Novi Sad

Tridesetak rasnih konja, gladnih i žednih, luta po novosadskom naselju Jugovićevo

Na velikoj livadi, opasanoj žičanom ogradom, u novosadskom naselju Jugovićevo, već duže vreme se nalazi tridesetak konja, o kojima, po tvrdnjama stanara okolnih zgrada, niko ne brine. Životinje su prepuštene same sebi i ljudima iz ovog kraja, koji ih povremeno hrane ostacima hrane, pišu Novosti.

Za konje, među kojima ima i kobila koje treba da se oždrebe, vele da su, koliko je njima poznato, privatno vlasništvo, ali da ne znaju kome pripadaju. Na ograđenom prostoru od oko hektara, ne postoji nikakva tabla na osnovu koje bi se znalo kome životinje pripadaju.

Građani sa kojima smo juče razgovarali ističu da nisu videli nikoga da dolazi da hrani i poji konje, niti da vodi brigu o njima. Životinje su i danju i noću napolju i nemaju nikakav zaklon da se sklone noću ili kada pada kiša.

Po pričama građana, do pre nekoliko meseci tu se nalazila manja šuma i konji su se, najverovatnije, tu prehranjivali, a kada je drveće posečeno, ostalo je tek pokoje stablo, a životinje bez ikakve hrane, prepuštene sami sebi i građanima koji im povremeno donose ponešto za jelo.

– Volimo životinje i žao nam je što, očigledno je, danima gladuju – kaže Novosađanka, koja povremeno dolazi tu i konjima donosi ostatke hrane, ali i jabuke ili šargarepu. – Konji nisu agresivni, i navikli su se na ljude, a slobodno im, bez straha, prilaze i deca.

jugovicevo konji
Foto: N. Karlić/Novosti

U ograđenom prostoru ne mogu se videti valovi za hranu, niti posude sa vodom, pa zbog toga ne čudi što konji gule koru sa malobrojnog drveća kako bi preživeli.

– Krajem prošle godine, u decembru, kada je bilo nekoliko jako hladnih dana, konji su rušili žičanu ogradu i dolazili su do zgrada – priča jedna žiteljka ovog dela Novog Sada. – Bukvalno su nam bili kod prozora, a jeli su čak i kore od banana koje su im davali.

Zabrinuti za sudbinu konja, ali i za svoju bezbednost, pojedini građani su, kako kažu, prijavljivali nadležnima, ali zasada ništa nije učinjeno.

U KOMUNALNOJ policiji juče nisu mogli da nam kažu da li je i šta preduzeto u vezi sa ovim konjima. Rečeno nam je da mejlom prosledimo pitanja i da će nam pismeno odgovoriti u ponedeljak.

Budi ovaj konj – kada neko hoće da te zajaše, pravi se mrtav! (VIDEO)

Redakcija

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Ovi konji su sve samo ne gladni i zedni. Kako vas nije sramota da pisete takve neproverene gluposti.
  Konji odlicno izgledaju. Bolje nego skolski konji u skolama jahanja. Prosetajte mali do BG hipodroma da vidite kako izgledaju konji koji se drze na malo hrane da .bi bili murni za skole jahanja i tzv. terapijskog jahanja. Njih treba da slikate i prijavite vlasnike. Isto se odnosi i na mnoge sirom Srbije.
  A ovi sto ste slikali su super uhranjeni a vlasnik samo korusti gradsko zemljiste za ispust.

  • Potpuno se slažem sa ovim komentarom, svaka čast Estela!

   Sa druge strane, neproverene i naduvane informacije donose čitanost…
   U naslovu piše da divlji konji “lutaju po Jugovićevu” da bi se daljim čitanjem ispostavilo da su ograđeni.
   Istu stvar možete videti u brojnim online dnevnim novinama gde stave skandalozan naslov a tekst ispadne čista nebuloza koja nema nikakve veze sa šokom koji ste doživeli kada ste ugledali kratak isečak vesti…
   Klikovi donose zaradu…

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
13.7K Shares
13.7K Shares
Share via
Copy link