Novi Sad

Mladić na sudu zbog konoplje koju je kupio na trafici u Novom Sadu

konoplja
Foto: In Medija/Ilustracija

Proizvod “Lemon hejz”, već neko vreme dostupan u svim bolje snabdevenim trafikama, posluje u okviru sive zone. Naime, ovaj sušeni cvet industurijske konoplje se legalno prodaje kao suvenir, iako ga, većina korisnika zlupotrebljava kao opijat.

Ključna razlika između legalne industrijske i nelegalne indijske konoplje je u nivou psihoaktivne supstance THC. I iako se na teglici Lemon hejza navodi da proizvod sadrži manje od 0,3 odsto THC-a, nedavni događaji dovode u pitanje istinitost ove deklaracije, otvarajući mogućnost da se u Srbiji legalno, na trafikama, prodaje opojna droga, piše Danas.

Novak Stojanović, dvadesetdevetogodišnji umetnik iz Mionice je 18. juna prošle godine, nešto pre ponoći, u blizini Futoške pijace u Novom Sadu kupio teglicu Lemon hejza.

Kako je kasnije bio prinuđen da objasni, teglicu je kupio iz radoznalosti, planirajući da njen sadržaj narednih dana popuši. Sutradan je seo na voz za Beograd.

U toku vožnje su mu prišla dva policijska službenika, uz pitanje da li kod sebe ima neke nedozvoljene supstance. Uveren da nije učinio ništa nezakonito, Stojanović je otvorio ranac i predao im teglicu.

Policija ga je privela na razgovor, a teglicu oduzela. Ne sumnjajući da je počinio bilo kakvo krivično delo, Stojanović ni tada, a ni kasnije u istrazi nije angažovao advokata.

Smatrao je da je dovoljno da kaže istinu, što će tužilaštvo tretirati kao priznanje.

Ključan obrt u ovom slučaju usledio je nedelju dana kasnije kada je Nacionalni centar za kriminalističku forenziku MUP-a veštačio oduzetu biljku. Kako se navodi u Zapisniku o veštačenju, ustanovljeno je da je u analiziranom uzorku udeo THC-a veći od veći od 0,3 odsto.

Ovaj nalaz je od suvernira koji je Stojanović kupio kod Futoške pijace učinio opojnom drogom, a od njega – osumnjičenog za krivično delo neovlašćeno posedovanje opojnih droga.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Stojanovića, okrivljujući ga za krivično delo za koje može biti izrečena kazna do tri godine zatvora.

Sudski postupak u ovom predmetu počeo je juče, a na prvom pretresu Stojanovićev branilac advokat Vladimir Todorić je doneo teglicu Lemon hejza.

– Neverovatno mi je da policija otkrije da proizvod koji se legalno prodaje bez ikakvih ograničenja sadrži nivo psihoaktivnih supstanci veći od zakonom dozvoljenih i da niko ne reaguje, kaže Todorić.

“Lemon hejz” proizvodi kompanija Canexus iz okoline Aleksandrovca. Kako navode na svom sajtu, u pitanju je jedina sertifikovana kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom industrijskog kanabisa i radi po najvišim evropskim standardima.

Na sajtu ističu da su svi njihovi proizovdi laboratorijski testirani kako bi se “osigurala čistoća i njihov potencijal”, kao i da garantuju svežinu i kvalitet.

Na teglici Lemon hejza se izričito navodi da je u pitanju “dekorativni, ukrasni i mirisni cvet – suvenir”, kao i da nije za ljudsku upotrebu.

Ipak, čitanjem informacija sa sajta stiče se utisak da su proizvođači itekako svesni mogućnosti da se zlupotrebi njihov proizvod.

“Ovo nije proizvod koji ima psihoaktivno dejstvo i nećete biti ‘naduvani’ ili uznemireni, ali vaši rituali ostaju isti”, navodi se na sajtu firme Canexus.

Na sajtu se takođe reklamiraju blagotvrona dejstva CBD-a, supstance koja je sadržana u industrijskoj konoplji, ali koja za razliku od THC nema psihoaktivna svojstva.

Na istom sajtu se u rubrici “Često postavljena pitanja” navodi i pitanje – Koju dozu treba da uzmem?

“Svako je jedinstveno i ostaje činjenica da se svako nalazi na drugom mestu i da će drugačije reagovati na svoju dozu CBD-a. Pošto se doza CBD-a razlikuje za svaku osobu, najbolje je početi sa malim i postepeno povećavati na udoban nivo dok ne doživite željeni rezultat”, navodi se u odgovoru na ovo pitanje.

Filmsko hapšenje u Novom Sadu: U rvanju sa policijom osumnjičenom ispala marihuana

177 Shares
177 Shares
Share via
Copy link