Magazin Srbija

Prosečan Srbin šokiran opozicijom u Skupštini, pa Dačić i Palma gase vatru novom dozom prostakluka

Dačić i palma
Foto: Screenshot

Trebalo je da prođe gotovo puna četiri meseca od izbora da bi Srbija konačno dobila saziv novog parlamenta.

Republička izborna komisija je konačne rezultate parlamentarnih izbora održanih 3.  aprila saopštila tek početkom jula, a po njima će lista okupljena oko SNS „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ biti najjača stranka u Skupštini, sa 120 mandata.

Opoziciju predvode „Ujedinjeni za pobedu Srbije“, sa 38, dok će SPS imati 31. poslanika. Koaliciji NADA u Skupštini će pripasti 15 mandata, a koaliciji „Moramo“ 13.

Dveri i Zavetnici imaće po 10 poslanika. Kad su manjinske liste u pitanju, Savez vojvođanskih Mađara će imati pet predstavnika, Muftijin amanet tri, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva, dok će jednog poslanika imati i Koalicija Albanaca doline.

Predsednik najverovatnije Orlić, tri potpredsednika iz redova opozicije

Juče (1. avgust) je započeta konstitutivna sednica novog saziva srpskog parlamenta, na kojoj su poslanicima potvrđeni mandati.

Za predsednika Narodne Skupštine vladajuća stranka je predložila  Vladimira Orlića (39), koji se u poslednjih nekoliko godina isticao kao najvatreniji branilac lika i dela predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Orlić
Foto: Filip Krainčanić / Nova.rs

U prethodnim danima održane su konsultacije parlamentarnih stranaka u Skupštini Srbije, ali i sednica Predsedništva SNS, na kojima su donete ključne odluke, prenosi Nova.

Sa druge strane, na konsultacijama u parlamentu doneta je odluka da skupština ima sedam potpredsedničkih mesta, od kojih su tri predviđena za opoziciju.

Za ta tri mesta predloženi su lider DS Zoran Lutovac, potpredsednik SSP Borko Stefanović i general Božidar Delić ispred kolaicije NADA.

Potpredsednička mesta imaće i SNS, SPS, Savez vojvođanskih Mađara i Stranka pravde i pomirenja.

Kome pripadaju koji odbori

Na konsultacijama u Skupštini Srbije, opoziciji je ponuđeno i da vodi pet odbora. Prema informacijama Nove, Stranka slobode i pravde, trebalo bi da bude na čelu Odbora za spoljne poslove, dok će predsednik Odbora za životnu sredinu biti iz stranke Zajedno.

Tu funkciju bi trebalo da ponese Aleksandar Jovanović Ćuta.

Ćuta
Foto: TANJUG / JADRANKA ILIC

Narodnoj stranci pripašće mesto Odbora za kulturu i informisanje, a spekuliše se da će na čelu tog odbora biti Siniša Kovačević.

Koaliciji „Nada“, kako sada stvari stoje, trebalo bi da pripadne mesto predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, dok će Odbor za dijasporu pripasti Zavetnicima, kao i mesto zamenika predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju.

Kad su šefovi poslaničkih grupa u pitanju, još nije poznato ko će predvoditi SNS i SPS u skupštini, a konsultacije o tome su u toku.

Borba za mesto šefa poslaničkog kluba naprednjaka

Poslanički klub SNS do sada je predvodio Aleksandar Martinović, ali on bi sada trebao da pređe u izvršnu vlast. Za njegovo mesto u parlamentu se bore četiri kandidata: Milenko Jovanov, Sandra Božić, Marina Raguš i Nevena Đurić, prenosi Nova.

U SPS kažu da još nisu doneli odluku ko će biti njihov predsednik poslaničkog kluba, niti kandidat za potpredsednika parlamenta.

U prošlom sazivu na mestu šefa njihove poslaničke grupe bio je Đorđe Milićević, dok je kod njihovog koalicionog partnera Jedinstvene Srbije to bio Dragan Marković Palma. Ostaje mogućnost da izbor ostane isti i u ovom sazivu.

Potpredsednik SPS Đorđe Milićević je po završetku konsultacija u subotu rekao da će SPS imati jedno potpredsedničko mesto i da će predsedavati u dva odbora – za privredu i za prostorno planiranje, infrastrukturu i saobraćaj.

Nepoznato je i da li će SDPS Rasima Ljajića i PUPS imati samostalne poslaničke klubove i ko će ih u tom slučaju predvoditi.

Uglavnom poznati predvodnici poslaničkih klubova opozicije

Što se opozicije tiče, na čelu poslaničkog kluba Ujedinjenih će biti potpredsednica SSP Marinika Tepić, DS će predvoditi predsednik stranke Zoran Lutovac, dok će predsednik poslaničkog kluba Narodne stranke biti potpredsednik Miroslav Aleksić.

Poslanički klub koalicije NADA predvodiće lider Novog DSS Miloš Jovanović.

Poput liste Ujedinjena Srbija i liste “Moramo” i “Dveri – POKS” su se podelila na dva poslanička kluba. Šef poslaničkog kluba “Ne davimo Beograd” biće Radomir Lazović, a “Zajedno” kopredsednik ove stranke Nebojša Zelenović.

Predsednik poslaničkog kluba Dveri biće i lider ove stranke Boško Obradović, dok nije poznato ko će predvoditi POKS, ali se pretpostavlja da će to biti Žika Gojković.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski predvodiće njihov klub, a i Savez vojvođanskih Mađara imaće svoju poslaničku grupu. Njen predsednik će biti Balint Pastor, kao i u prethodnom skupštinskom sazivu.

Manjine u jednom klubu?

Sa druge strane, SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, koja će u Skupštini imati dva poslanička mandata, više neće moći samo sa strankom Šaipa Kamberija, predvodnika Koalicije Albanaca doline da formira poslaničku grupu. Zajedno imaju tri poslanička mesta.

Kako nezvanično saznaje Nova, biće ponuđeno drugim manjinskim strankama da se udruže u jedan klub.

Oni će voditi razgovore sa Strankom pravde i pomirenja Usamea Zukorlića, koja ima tri mandata, a istu ponudu dobiće i predstavnik hrvatske manjine Tomislav Žigmanov.

Skupština nije čestito ni konstituisana, već krenule prozivke

Iako konstitutivna sednica i dalje traje, već su počele pprozivke, prepucavanja i vređanja između pripadnika vlasti i opozicije.

Narodni poslanik Dragan Marković Palma, ispred koalicije SPS i Jedinstvena Srbija, dotakao se u Skupštini Srbije i Aleksandra Jovanovića Ćute, lidera Ekološkog pokreta, rekavši da treba da mu vrati „dva špajza“, aludirajući na kancelariju.

Palmu je na tu rečenicu podsetio Ivica Dačić, koji mu je šapnuo šta treba da kaže, prenosi Nova.

– Da mi vrati dva špajza od dve kancelarije što mi je oteo, nemam ništa protiv Ćute, on se doselio tamo, i to mu je pravo, al kako baš meni da uzmete? To nisu kancelarije, gospodin Ćuta se uselio u špajz – rekao je Palma.

Konstitutivna sednica je nastavljena danas, a na dnevnom redu je izbor predsednika i potpredsednika parlamenta, kao i radnih tela, nakon što su juče verifikovani mandati poslanicima.

Izvor: Nova

Vladeta Janković govorom u Skupštini prekinuo jednoumlje i pogodio pravo u centar

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

42 Shares
Share via
Copy link