvo za energetiku.

Razna američka ministarstva i službe istražile su u prošlosti misteriju i proizvele različite zaključke, ali 1. marta je direktor američkog Federalnog istražnog birao (FBI) optužio Peking da „čini sve kako bi osujetio i prikrio” istragu i obelodanio da FBI „već neko vreme” veruje u teoriju o „bekstvu” virusa iz laboratorije.

BBC je razgovarao sa nekim od naučnika koji su učestvovali u trogodišnjoj misiji istraživanja porekla kovida.

Oni veruju da je ova nova analiza najbliže što ćemo biti razumevanju odakle je zaraza potekla i da podele između Kine i Zapada ometaju ovaj naučni napor da se razreši ta misterija.

Šta pokazuje ovo novo istraživanje?

Kompletne genetske sekvence iz ovih ključnih briseva sa pijace prva je otkrila doktorka Florens Debar, viša istraživačica sa Instituta za nauku ekologije i životne sredine u Parizu.

Ona je za emisiju BBC Svetskog servisa „Nauka u akciji” izjavila da je bila „opsednuta” pronalaženjem tih podataka otkako je prvi put saznala da oni postoje.

Pronašavši i preuzevši kodove iz genetske baze podataka GISAID-a, gde naučnici među sobom dele slične informacije, ona i njene kolege odlučili su da otkriju koje se životinjske vrste poklapaju sa uzorcima pronađenim na istoj lokaciji kao i virus.

„Videli smo rezultate kako se pojavljuju na našim ekranima i oni su svi glasili: rakunski psi, rakunski psi, rakunski psi”, priseća se ona.

„I tako smo pronašli te životinje i virus na istom mestu.

„To ne dokazuje da su ove životinje bile zaražene, ali je vrlo ubedljivo tumačenje onoga što smo našli”, objasnila je doktorka Debar.

Prema profesoru Ediju Holmsu sa Univerziteta u Sidneju, koji je takođe učestvovao u ovoj studiji, ovo su „najbolji dokazi za životinjsko poreklo virusa do kojih ćemo doći”.

„Nikad nećemo pronaći tog posrednog životinjskog domaćina – on je naprosto nestao.

„Ali izuzetno je što su genetski podaci otkrili te duhove – i apsolutno nam pokazuju ne samo koje vrste su bile prisutne, već gde su se tačno nalazile na pijaci”, kaže za BBC profesor Holms.

Šta sada naučnici mogu da urade da bi otkrili poreklo kovida?

Ovi novi podaci mogu da pruže više tragova za buduće istrage o izvoru izbijanja zaraze, ali praćenje tih tragova biće vrlo komplikovano.

Profesorka Marion Kupmans sa Univerziteta Erazmo u Roterdamu, bila je deo istražnog tima Svetske zdravstvene organizacije koji je 2020. godine putovao u Vuhan.

Ona je objasnila da je nova analiza „locirala njihovo prisustvo na konkretnim tezgama, tako da vi možete da saznate odakle su potekle životinje koje su se tamo prodavale”.

„Naravno, ako je to bio deo ilegalne prodaje, pitanje je da li ćemo to ikada otkriti”, dodaje.

I dalje bi mogli da postoje biološki dokazi na farmama na kojima su te životinje odgojene za prodaju.

Kad bi istraživači mogli da pronađu uzgojene životinje sa antitelima koja pokazuju da su bile zaražene sa SARS KoV-2, to moglo da pruži još jedan trag.

Ove genetske informacije makar bi mogle da suze mesto potrage.

Ali pronalaženje konkretnog virusa u životinji, kaže profesor Holms, biće veoma teško.

Da li ovo odgovara na pitanje kako je započela pandemija?

Ovo nije definitivan dokaz.

Njega možda nikad nećemo imati.

Potraga za tim dokazom sama je po sebi postala izuzetno politizovana i često toksična.

I dok ovo daje izvesnu težinu teoriji da se virus pojavio kod divljih životinja i prešao na ljude na pijaci, još jedna teorija usredsredila se na mogućnost „bekstva iz laboratorije” virusa sa Vuhanskog instituta za virusologiju.

Ta teorija nedavno se ponovo pojavila u svetskim vestima posle FBI-jeve intervencije, nedeljama posle obaveštajne procene američkog Ministarstva za energetiku i saslušanjima koje su pokrenuli republikanci o poreklu pandemije.

U intervjuu za BBC-jevu emisiju „Nauka u akciji”, profesor Holms je ukazao na prethodnu studiju najranijih poznatih slučajeva kovida u Vuhanu.

„Zaraza se prvi put javila oko pijace, a sada vidimo i zašto – ključne životinje su se nalazile tamo.

„Ona nije izbila oko laboratorije, koja je 30 kilometara dalje. Nema nijednog podatka koji ukazuje na rane slučajeve zaraze oko laboratorije”, kaže on.

Višegodišnje odlaganje objavljivanja ovih dragocenih podataka dovelo je do frustracije i besa prema kineskom Centru za kontrolu bolesti (CDC).

„Podaci su tri godina stari – apsolutni je skandal da je trebalo toliko dugo da izađu na svetlost dana”, uakzuje profesor.

Informacije su zapravo bile objavljene u GISAID-ovoj genetskoj bazi podataka još u februaru 2022. godine.

Ali su ostale tamo neprimećene.

Pretpostavlja se da je to urađeno kako bi se izložili dodatni dokazi za studiju zasnovanu na podacima koje su sakupili kineski istraživači iz CDC-a.

(Deljenje takve građe smatra se zahtevom za objavljivanje u naučnim časopisima.)

Ali, ubrzo pošto su kineski istraživači saznali da su i drugi videli te informacije, one su ponovo postale skrivene.

Na konferenciji za štampu 17. marta, Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije, rekao je da je „svaki podatak” koji će nas približiti odgovoru važan.

„I svaki podatak povezan sa proučavanjem porekla kovida-19 mora smesta da se podeli sa međunarodnom zajednicom.”

„Moramo da prevaziđemo politiku i da se vratimo čistoj nauci”, kaže profesor Holms.

Dodaje i da se „ljudi zaražavaju virusima od divljih životinja, što se dešava tokom čitave evolucione istorije”.

„Najbolje što možemo da uradimo je da se odvojimo od sveta divljih životinja i da imamo bolji nadzor nad onim što se dešava.

„Jer ovo će se ponoviti”, dodaje on.


Pogledajte i ovaj video

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link