Magazin Srbija

Šta je posao kontrolora na izborima i kako da se prijavite?

Foto: Prinskrin/YouTube/CRTA

Nakon referenduma u javnosti se pokrenula tema značaja kontrolora na predstojećim izborima. Građani su na društvenim mrežama prijavljivali nepravilnosti i navodne krađe na mestima gde nije bilo kontrolora.

I pored prijave koji su Suverenisti predali RIK-u, da je bilo neregulatnosti na skoro pola ukupnog broja biračkih mesta u Srbiji, glasanje je ponovljeno na svega 9 mesta.

Značaj kontrolora na izbornim mestima su prepoznale opozicione stranke koje ovih dana pozivaju građane da se prijave za obuku a prema nekim procenama potrebno je oko 17 hiljada kontrolora.

Posmatrači i konotrolori nemaju ista ovlašćenja, te je za regularnost glasanja od velikog značaja prisustvo kontrolora.

– Mi kao posmatrači ne možemo da podnosimo prigovore i da na taj način sistem prepozna nepravilnosti. Zato je veoma važno da pre svih, stranke koje učestvuju u izbornom procesu imaju tog dana na svakom biračkom mestu minimalno jednu osobu koja je s jedne strane obučena šta treba da gleda i kako da reaguje – rekao je Raša Nedeljkov CRTA za TV NovaS

Kontrolore imenuju političke stranke ali to ne znači da morate biti član partije koja vas je nominovala.

Šta je posao kontrolora

Kontrolor na izborima može biti svaki punoletan građanin koji je državljanin Republike Srbije sa stalnim prebivalištem. Negov radni dan počinje u 6 h ujutru, jer se biračka mesta otvaraju u 7 časova.

Kontrolori ostaju do kraja izbornog dana, odnosno do sastavljanja zapisnika i konačnog utvrđivanja broja glasova. Naravno, moguće je da dan podele u dve smene, zavisno od situacije na samom biračkom mestu.

Dnevnica kontrolora je 2500 dinara i isplaćuje se iz budžeta RS.

Posao kontrolora je da kontroliše izborni prosces.

Kontrolori bi osim što nadgledaju tajnost glasanja, trebalo da spreče moguće zloupotrebe na biračkim mestima, kao što su ubacivanje već zaokruženih listića u kutije, glasanja umesto onih koji nisu prisutni.

Zatim, obave kontrolu izgleda biračkog mesta, da li ima li stranačkih obeležja u krugu od 50 metara od biračkog mesta.Jedan od zadataka je utvrđivanje tačnog broja glasačkih listića za dato biračko mesto.

Kontrolu dokumenata od strane glasača u toku izbornog dana.

Obaveza kontrolora je prijavljivanje i unošenje u zapisnik bilo kakve neregularnosti u toku izbornog dana koa kašnjenja pri otvaranju biračkog mesta, prekide glasanja duže od jednog časa, nepodudaranja u izbornom materijalu, itd.

Podjednako je važna kontrola zatvaranja biračkog mesta, odnosno brojanje glasova i sastavljanje zapisnika biračkog odbora.

Na kraju glasanja, kontrolori oni utvrđuju rezultate na biračkom mestu.

Obuka za kontrolora

Kontrolori prolaze obuku tokom koje se upoznaju sa procedurama, sadržinom izbornog materijala, koracima koji se preduzimaju, a posebno sa nepravilnostima i načinima da se one preduprede ili spreče.

Obuke organizuju stranke a od 2020. godine, ove obuke organizuje i Republička izborna komisija. Trenutne porocene su da je za predstojeće izbore potrebno između 16 i 17.000 članova biračkih odbora. Odnosno kontrolora, da bi sa po dva člana pokrili sva biračka mesta kojih ima oko 8.200.

Kako se prijaviti

Ne davimo Beograd, Politička platforma – Solidarnost, Dosta je bilo i Pokret slobodnih građana, pozivaju građane da se prijave za kontrolore a više detalja možete pronaći kontaktirajući ih direktno.

Kao kontrolor na referendumu oprobali su se reditelj Srđan Dragojević i rediteljka Milica Krajlj.

Dragojević je na Tviteru u više navrata prenosio svoja iskustva sa biračkog mesta, ali i preporučio građanima da ne budu lenji i da se prijave za april.

„U aprilu je vazno da sto vise nas pomogne demokratiji. U tome zelimo da zivimo, zar ne?“, poručio je reditelj.

Rezultati referenduma pokazuju da za april treba spremiti dosta džakova

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


184 Shares
184 Shares
Share via
Copy link