Magazin

Načelnik policije Milić: „Mesec dana planirao zločin, imao spisak đaka za likvidaciju“

nacelnik-milic
Foto: Printscreen

Ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i načelnik beogradske policije Veselin Milić obraćaju se javnosti iz Vlade Srbije na vanrednoj konferenciji zbog masakra u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.

Konferencija je počela minutom ćutanja.

Ministar Ružić: „Sistem nije zakazao“

– Apelujem da činjenično govorimo o ovim teškim trenucima – rekao je ministar Ružić, a onda odgovorio na pitanje vezano za priče da je dečak koji je počinio masakr trpeo vršnjačko nasilje:

– Što se tiče navodnog vršnjačkog nasilja nad vinovnikom, sistem nije zakazao. Radi se o rasekotini na usni do koje je došlo u privatnoj školi glume, koja nije u sistemu. Iz toga se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje.

Načelnik Milić: „Sam pozvao policiju“

Načelnik beogradske policije Milić je rekao da je u 8.40 zamenica direktorke škole pozvala dežurnu službu da prijavi pucnjavu, dok je sam izvršilac zvao u 8.42 priznavši šta je uradio.

– Smrtno je stradalo osam učenika, od čega sedam devojčica i jedan dečak.

– Ovo je planirano mesec dana – naveo je Milić.

– Bio sam na hiljade uviđaja, ovo je u srpskom društvu nezapamćeno. Prema do sada prikupljenim podacima, dete je već duže vreme planirao događaj. Pištolje je uzeo iz stana oca, poneo je i molotovljeve koktele. Prvo je pucao u radnika obezbeđenja, pa u dežurnu učenicu. Posle zločina, pozvao je policiju.

plan
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Kako je sam izjavio, ovo je bio spisak dece koje je planirao da likvidira. Sam je radio plan ulaza i izlaza u školu. Kako je sam rekao, odredio je prioritetne mete. Ovo je pronađeno na njegovom stolu.

Ministarka Grujičić: „Jednoj devojčici i nastavnici se bore za život“

Ministarka Grujičić je saopštila strašnu vest da je devojčica koja je zadobila prostrelnu ranu glave u teškom stanju i da se lekari bore za njen život. Dodala je i da je nastavnica u životnoj opasnosti.

– Dva dečaka u Tiršovoj su stabilni, treća devojčica koja ima povredu glave i ona je kritično, za njen život se bore. U UC devojčica sa povredom trbuha i ruku, ona je stabilno. Dečak sa povredom neoge je u sali. Dečak koji je prostreljen u grudni koš, ima povredu kičme, mora će da se radi više intervencija. Nastavnica je u životnoj opasnosti.

Ministarka je izrazila iskreno saučešće porodicama nastradale dece.

– Sa 40 godina u zdravstvu i posle 90-ih kada smo se nagledali svakakvih povreda, ovo je najstrašnije iskustvo i kao lekara i kao čoveka.

– Preostaje nam da se nadamo da će se deca i nastavnica oporaviti.

– Institut za mentalno zdravlje imaće dva telefona za sve kojima je potrebna podrška i pomoć. Svako ko bude hteo, biće i primljen lično na Institut.

– O dečaku koji je ovo uradio odlučiće nadležne institucije – kroz suze je rekla ministarka Grujičić.

Ministar Ružić: „Trodnevna žalost od petka“

– U ime Ministrstva prosvete izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem – rekao je Ružić.

– Decu roditeljima ne može niko da vrati. Događaj se odigrao oko 8.40 kada je učenik sedmog razreda izvršio bestijalni čin po prvi put u Srbiji. Prsten obezbeđenja je bio prisutan i u 8.40. Bio je prisutan i član obezbeđenja koji je izgubio život i školski policajac.

– Zahvalan sam lekarima, kao i nastavnicima i svima koji su pokušali da spreče tragediju. Tim psihologa je pozvan da učenici i zaposlenima pruže podršku.

– Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo toj deci.

– Vlada je donela odluku da proglasi trodnevnu žalost počev od petka“.

– Danas popodne neće biti nastave. Od sutra će nastava počinjati minutom ćutanja.

– Srbija je deo sveta u kojoj se ovakve stvari sve češće dešavaju. Poguban je uticaj interneta i igrica, takoreći zapadnih vrednosti i neophodan je totalni zaokret.

– Danas smo imali sadržajan, emocijama nabijen, svešću odgovornosti protkan, razgovor sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić i naravno da ćemo koliko danas i kao Vlada, a siguran sam da će to učiniti i predsednik, izaći sa još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo porodicama preminulih, da svoje najmilije isprate na miru.

– Da čitav sistem pokaže da li ima, a siguran sam da ima, potencijal da izađe na kraj sa ovim.

Ovo je ubica sa Vračara, doneo očev pištolj u školu i započeo krvavi pir, više mrtvih i ranjenih

Izvor: Kurir

Share via
Copy link