Balkan Magazin

Srbin konobar u Hrvatskoj: Plata 1.400€, bakšiš još toliko, a kad je oteran kolega idiot koji je puštao Tompsona, sve je bilo super

hrvatska-kafic
Foto: Ilustracija

Mnogi konobari ali i drugi radnici iz sektora ugostiteljstva odlučili su se da ovo leto radno provedu u Hrvatskoj, uglavnom zbog većih plata ali i zbog boljih uslova rada. Jedan mladić iz Srbije koji je ovu sezonu proveo kao konobar na Hrvatskom primorju opisao je na društvenim mrežama iskustvo koje je imao u radu na moru u susednoj nam državi.

Mnogo ljudi je zanimalo da li je imao problema na poslu u Hrvatskoj zato što je Srbin.

“Ne, samo što je neki idiot od konobara puštao Tompsonove pesme i uzvikivao ‘Za dom spremni’, ali je sledeće nedelje poslat kući”, započeo je.

“Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca. Imao sam solidan smeštaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to”, dodao je.

Neki korisnici upitali su ga i da opiše uslove rada.

“Konobario sam i na početku sam, kao neko s malo iskustva, bio pod ogromnim pritiskom. Ne samo da zvuči pakleno, nego tako i jeste”, rekao je.

“Restoran objektivno jeste ozbiljan i u odnosu na većinu njih delovalo mi je kao da će to biti preveliki zalogaj za mene koji sam imao samo dva meseca iskustva u nekom malom baru u Beogradu. Po restoranima je masovno nedostajalo radnika, od kuvara i pomoćnika u kuhinji do šankera i konobara, a verujem da sam samo zbog toga i primljen. Na početku niko nije hteo da radi sa mnom posebno, bio sam prepušten sebi i pravio sam kardinalne greške koje sam kasnije ispravio. I to je to.”

Ispričao je i o smeštaju u kojem je živeo.

“Smeštaj je bio korektan. Imali smo mašinu za pranje i sušenje veša, internet koji je doduše bio nestabilan, a hrana je bila sumnjivog kvaliteta. Za doručak smo svaki mogući dan imali krompir i meso u različitim oblicima, što je stvarno krajnje čudan način da započneš dan. Ručak je bio na istu foru, ali to se već moglo istrpeti.

Isplaćen je svaki prekovremeni sat i tu stvarno nemam nikakve zamerke, jedino što se plaća isto kao običan radni sat. Poslodavci su previše slatkorečivi, nisu želeli raditi sa mnom kao početnikom i pretežno su upućivali samo kritike. Kolege su bili dosta iskvarene nažalost”, napisao je.

Dodao je i da je dnevno dobijao oko 320 kuna bakšiša, odnosno oko 43 evra.

“Plata je bila 1400 evra, imao sam jedan slobodan dan u mesecu, okvirno oko 11-12 sati rada skoro svaki dan”, napisao je ovaj mladić a preneo index.hr.

Konobarima i kuvarima do juče minimalne dnevnice, sad u Novom Sadu niko neće posao ni za 80 hiljada

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

23 Shares
Share via
Copy link